Αθηνόραμα, 12/04/2016

Ο Τζίμης Πανούσης «παλεύει με τις εικόνες»

Από Νίκο Βουλαλά

Το ιστορικό «Can-Can» άνοιξε ξανά τις πόρτες του ως μουσικός χώρος, φιλοξενώντας τον Τζίμη Πανούση και τις Μουσικές Ταξιαρχίες.

Ο Τζίμης Πανούσης εμφανίζεται στις παραστάσεις του με δύο διαφορετικά πρόσωπα. Το ένα είναι εκείνο του τραγουδοποιού που έχει γράψει την «Ανακωχή», το «Είμαι γυφτάκι» και το «Ένα τραγούδι για το χειμώνα»: μελαγχολικά, σκληρά και ευθύβολα τραγούδια, που καθηλώνουν και συγκινούν. Το δεύτερο πρόσωπο είναι εκείνο ενός κωμικού που προσπαθεί να διακρίνει στόχους μέσα στη γενική σύγχυση, που «πολεμά με τις εικόνες», όπως προλαβαίνουμε να ακούσουμε ανάμεσα στην ασταμάτητη ροή του λόγου του κατά τη διάρκεια της μουσικής παράστασης στο «Can-Can».

Το ιστορικό νυχτερινό μαγαζί στην Πέτρου Ράλλη άνοιξε ξανά τις πόρτες του ως live μουσικός χώρος το περασμένο Σάββατο 9/4 και γέμισε ασφυκτικά για τη μουσική παράσταση «Hot Spot» του Πανούση και των Μουσικών Ταξιαρχιών – αναμενόμενα, το προσωπικό φορούσε διασωστικά σωσίβια ως ευθεία αναφορά στο προσφυγικό.

Παρών και με τα δύο του πρόσωπα (το κωμικό επί δύο, ζωντανά στη σκηνή αλλά και σε βίντεο), ο Πανούσης προσέφερε δυναμικές εκτελέσεις των τραγουδιών του και κατακλυσμιαία σάτιρα (για τα πάντα, από τον Τσίπρα μέχρι τους Atenistas), που επιμένει να εκμεταλλεύεται την άμεση αποτελεσματικότητα του σεξουαλικού στοιχείου. Το πιο πετυχημένο νούμερο παραμένει το βίντεο για το βιβλίο ως... app αντίστασης στον ψηφιακό μεσαίωνα, που δείχνει ότι ο Πανούσης μπορεί να διατηρεί ακμαία τη σατιρική ευφυία του όταν οργανώνει και αναπτύσσει τις σκέψεις του γύρω από ένα συγκεκριμένο στόχο.