Mixgrill 11/11/2014

Ο ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΣΤΟ GUANTANAMO CLUB: ΧΩΡΑΤΟΡΙΟ 3

Πώς ήταν το Χωρατόριο 3 (Horatorio) σε Ρε Μίζερο, η νέα παράσταση του Τζιμάκου;

Την περασμένη Παρασκευή κατηφορίσαμε προς το Guantanamo Club, όπως έχει μετονομαστεί η Ακτή Πειραιώς, για χάρη του Τζιμάκου.

Οι εμφανίσεις του Τζίμη Πανούση είναι πάντα θεματικές και έχουν το δικό τους προσωπικό χαρακτήρα. Κανένας κωμικός ή γενικότερα άνθρωπος του θεάματος δεν έχει δημιουργήσει ποτέ κάτι αντίστοιχο με τις παραστάσεις του Τζιμάκου. Το stand up comedy έχει πάρει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη κι αν υπάρχουν καλοί κωμικοί σ' αυτό το κομμάτι, κανένας δεν μπορεί να ξεπεράσει τον Πανούση στην λεξιπλασία και τα σύνθετα κείμενα, τα οποία θέλουν κάποιες φορές και δεύτερη ανάγνωση για να καταλάβεις το βάθος τους.

Ένας καλός φίλος μου έλεγε ότι άκουγε δύο φορές τις εκπομπές του Τζιμάκου, για να καταλάβει κάποια από τα θέματα που έθιγε. Μπορεί ο Πανούσης να μιλάει κατά 80% για το σέξ και τα παρελκόμενα του, αλλά ο ίδιος έχει πολιτική τοποθέτηση και άποψη επί πολλών θεμάτων. Μην κοιτάτε που επιδεικνύει περισσότερο το άλλο κομμάτι για να γελάσει ο κόσμος...

Πώς ήταν λοιπόν το Χωρατόριο 3 (Horatorio) σε Ρε Μίζερο, η νέα παράσταση του Τζιμάκου;


Κατ' αρχάς, ένα από τα σκηνικά που δυστυχώς χάσαμε είναι η εμφάνιση του στη μάρκιζα του Guantanamo Club και η συνομιλία του με τον κόσμο για 5 λεπτάκια περίπου; "Πάντα ήθελα να μπω μέσα στη μάρκιζα μιας παράστασης..." Για φανταστείτε το. Είστε στην είσοδο του μαγαζιού και καθώς ετοιμάζεστε να μπείτε, βλέπετε τον Πανούση να είναι μέσα από τη φωτεινή επιγραφή της παράστασης.

Η παράσταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 μμ και ολοκληρώθηκε στις 2 πμ με ένα μικρό διάλειμμα στο ενδιάμεσο. Αν έχεις δει πολλές φορές τον Τζίμη Πανούση τα τελευταία 15 χρόνια, θα έλεγα ότι τα πρόσθετα στοιχεία είναι λίγα σ' αυτή την παράσταση και υπάρχουν πολλές ατάκες που επαναλαμβάνονται.

Τα 5 τελευταία χρόνια, με όλα όσα έχουν γίνει στην πολιτική σκηνή της χώρας μας κι όχι μόνο, υπάρχει μπόλικο υλικό για σάτιρα και κριτική από τους κωμικούς. Θα έλεγα ότι περίμενα περισσότερα από τον Τζιμάκο. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν εύστοχες κι έξυπνες ατάκες, με κορυφαίες την παρομοίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας με το βιασμό ενός μικρού κοριτσιού, τους Μουτζαχεντιν (Μούτζα - head - in) και το ανέκδοτο για τα δαχτυλίδια του Φρόντο (Lord of Rings). Παράλληλα, τα βίντεο με τις "γυμνές ειδήσεις" είχαν αρκετή πλάκα, όπως και η περατζάδα του Τζιμάκου στον κόσμο. Αυτή η περατζάδα ξεχωρίζει κάθε παράσταση του από την επόμενη. Δεν ξέρεις τι και σε ποιον θα το πει...

Μουσικά θα έλεγα ότι οι μουσικοί που επέλεξε ο Τζίμης Πανούσης δημιούργησαν ένα πολύ καλό συγκρότημα, το οποίο πήγε τα τραγούδια του ένα βήμα πιο ψηλά... Δυνατή μπάντα και καθαρός ήχος!

Μεταξύ άλλων ακούσαμε τα εξής:

Ήρθαν κάτι Αμερικάνοι (του Γιάννη Λογοθέτη - 1975), Κάγκελα παντού, Suzanna, Νεοέλληνας, Ένας ευαίσθητος ληστής (Χατζιδάκις, Γκάτσος - 1966), Ύμνος του ΕΑΜ, Καγκέλια, Όχι άλλο Νταλάρα (Δέκα χιλιάδες Watt), Δραπετσώνα (παραλλαγμένο), Φασμπίντερ και ξερό ψωμί (αφιερωμένο στο Γιώργο Παπανδρέου), Το τραύμα (χορευτικό - οι μουσικοί ντυμένοι μπαλαρίνες), Πιο καλή μοναξιά, Ερωτικό.

Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος που γέμισε το Guantanamo Club πέρασε καλά κι αυτό φαινόταν στις αντιδράσεις του καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Θα μου επιτρέψετε όμως να περιμένω πολύ περισσότερα από έναν άνθρωπο τόσο έξυπνο και χαρισματικό.

ΑΚΤΗ της οδού Πειραιώς
(ΠΕΙΡΑΙΩΣ 178 και ΛΑΜΙΑΣ, τηλ. 210 341 8020)

 
ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
GUANTANAMO CLUB
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΓΙΑ 10 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ