Τζίμης Πανούσης

Δεν υπήρξε κανένας χωρισμός για να υπάρξει επανένωση. Είμαστε εις γάμου κοινωνία όλα τα παιδιά εδώ και σαράντα χρόνια.

λέει στην Ιωάννα Μαριόλη ο Τζίμης Πανούσης.

Τζίμης Πανούσης

Tην Παρασκευή 22 Μαΐου βρεθήκαμε στην πρώτη από τον δεύτερο γύρο συναυλία του Τζίμη Πανούση και των Μουσικών Ταξιαρχιών στο Κύτταρο. Λίγο πριν την έναρξη του live, η ανταποκρίτρια του Evart συνάντησε τον Τζίμη Πανούση, ο οποίος άκρως φιλικότατος μίλησε για τις εμφανίσεις του με τις Μουσικές Tαξιαρχίες και για το comeback στις συναυλίες. Ακόμα υπό την επήρεια σοκ και δέους σας μεταφέρουμε τις δηλώσεις!

Πώς προέκυψε η ιδέα της επανένωσης;

Τ.Π.: Δεν υπήρξε κανένας χωρισμός για να υπάρξει επανένωση. Είμαστε εις γάμου κοινωνία όλα τα παιδιά εδώ και 40 χρόνια. Δηλαδή έχουμε ξεκινήσει αυτό το «κόλπο» από το '75, επαγγελματικά από το ' 80. Είμαστε φίλοι ανεξάρτητα αν παίζουμε ή δεν παίζουμε μαζί. Το θέμα είναι ότι άρχισαν να πεθαίνουν κάποιοι, με τα χρόνια. Ο Βαγγέλης Βέκιος έφυγε, είχε φύγει πρώτος ο μπασίστας μας ο Κώστας Πολίτης που αυτοκτόνησε το '86 και ένας άλλος μπασίστας μας ο Αλέκος... Τέλος πάντων, άρχισαν να φεύγουν πολλοί και είπαμε πριν πεθάνουμε όλοι να ξαναβρεθούμε.

Περιμένατε αυτήν την ανταπόκριση από το κοινό; Είναι σα να ήμαστε όλοι έτοιμοι ακριβώς για αυτές τις συναυλίες. Πώς νιώθετε για αυτό; Είστε τόσο χαρούμενος όσο και εμείς;

Τ.Π.: Να σου πω την αλήθεια δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε που ξεκίνησα και γενικά πιστεύω ότι τα πράγματα αν αλλάζουν λίγο, αλλάζουν μέσα σε πάρα πολλά χρόνια, δηλαδή, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Εγώ είμαι τώρα όπως ήμουν τότε. Το ίδιο ισχύει και για το κοινό. Δυστυχώς έχω το ελάττωμα να μην μπορώ να χαρώ, γιατί η μυστική πηγή του χιούμορ είναι η θλίψη. Το έχει πει ο Τολστόι, ο Χεμινγουέι, κάποιος από αυτούς.

Τζίμης Πανούσης και Μουσικές Ταξιαρχίες

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Τ.Π.: Παίζουμε στο Κύτταρο και το άλλο Παρασκευοσάββατο (29/5 και 30/5) και μετά φεύγουμε για Θεσσαλονίκη. Έπειτα, θα εμφανιστούμε σε διάφορα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Όχι ως Μουσικές Ταξιαρχίες, με το δικό μου πρόγραμμα. Οι Ταξιαρχίες για τώρα τελειώνουν στη Θεσσαλονίκη. Μετά παίζουμε το Χωρατόριο σε ΡΕ Μίζερο (σ.σ. που είδαμε και στην Ακτή Πειραιώς).

Θα κυκλοφορήσει κι ενα DVD από αυτές τις συναυλίες. Να περιμένουμε και νέο υλικό από τις Μουσικές Ταξιαρχίες;

Τ.Π.: Σκέφτομαι, επειδή μας αρέσει πολύ που μαζευτήκαμε, να το κάνουμε και το χειμώνα αυτό, μια παράσταση.

Πώς σας φαίνεται το comeback στις αμιγείς συναυλίες;

Τ.Π.: Ειναι πολύ πιο εύκολο για μένα και πιο ξεκούραστο γιατί όταν κατεβαίνεις, μιλάς με τον κόσμο, λες αστεία, περιμένεις ανταπόκριση, αυτοσχεδιάζεις, είναι πολύ μεγάλη η κούραση. Στις συναυλίες λέω ολόκληρα τριάντα έξι τραγούδια και είναι σα να μην έχω πει τίποτα, ενώ στο πρόγραμμα λέω δεκαπέντε και μιλάω... και εκεί που μιλάω, είμαι πεθαμένος.

Ευχαριστούμε πολύ!

Τ.Π.: Να 'σαι καλά!

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σαλασίδης

Τζίμης Πανούσης και Μουσικές Ταξιαρχίες

evart.gr 25/05/2015