Γιάννης Δρόλαπας

Ο Γιάννης Δρόλαπας είναι ένα από τα αρχικά μέλη των Μουσικών Ταξιαρχιών και παίζει κιθάρα.

Γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Το 1976 μαζί με τον Τζώνυ Βαβούρα σχηματίζουν τη Vavoura Band, με την οποία έχει πλούσιο δισκογραφικό και συνθετικό έργο και είναι μια από τις παλαιότερες εν ένεργεία μπάντες στην Ελλάδα.

Σε συνεντεύξεις του αφηγείται πως με τον Πανούση πρωτογνωρίστηκε το 1977, μέσω του Βαγγέλη Βέκιου, τον καιρό που ο Τζίμης ακόμα εργαζόταν στην τράπεζα. Η πρώτη συνεργασία ήρθε μετά την ηχογράφηση της απαγορευμένης κασέτας Disco Tsoutsouni. Μετά τα Χριστούγεννα του 1980, στη διάρκεια των οποίων έγιναν οι ηχογραφήσεις, ο Σπύρος Πάζιος επέστρεψε στις σπουδές του, στο Βέλγιο, και ο Βέκιος πρότεινε στο Δρόλαπα να τον αντικαταστήσει στην κιθάρα. Από την άλλη η Vavoura Band χρειαζόταν έναν ντράμερ και ο Βέκιος συμφώνησε να συμμετέχει. Για ένα εξάμηνο περίπου, Βέκιος και Δρόλαπας, παίζανε και στις δύο μπάντες. Ο Γιάννης Δρόλαπας θυμάται πως εκείνη την περίοδο στις από κοινού εμφανίσεις, πριν τη Vavoura Band, έπαιζαν η Μουσικές Ταξιαρχίες ενα σετ 6-8 κομματιών. Η πρώτη εμφάνισή τους έγινε το Γενάρη του 1981 στο μπαρ «On The Road», στο Χολαργό.

Στη διετία 1984-1986 παίζει με τους Αγάπανθος. Το 1986 μαζί με Δημητρη Δασκαλοθανάση, το Λουκά Σιδερά και τη Sigma Fay σχημάτισαν τους Diesel όπου έπαιξε μέχρι το 2000 (ο Δ. Δασκαλοθανάσης σταμάτησε το 1990, που έφυγε για Γαλλία).

Το 1980 συνθέτει για την ταινία μικρού μήκους «Σαντορίνη», σε σενάριο/σκηνοθεσία Δημήτρη Αρβανίτη. Μεσολάβησαν αρκετά ντοκιμαντέρ και κάποια σήριαλ. Το 1989 μαζί με τον Τζώνυ Βαβούρα συνθέτουν την μουσική για την ταινία «Αθώος ή Ένοχος» του Δημήτρη Αρβανίτη, που πήρε μέρος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η τελευταία ταινία μεγάλου μήκους ήταν το «Μην περνας, ανάβει κόκκινο», της Ισαβέλλας Μαυράκη (2003).

Σε διάστημα 30 ετών έχει παραδώσει μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας σε πάνω από 900 κιθαρίστες, αρκετοί απο τους οποίους έπαιξαν σε γνωστές μπάντες. Το 1986 κυκλοφόρησε βιβλίο με θεωρία, ασκήσεις και τεχνικές για την ηλεκτρική κιθάρα με τίτλο «Rock Κιθάρα», που συνοδεύεται από κασέτα και το 1989 το «20 Μεγάλοι Rock Κιθαρίστες». Τα τελευταία χρόνια δουλεύει πανω σε μια νέα σειρά 5 βιβλίων, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, για τον Rock αυτοσχεδιασμό, που σκοπεύει να ολοκληρώσει στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Συμμετέχει στους δίσκους

Συμμετέχει στις παραστάσεις

Συμμετέχει στις συναυλίες