Ο Δράκουλας των Εξαρχείων

1983
Ο Δράκουλας των Εξαρχείων
Σύνοψη του έργου

Ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος (Κωσταντίνος Τζούμας), είναι ένας τρελός επιστήμονας που έχει έρθει στην Ελλάδα από τα Καρπάθια. Ζει με την κόρη του, Ισαβέλλα Μαυράκη, στα Εξάρχεια και μαζί με τους βοηθούς του, Τζώνη Βαβούρα και Βαγγέλη Κοτρώνη, προσπαθεί να πραγματοποιήσει ένα παρανοϊκό σχέδιο: τη δημιουργία του τέλειου μουσικού συγκροτήματος, από νεκρά μέλη πεθαμένων μουσικών. Τα καταφέρνει και δημιουργεί τις Μουσικές Ταξιαρχίες…, με αρχηγό τον Τζίμη Πανούση, η μεγάλη δημόσια συναυλία των οποίων, αναμειγνύεται με πλάνα μιας σειράς αυτοσχεδιαστικών σκηνών. Ο σκηνοθέτης, ως έλληνας Τζον Γουότερς, μπολιάζει το φρανκενσταϊνικό θέμα με την ιδέα του Φαντάσματος της Όπερας, κι επιτίθεται στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα του τόπου, παρωδώντας τις καλλιτεχνικές και ηθικές συμβάσεις μέσω του κακού γούστου και της παραμόρφωσης του φυσικού περιεχομένου της ζωής.

(Δημήτρης Κολιοδήμος, «Λεξικό Eλληνικών Tαινιών από το 1914 μέχρι το 2000»)

Πληροφορίες
Κυκλοφορία 17 Φεβρουαρίου 1983
Κυκλοφόρησε σε VHS και DVD το 2002
Το Σεπτέμβρη του 2021 η ταινία ψηφιοποιήθηκε σε ανάλυση High-Definition σε ασπρόμαυρη βερσιόν μετά από επιθυμία του ίδιου του σκηνοθέτη Νίκου Ζερβού, ο οποίος ήθελε εξαρχής να γυριστεί σε αυτήν τη μορφή και έγινε διαθέσιμη από την πλατφόρμα ertflix.
Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Τζούμας, Τζίμης Πανούσης, Βαγγέλης Κοτρώνης, Ισαβέλλα Μουράκη, Τζόνι Βαβούρας, Θέκλα Τσελεπή, Σάκης Μπουλάς, Μαρία Τσακαλίδου, Νικόλας Άσιμος, Δημήτρης Πουλικάκος, Αντώνης Καφετζόπουλος.
Συντελεστές
Νίκος Ζερβός Σκηνοθεσία
Νίκος Ζερβός / Τζίμης Πανούσης / Βαγγέλης Κοτρώνης / Λίλη Πανούση Σενάριο
Μουσικές Ταξιαρχίες Μουσική