Real life, Ένθετο της εφημερίδας Real News, 10/02/2013

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Σοφία Διγενή-Κολιοτάση

Εγώ είμαι η Μαντόνα και ο Καζαντζίδης. Δηλαδή είμαι λαϊκός καλλιτέχνης, Star και Mega, μέγκας καλλιτέχνης

Τώρα που κοντεύω τα 60 προσπαθώ να πιάσω παλιές τέχνες που τις είχα αφήσει. Υπήρξα κάποτε φωτογράφος πορνό και ζωγράφος. Έμπαινα σε σκοτεινό θάλαμο. Ασχολήθηκα και πάλι με τη ζωγραφική. Έχω δουλέψει σε θιάσους, μπουλούκια, έχω μάθει τη δουλειά του ταχυδακτυλουργού. Μου την έμαθε ένας καραγκιοζοπαίκτης. Ξέρω να εξαφανίζω περιστέρια, κάνω τέτοια….

“Έβγαλα μια τεράστια πέτρα από τα νεφρά. Πολύ επίπονη διαδικασία. Από τη Δευτέρα (αύριο), αν όλα πάνε καλά και μου το επιτρέψει η υγεία μου ξεκινάω πρόβες” δηλώνει στην εφημερίδα Real Life και την δημοσιογράφο Σοφία Διγενή-Κολιοτάση. Δεδομένου ότι δεν θέλει να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας του, έχει προγραμματίσει περιορισμένες εμφανίσεις στο Τρόικα club, όπως μετονομάζεται για χάρη του το Cosmostage, επί της οδού Πειραιώς 178.

‘Όταν τον ρωτάς τι είναι απαντά: ”Εγώ είμαι η Μαντόνα και ο Καζαντζίδης. Δηλαδή είμαι λαϊκός καλλιτέχνης, Star και Mega, μέγκας καλλιτέχνης”.

”Τώρα που κοντεύω τα 60 προσπαθώ να πιάσω παλιές τέχνες που τις είχα αφήσει. Υπήρξα κάποτε φωτογράφος πορνό και ζωγράφος. Έμπαινα σε σκοτεινό θάλαμο. Ασχολήθηκα και πάλι με τη ζωγραφική. Έχω δουλέψει σε θιάσους, μπουλούκια, έχω μάθει τη δουλειά του ταχυδακτυλουργού. Μου την έμαθε ένας καραγκιοζοπαίκτης. Ξέρω να εξαφανίζω περιστέρια, κάνω τέτοια…”.

Έχει περάσει πολλά, όπως εξομολογείται: “Βαρύ έμφραγμα, βαρύ εγκεφαλικό, βαρύτατη επέμβαση”. Αλλά δεν χάνει το χιούμορ του και κυρίως ξέρει τι ακριβώς θέλει. ” Εδώ και τριάντα χρόνια πάνω στη σχέση με τον κόσμο” λέει και προσθέτει: “Εκείνο που θα ήθελα είναι να με αντιμετωπίζουν όπως τον Ηλία του 16ου, που τον βλέπεις πολλές φορές και δεν προσέχεις καν τι λέει. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την αύρα και την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή”.

Στην προσωπική του ζωή δηλώνει ότι δεν ακούει συνειδητά μουσική. “Ακούω μόνο τη μικρή μου κόρη, όταν της κάνω μουσική ομοιοπαθητική. Βάζεις στο παιδί να ακούει Ρουβά; Ε θα τον σιχαθεί και δεν θα θέλει να τον ακούει όταν μεγαλώσει”, λέει.

Ο Τζίμης Πανούσης δηλώνει κουρασμένος από όλη αυτή τη μιζέρια που επικρατεί γύρω μας. Και μας χαρακτηρίζει “δουλόφρονες” ως λαό. “Όπως λέει ο Καστοριάδης από το 400π.Χ μέχρι σήμερα είμαστε δούλοπάροικοι ραγιάδες. Δεν είμαστε πολίτες, δεν έχουμε συνείδηση. Δεν έχουμε ζήσει καμία επανάσταση. Πολύ σωστά βλέπουμε το κράτος ως κάτι κακό, είναι κακό έτσι όπως είναι, από την άλλη όμως δεν κάνουμε και κάτι να αντιπαραταχθούμε”.

Μπορεί η επανάσταση να αργεί, αλλά εκείνος είναι αισιόδοξος. “Θα χασομερήσει λίγο η επανάσταση. Πρέπει να κινητοποιηθεί λίγο η νεολαία, έχει πέσει όλη επάνω στα κινητά… Όσο μικραίνουν τα κινητά, μικραίνουν και οι αντιστάσεις της νεολαίας. Η μόνη ελπίδα είναι να αναδυθεί το γυναικείο κίνημα, εμείς δεν μπορούμε πια, κουραστήκαμε”.

Όσον αφορά τη δεδομένη πολιτική κατάσταση ο “Τζιμάκος” είναι ξεκάθαρος: “Είναι καιρός να πάρουμε τα βουνά και όχι να περιμένουμε τα βραβεία από την Eurovision. Γιατί δυστυχώς δεν έχουμε δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει ισονομία. Ισονομία μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είδατε εσείς καμιά ισονομία;” λέει καυτηριάζοντας τον ρόλο των πολιτικών.

Παράλληλα, δηλώνει ξεκάθαρα ότι θεωρεί τον Αντώνη Σαμαρά “χειρότερο από τον Γιώργο Παπανδρέου”. “Έχει κάνει τρομερές γκάφες, έχει κάνει το αλβανικό έπος νούμερο 2 , έχει ανοίξει τα σύνορα και ήρθαν όλοι οι φυλακισμένοι εδώ” αναφέρει.