Περιοδικό Οζ τεύχος 79, Ιανουάριος 1994, σελ.38-39

 

Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ ΞΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ

Ο Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε. Ο Αντώνης Πανούτσος δεν παρέστη στη γέννα. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν όμως προ ημερών και τα είπαν.

ΟΖ: Τί επιθυμείς περισσότερο;

Τ.Π:

Να πάρω την σύνταξή μου, να γίνω συνταξιούχος από αυτούς που έχουν ανησυχίες, ξέρεις, αυτούς που ζωγραφίζουνε που πάνε και κοιτάζουν τις πάπιες στο βασιλικό κήπο -γιατί πρέπει να τον λέμε βασιλικό όχι εθνικό. Γιατί αν δεν υπήρχαν οι βασιλείς, ούτε πολυκατοικία δεν θα υπήρχε τώρα όχι κήπος. Το όνειρό μου είναι αυτό, να κοιμάμαι και να ξυπνάω με το ίδιο όνειρο. Η σιωπή νομίζω ότι είναι ο απώτερος σκοπός όλων αυτών που γίνονται από την πλευρά μου.

ΟΖ: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας;

Τ.Π:

Ο Παπαφλέσσας μ' αρέσει. Ερευνώ την πορεία του. Μ’ απασχολεί το '21 τώρα τελευταία. Ο ρόλος του Παπαφλέσσα στη μάχη του Μανιακίου. Ωραίος τίτλος για συνέντευξη αυτός.

ΟΖ: Τι έχεις στις τσέπες σου;

Τ.Π:

Το κουμπάκι που μου έπεσε. Ταυτότητες, επιταγή έχω απ' το Μπουρνέλλη έχω κι ένα γράμμα ενός επιχειρηματία στην πολυκατοικία μου που θέλει να αυτοκτονήσει την επόμενη εβδομάδα.

ΟΖ: Το διάβασες;

Τ.Π:

Δεν το 'χω διαβάσει, του υποσχέθηκα ότι θα το διαβάσω αφού προχωρήσει στην... Αυτός μένει ακριβώς από κάτω μου. Μ' έχει παρακαλέσει να έρθει να πηδήξει απ' το μπαλκόνι μου. Θα το βάλω θέμα στην επόμενη συνέλευση της πολυκατοικίας. Εγώ λέω να το επιτρέψω

ΟΖ: Ποια χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε να μην υπήρχε και να μην το παίρναμε είδηση;

Τ.Π:

Η Τουρκία

ΟΖ: Τι ξέρεις για το Βέλγιο;

Τ.Π:

Αφασική χώρα. Εχω κάτσει μια βδομάδα. Exει ενδιαφέρον. Να πηγαίνεις βόλτες. Στο Άμστερνταμ, στο Παρίσι. Εκεί είχα κι εκείνη την εμπειρία μου. Στο Άμστερνταμ που κάθησα μόνο μια μέρα κι έφυγα.

ΟΖ: Γιατί;

Τ.Π:

Γιατί είναι μια πολύ freedom, πολύ Woodstock κατάσταση. Overdose, πολύ χάλια δηλαδή. Πολύ πίεση για να ψωνίσεις ναρκωτικά. να ψωνίσεις σεξ.

ΟΖ: Προτιμάς τους μπασίστες ή τους ντράμερ;

Τ.Π:

Τους μπασίστες. Οι ντράμερ είναι περισσότερο ερωτικοί κι έχουν περισσότερες επιτυχίες. Οι μπασίστες είναι ασεξουαλικοί σε πρώτη φάση αλλά έχουν έναν ερωτισμό που άμα τον δώσουν είναι μογογαμικοί περισσότερο.

ΟΖ: Σε ποιο διαφημιστικό στην τηλεόραση θα 'θελες να εμφανιστείς;

Τ.Π:

Εχω περισσότερη σχέση με την εικόνα παρά με τον ήχο. Μ' αρέσει πολύ η τελευταία δουλειά της Cocα Cola. Πολλή απλή. Μ άρεσε πάρα πολύ. Μ' αρέσει αυτή η καταπακτή που έχει η Coca Cola στις τελευταίες διαφημίσεις της. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πέσουμε όλοι μέσα. Είναι ο αιώνας που κυβερνάνε τα αναψυκτικά. Οπως ήταν παλιά στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με τους μονομάχους που ο αυτοκράτορας έκανε το σήμα κι άνοιγαν οι καταπακτές κι έπεφταν μέσα οι άμοίροι καταναλωτές.

ΟΖ: Μεταφυσική εμπειρία είχες ποτέ;

Τ.Π:

Έχω συγκλονιστικές εμπειρίες, αλλά τις ξεχνάω. Δεν είναι πρόβλημα μ' αρέσει να τα λέω αυτά. Σε πρώτη φάση δεν ξέρω αν έχεις ακούσει για τα ανάποδα μηνύματα στους δίσκους. Ήμουνα θύμα στον πρώτο μου δίσκο και πως το ανακάλυψα; Ήρθε ο άγγελος κανονικά και μου είπε ν' ακούσω και άκουσα. Ήταν τόσο απόκοσμες και τρομαχτικές οι καταστάσεις που με οδήγησαν στην ανακάλυψη αυτών των πραγμάτων, που τελικά σε παίρνει από κάτω. Σχεδόν δύο χρόνια ήμουνα σε περίεργες καταστάσεις. Χανόμουνα. Μαύρες γάτες δεν μ' άφηναν να προχωρήσω, έπρεπε να αντιγράψω διάφορες οδηγίες σε σημειώματα... Κάποια στιγμή κι ο ίδιος ο Χριστός ήρθε να μιλήσουμε πρέπει να ομολογήσω. Όπως έχει κατέβει και ο Μαρξ σε μια εμπειρία που είχα -βγήκε από το ψυγείο- εκεί που είναι οι καλωδιώσεις βγήκε και συζητούσαμε. Και έχω κι άλλη μια μεταφυσική εμπειρία. Έχω δουλέψει σε τράπεζα.

ΟΖ: Σε ποια τράπεζα;

Τ.Π:

Στην Εθνική. Έχω δουλέψει δύο χρόνια. Ήμουνα στη διοίκηση της Εθνικής -συμφωνιες λογαριασμών με ξένες τράπεζες. Με τη Deutsche Bank προσπαθούσα να πάρω κάτι ποσά αλλά δύο χρόνια δεν κατάφερα τίποτα.

ΟΖ: Κάποιο κόμμα ή οργάνωση στην οποία ανήκες;

Τ.Π: Έχω περάσει από την ΠΠΣΠ αν έχετε ακουστά. Λόγω τιμής.

ΟΖ: Τι σημαίνει ΠΠΣΠ;

Τ.Π:

Πού να θυμάμαι μ' … Εγώ όταν ανέβηκα στο Πανεπιστήμιο στη Νομική Θεσσαλονίκης δεν είχα βρει σπίτι ακόμη και ευτυχώς είχε κατάληψη και έμεινα εκεί κανα μήνα. Έτυχε εκεί που κοιμόμουνα να είναι γύρω γύρω Πιπισιπήδες. Συμπαθηθήκαμε και...

ΟΖ: Πώς καταλαβαίνεις αν κάποιος είναι φρίκος;

Τ.Π:

Δεν μπορείς να το καταλάβεις και πέφτεις έξω με την πρώτη ματιά. Το καταλαβαίνεις κυρίως από την εξέλιξη δηλαδή ένα 80-90% καταλήγουν σεκιουριτάδες ή στα ΜΑΤ. Έχουν την ίδια ψυχοσύνθεση. Υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση σ’ αυτό τον χώρο. Κυρίως οδηγούνται τα παιδιά από αδυναμία σε τέτοιες καταστάσεις. Κι ενώ φαίνεται ότι οδηγούνται εκεί από στάση κριτικής και αντίδρασης προ το σύστημα είναι περισσότερο από αδυναμία κι από χαμηλό I.Q.

ΟΖ: Χαρακτηριστικό που δηλώνει ότι κάποιος απέναντι σου είναι φρίκος;

Τ.Π:

Το ντύσιμο και πως φτιάχνουν τη γραβάτα. Πολλά φρικιά φορανέ γραβάτα. Υπάρχουν πολλά φρικιά με θέσεις στο δημόσιο και στις τράπεζες. Μεγάλα ποσοστά χασικλίδων στο δημόσιο. Δεν ξέρω. Τώρα με το ΠΑΣΟΚ το δημόσιο είναι μια οργάνωση για άτομα με ειδικές ανάγκες και πρέπει να διατηρείται ως τέτοιο, λέει μια φίλη μου. Και νομίζω πως είναι καθαρά ψυχοθεραπευτική η λειτουργία του, όπως είναι το θεραπευτήριο Λέρου. Τα θεραπευτήρια ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπουργείου Πολιτισμού. Νομίζω ότι επιπλέον έργο και καλύτερη δουλειά γίνεται σε χώρες με περισσότερο ανατολικά στοιχεία απ’ ότι έχουμε εμείς, όπως για παράδειγμα στην Αίγυπτο, όπου σε κάθε θέση δημοσίου υπάρχουν οκτώ-εννιά άτομα. Δηλαδή όταν βλέπεις κάποιον στο δρόμο –έχω πάει στο Κάιρο- το καροτσάκι, που χρειάζεται για να ανοικτεί ένας λάκκος, το κουβαλάνε έξι άτομα. Εκεί δουλεύει καλύτερα το δημόσιο.

ΟΖ: Από τι καταλαβαίνουμε ότι ο διπλανός μας είναι αστυφύλακας στο μαγαζί;

Τ.Π:

Από τον τρόπο που αντιδράει, από τα σημεία που γελάει! Είναι άνθρωποι σαν όλους τους άλλους.

ΟΖ: Αν ήθελες να τον αναγνωρίσεις τι θα κοίταγες;

Τ.Π:

Το παπούτσι. Όταν πάω στο εξωτερικό παπούτσια ψάχνω πρώτα. Νομίζω ότι το παπούτσι χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.

ΟΖ: Μια εκτίμηση για τον αιώνα που πέρασε;

Τ.Π:

Νομίζω ότι είναι ένας από τους χειρότερους και τους πιο ενδιαφέροντες. Πιστεύω ότι θα ζήσουμε όπως δείχνουν τα πράγματα τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Εγώ ήδη ετοιμάζω προγράμματα για καταφύγια και για κλειστούς χώρους, γράφω ποιήματα που θα λέγονται από καραφλούς ραδιοπαθούντες με εκζέματα και πληγές στο σώμα και κινούμαι σ’ ένα επίπεδο μετακαταστροφικό και βλέπω το Σεράγεβο στη γειτονιά μου, μένω κοντά στην ΕΡΤ, που είναι στόχος.

ΟΖ: Η Γλυφάδα μπορεί να ανησυχεί;

Τ.Π:

Βέβαια πρέπει να ανησυχεί ιδίως τώρα με τον ΠΑΣΟΚ. Το βλέπω από τις φυσικές καταστροφές από τότε που ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην χώρα μας. Γιατί πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι με τους αντίχριστους, το ‘χω πει και σε τηλεοπτικά περιοδικά. Από τότε που ήρθε στην χώρα μας ο Gorbachev, που τον έφερε ο Λάτσης, αν θυμόμαστε και τον υποδέκτηκαν οι Scorpions. Είχα και εγώ κάποιες προτάσεις τις οποίες απέρριψα και νομίζω ότι η Ελλάδα δέκτηκε ένα πλήγμα με την επίσκεψη αυτή και τα βλέπουμε τώρα τα πρώτα αποτελέσματα: είναι από αυτές οι πλημμύρες θα ακολουθήσουν σεισμοί και άλλα. Σαν τις πληγές του Φαραώ. Θα είναι οι πληγές του Gorbachev.

ΟΖ: Μια αξιολόγηση για τρεις πλατείες;

Τ.Π:

Δε μ’ αρέσουν αυτοί οι χώροι, μ’ αρέσουν οι κλειστοί χώροι. Προτιμώ τα στενά από τις πλατείες.

ΟΖ: Κάποιο καλό στενό;

Τ.Π:

Πάροδος της Ευριπίδου στην Αθηνάς, εκεί που είναι το κατάστημα με τα μπαχαρικά και τις κοινές γυναίκες, αυτές που νομίζεις ότι κανένας δεν θα πήγαινε μαζί τους, όχι για λεφτά αλλά ούτε αν τον πλήρωναν. Εκεί είναι το μεγαλείο. Η μυρωδιά απ’ τα μπαχαρικά και ο πληρωμένος έρωτας τελευταίας υποστάθμης. Νομίζω ότι αυτό το στενό είναι αξιόλογο γι’ αυτό και μ’ αρέσει.

ΟΖ: Πιστεύεις ότι πρόκειτε να σε δολοφονήσει κάποιος για γίνει φίρμα;

Τ.Π:

Όχι, αλλά είχα μια εμπειρία τελευταία. Ένας που με μπέρδεψε με τον Χαρδαβέλλα και πήγε να με χτυπήσει…