Αθηνόραμα τ. 753, 16-22/10/2014

Τζίμης Πανούσης: Μισούμε το κράτος γιατί είμαστε δούλοι από τότε που χτίστηκε η Ακρόπολη»

Ο αιρετικός Έλληνας stand up performer, μουσικός και καυστικός σχολιαστής του ελληνικού παράδοξου επιστρέφει με το «Horatorio σε Re Mizero», μια παράσταση που δεν θα αφήσει τίποτα... πολιτικά όρθιο. Ο Τζιμάκος μιλά στο «α» για τις φυλακές υψίστης αφελείας, τα κόμματα, τον Αλέξη Τσίπρα και τη θεία λειτουργία.

Συνέντευξη στον Γιάγκο Αντίοχο

Τι θα δούμε στο «Horatorio σε Re Mizero»;
Παγκόσμια πρώτη στις 17 Οκτωβρίου στο «Guantanamo Club» στην Ακτή Πειραιώς 178. Το «horatorio» είναι μια σύνθετη λέξη ανάμεσα στο χωρατό και το ορατόριο. Την «Ακτή Πειραιώς» τη μετονομάσαμε σε «Guantanamo Club», διότι όλο το μαγαζί είναι φτιαγμένο σαν φυλακή, αφού τώρα πια θα έχουμε κι εμείς φυλακές υψίστης ασφαλείας. Εγώ τις λέω φυλακές υψίστης αφελείας. Αφελείας όλων ημών που έχουμε ανεχτεί την τρομακτική προπαγάνδα από τα μέσα μαζικής εξημέρωσης. Μας έχουν μεταφέρει την ευθύνη με το «μαζί τα φάγαμε», ενώ στην πραγματικότητα «ναζί τα φάγανε». Το Τέταρτο Ράιχ πρέπει να σου πω ότι έχει ενεργοποιηθεί ήδη από το 50τόσο, όταν έγινε στη Ρώμη η πρώτη συνάντηση για να φτιαχτεί η -λεγόμενη- Ευρωπαϊκή Ένωση και βγάλανε έγκλειστους ναζί να τους βοηθήσουν στο όλο εγχείρημα.

«Horatorio» με φόντο την κρίση λοιπόν;
Γι' αυτό λέω να ενώσουμε τη θλίψη μας, να την κάνουμε αμήχανο γέλιο. Όσο κι αν διασκεδάσει κάποιος, έχει μια πίκρα που ζούμε αυτήν την τραγική κατάσταση. Είναι αυτός ο άγριος καπιταλισμός που λέμε και ο οποίος πρέπει να τελειώσει. Και θα τελειώσει μονάχα αν απαλλαγούμε από τα κομματόσκυλα. Τι να κάνουμε; Έχω αντικομματικές εμμονές. Από μικρό παιδί ήμουν ενάντια στα κόμματα, στις ομάδες, στις πατρίδες. Έτσι γεννήθηκα!

Δεν είσαι κι ενάντια στο κράτος; Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες είναι...
Μισούμε το κράτος γιατί είμαστε δούλοι από τότε που χτίστηκε η Ακρόπολη. Δεν έχουμε περάσει ούτε μία ημέρα ελεύθεροι. Ήρθαν οι Ρωμαίοι, οι Τούρκοι, οι Ενετοί, οι Εγγλέζοι, τώρα οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί. Γι' αυτό έχουμε και τόσο μίσος απέναντι στο κράτος. Γιατί μυθολογικά το Kράτος είναι γιος της Bίας και του Eρέβους.

Ποια μυθολογία επικαλείσαι;
Την αρχαιοελληνική. ειδικά αν έχεις τη δυνατότητα να διαβάσεις «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια» στα αρχαία ελληνικά, ακόμη καλύτερα.

Είσαι δηλαδή αρχαιολάγνος;
Ναι, το βασικό μου σύνθημα είναι «Εμπρός για μια Ελλάδα αρχαία». Και μιλάω για την άμεση δημοκρατία. Γιατί τώρα έχουμε μια τηλεοπτική δημοκρατία. Και μόνο ότι το πρώτο κόμμα έχει 50 έδρες μπόνους το αποδεικνύει περίτρανα. Αλλά όλοι όσοι παίρνουν μέρος σε αυτό το πανηγυρτζίδικο τηλεπαιχνίδι είναι μέρος του συστήματος, διότι πληρώνονται πολύ καλά. Επειδή, όπως λέω, η καρέκλα κάνει τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την καρέκλα. Κι εγώ αν πήγαινα στη Βουλή, το ίδιο θα έκανα.

Δεν είναι οι 300 προδότες, όπως ισχυρίζονται στα ­καφενεία;
Όχι, είναι πολλοί οι προδότες. Είναι πάνω από 100.000. Αλλά άμα λιμάρουμε τα κονσερβοκούτια, θα τα φέρουμε στα ίσα πάλι...

Εδώ διαβάζω ότι στο πρόγραμμά σου τα βάζεις και με το internet.
Πρόκειται για μια υπερτιμημένη τηλεφωνική παρτούζα. Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, το 80% των πληροφοριών που διακινούνται εκεί μέσα είναι ψέματα. Και το χειρότερο είναι ότι τα πάντα στο internet καταλήγουν σε τσόντα. Δηλαδή δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε ολόκληρο τον πλανήτη αυνανίζονται - και αυτό είναι λυπηρό.

Καλά όλα αυτά, αλλά με την αριστερά τι γίνεται; Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καρφωτός για κυβέρνηση...
Καταρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά. Όπως και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία σχέση με το σοσιαλισμό. Με τη βαρβαρότητα είχε σχέση.

Δηλαδή δεν τον συμπαθείς τον Αλέξη Τσίπρα;
Ο Αλέξης είναι ένας άνθρωπος συμπαθής, κυρίως στις γυναίκες. Νομίζω όμως ότι δεν είναι αρκετά καταρτισμένος. Έχει διαβάσει λίγο από το «Κεφάλαιο», λίγο Βέμπερ, θέλουν και τα αγγλικά του βελτίωση... Αλλά θα κυβερνήσει ο Τσίπρας. Επειδή ασχολούμαι με τα αστρολογικά και τα μεταφυσικά σ' τα λέω αυτά.

Πότε λένε οι χάρτες σου ότι θα έρθουν οι αλλαγές;
Σε κάνα δυο μήνες. Βλέπω στους πλανήτες ότι η συγκυβέρνηση θα ρίξει τον Σαμαρά. Θα γίνουν εκλογές και θα βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ 114-115 βουλευτές χωρίς αυτοδυναμία. Στη συνέχεια θα προσχωρήσουν σε αυτόν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, με τον όρο να μπει ο Κωστάκης ο Καραμανλής πρόεδρος της δημοκρατίας.

Έπειτα από τόσα χρόνια δεν σε φοβίζει η επανάληψη;
Κοίταξε να δεις: εγώ κάνω την ίδια παράσταση από το 1978 που ξεκίνησα. Προσπαθώ να έχω για μπούσουλα τη θεία λειτουργία και να κρατάω τους χρόνους της. Ειδικά φέτος όμως, που έλειψα ένα χρόνο για λόγους υγείας, έχω ετοιμάσει κάτι εντελώς διαφορετικό. Έχω στηριχτεί πολύ στην τεχνολογία. Έχω πέντε προτζέκτορες, έξι οθόνες, έχω mapping, έχω διάφορα πράγματα που γίνονται πρώτη φορά. Άμα δουλέψουν, θα είναι τέλεια...