Έθνος, 29.10.2010

Η σάτιρα είναι ένα ταλαιπωρημένο είδος

Ο Τζίμης Πανούσης με μπλε φλοκάτη

Ο Τζίμης Πανούσης ξαναχτυπά... Υστερα από δύο χρόνια σιωπής, ο γνωστός-άγνωστος της αθηναϊκής ψυχαγωγίας επιστρέφει δριμύτερος με το «MNIMONIUM 30 Χρόνια Νύχτα». Αυτός είναι ο τίτλος της νέας μουσικής παράστασης που θα παρουσιάζει από απόψε στη σκηνή του «Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου».

«Μπάτσοι, γουρούνια, τροχονόμοι και ο Τζίμης Πανούσης με αφορμή την οικονομική κρίση βγαίνουν και πάλι στη Συγγρού», αναφέρει ο ίδιος στην επίσημη πρόσκλησή του. Κι όταν τον ρωτάμε αν κάθε φορά επιστρέφει στη σκηνή από ανάγκη έκφρασης μιας προσωπικής καλλιτεχνικής ανάγκης ή εξαιτίας των γεγονότων, εκείνος απαντά: «Πάντα τα γεγονότα είναι εκείνα που με κάνουν να θέλω να ανέβω στη σκηνή». Ο ίδιος μας λέει ότι καλώς ή κακώς δεν έχει ζήσει, καλλιτεχνικά τουλάχιστον, την αποτυχία στο πετσί του. Πώς θα εισέπραττε, άραγε, μια ενδεχόμενη αποτυχία; «Δεν νομίζω ότι μπορώ να αντιμετωπίσω μια αποτυχία.

Γι’ αυτό και επέλεξα να εμφανίζομαι απέναντι από το... «Ωνάσειο», για να είμαι έτοιμος διά παν ενδεχόμενο...». Κεντρικός άξονας της νέας παράστασής του θα είναι -τι άλλο;- όλα όσα ζει σήμερα η Ελλάδα. «Πρωταγωνιστής θα είναι ο τυφώνας... Γιωργάκης», τονίζει ο ίδιος με τον δικό του μοναδικό τρόπο, για να εκφράσει αμέσως μετά την άποψή του σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της χώρας: «Εχουμε εθιστεί στη δουλοπρέπεια. Νομίζω, όμως, ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε αν μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τους περίπου 10.000 επαγγελματίες κομματόσκυλα που ευθύνονται για την κατάντια μας». Η σάτιρα έχει όρια; «Η σάτιρα είναι ένα ταλαιπωρημένο είδος που κατά καιρούς το έχουν υπηρετήσει διάφοροι.

Και έχει έναν απαράβατο κανόνα: τα όρια τα βάζει το ίδιο το κοινό. Δεν χρειάζονται δικαστικού τύπου μέτρα αντίστοιχα με αυτά που με έχουν κάνει συλλέκτη αθωωτικών αποφάσεων».

Εχει εμμονές η σάτιρα του Τζίμη Πανούση; «Η δική μου εμμονή είναι τα σύμβολα, οι σημαίες, οι εικόνες, οι δεσπότες... Για κάποια χρόνια έγινε εμμονή μου κι ο Νταλάρας, δεν το επέλεξα όμως εγώ. Τα πρόσωπα της σάτιρας αυτοεπιλέγονται».

Ο Τζίμης Πανούσης συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια ζωντανών εμφανίσεων με σατιρικές παραστάσεις.

Αναστασία Κουκά