Exodos, 6/2/2008

LUNA DARK Ο Τζίμης Πανούσης στο Luna Dark

Πάνε δυο μήνες που νομίζει κανείς ότι έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου. Η τηλεόραση παίζει συνεχώς το θέμα για το επίμαχο dvd, στα παράθυρα ο κόσμος πολύς, οι αποκαλύψεις κάθε μέρα και περισσότερες -να μην βαριόμαστε- και ο Τζίμης Πανούσης, επιτέλους, εμφανίστηκε. Τον βρίσκουμε στο Luna Dark από Πέμπτη μέχρι Κυριακή.

Κάθε φορά που πατάω το κουμπί της τηλεόρασης για να κλείσει υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι δεν θα την ξανανοίξω. Δεν νομίζω ότι είναι μόνο δική μου ιδέα, αλλά η επικαιρότητα αυτής της χώρας μάς έχει μπερδέψει όλους. Έχει πλέον χαθεί το μέτρο. Δεν θέλω να ξέρω πια τι συμβαίνει. Αποφάσισα να γιορτάσω με φίλους αυτή μου την απόφαση στο Luna Dark.
Προτιμώ να μου λέει ο Τζίμης Πανούσης τις ειδήσεις, σκέφτηκα, και κατηφόρισα την Ιερά Οδό. Μπαίνω μέσα. Μέχρι να αρχίσει η παράσταση, στις οθόνες που βρίσκονται πίσω από τη σκηνή προβάλλεται ένα video με γυμνές φωτογραφίες γυναικών. Κοιτάζω γύρω. Βλέπω cool τυπάκια, rock μπαμπάδες, μία alternative δημοσιογράφο, φάτσες των Εξαρχείων.

Ο Τζίμης Πανούσης εμφανίζεται με το γνωστό κολάν του, ένα Τ-shirt και τα χρυσά trainers παπούτσια του. Φορά μια ελεκτρίκ γούνα και ανεβαίνει στην κρεμάλα του, αφού πρώτα δώσει το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει. Αναστασιάδης, Πασχάλης, Ζαχόπουλος, Μπους, Καραμανλής είναι μερικοί από εκείνους που θα χαρούν πολύ αν δουν αυτή την παράσταση, που ξεκινά με μία διασκευή ενός τραγουδιού των Europe στα ελληνικά.
Τίτλος του «Η Ελλάδα στα Κάρβουνα». Και μετά το «Σαν Τρελό Φορτηγό», που εδώ έγινε «Σε Τρελό Φορτηγό θα Πέσω να Σκοτωθώ». Δύο τραγούδια μέσα από τα οποία ο Πανούσης σχολιάζει τα δύο μεγάλα θέματα από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Και έρχεται η ώρα του Αλ Γκορ, του Ασφαλιστικού και των Ζωνιανών. Το κοινό χειροκροτεί. Και τραγουδά το «Είμαι Γυφτάκι στην Πανεπιστημίου» και μετά θυμάται ένα βίντεο από την προηγούμενη παράσταση για τη Δήμητρα Λιάνη και λέει το «Αριστερό μου Παρελθόν». Διαβάζει δύο ποιήματά του, όπως οι μαθητές στις σχολικές γιορτές, και τραγουδά το «Λάκκο με τα Αστεία». Και ο κόσμος τρελαίνεται όταν σχολιάζει μία φωτογραφία του Bono με τον Bush. «Ο Bono και ο Bobo», λέει και ο κόσμος γελά. Τραγουδά τις «Εκλογές» σε funky ρυθμό κι έπειτα κατεβαίνει από τη σκηνή.
Παίζει με τον κόσμο, κινείται, όπως πάντα, ανάμεσα στα τραπέζια και κάνει πλάκα. Σχολιάζει και το video που βλέπουμε στις οθόνες με τη χαρακτηριστική φράση «η τηλεόραση είναι για κλοτσιές». Πες το ψέματα, σκέφτομαι. Και τραγουδά μία διασκευή, για τις ανάγκες της παράστασης, του «Σε μια νύχτα μου 'χεις κάνει μαύρη την ψυχή» και ρίχνει τα καρφιά του για το ελληνικό τραγούδι, ερμηνεύει μετά το «Λες μ' Αγαπάς» και ένα τραγούδια για τον Μπελογιάννη. Διάλειμμα. Θυμόμαστε ατάκες και γελάμε.

Και στο δεύτερο μέρος βγαίνει με ένα παλτό στο οποίο είναι καρφιτσωμένα πολλά γαρίφαλα, φορά μία λευκή περούκα και τραγουδά το «Σ' Έχω Κάνει Θεό» σε διασκευή όπερας... Ο κόσμος χειροκροτεί ασταμάτητα. Ερμηνεύει το «Νεοέλληνα» και το «Τραγούδι για το Χειμώνα» και ο κόσμος συγκινείται. Με το τζαζίστικο «Τραγούδι για το Χημείο» βάζει την Αριστερά στο στόχαστρο, αλλά λέει και ένα τραγούδι για την Αλέκα με το στίχο «Σε σένα μόνο ελπίζω».
Και όπως σε κάθε πρόγραμμα νυχτερινού κέντρου, έτσι και στο Luna Dark ο Τζίμης Πανούσης, εμπνευσμένος από τη Χρυσηίδα και τη Βρισηίδα της Ιλιάδας, φτιάχνει το γνωστό λαϊκό ποτ πουρί: «Εγώ θα Κόψω το Κρασί», «Παπαρούνα Τούρκικη», «Ο Μάγκας ντε Βοτανίκ», «Έρωτά μου Αγιάτρευτε», «Έρωτα μου Εσύ» (της Θώδη σημειώστε), «Bullet Βullet», «Ούζο Όταν Πιεις»... Βέβαια οι στίχοι είναι προσαρμοσμένοι στην επικαιρότητα. Και λέει, επίσης, το «Άι ντι Μάλε», το «Τάκα Τάκα», το «Χέρια Ψηλά», «Νύχτες Μοναξιάς», «Αν θα Μπορούσα τον Κόσμο να Άλλαζα»...
Και αφού τελειώσει με το ποτ πουρί, κλείνει με τα «Κάγκελα»: «Κάγκελα, κάγκελα, κάγκελα παντού»! Βγαίνω ξανά στην Ιερά Οδό. Λέω στον εαυτό μου ότι δεν θα την ξανανοίξω την τηλεόραση. Θα ζω στο δικό μου κόσμο και θα έρχομαι στο Luna Dark να μαθαίνω τα νέα από τον Τζίμη Πανούση. Πιο καλά τα δομημένα βρομόλογα από τα δελτία των οκτώ.

Luna DarkXώρος
Ο χώρος ένα απλό black box, με κόκκινες λεπτομέρειες στο bar, που θυμίζει upgraded νυχτερινό κέντρο. Ένα φέρετρο με την αμερικανική σημαία επάνω και μία κρεμάλα είναι τα χαρακτηριστικά του σκηνικού, πίσω από το οποίο υπάρχουν τρεις μεγάλες οθόνες.

Credits
Ορέστης Πλακίδης, Σάκης Κατσάτσος, Κώστας Πέρογλου και Στέλιος Φράγκος είναι οι τέσσερις εξαιρετικοί μουσικοί που συνοδεύουν τον Τζίμη Πανούση στη σκηνή.
(Κωνσταντίνος Παντζόγλου)

Info: Είσοδος στο μπαρ €20 (με ποτό), κρασί €80 / 2 άτομα, φιάλη ουίσκι €160 (κομπλέ).

Χαρακτηριστικά
Κατηγορία: Μουσικές Σκηνές
Καλλιτέχνες: Τζίµης Πανούσης
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Σάββατο από 22.30, Κυριακή από 21.30
Κόστος Εισόδου: 20€
Τοποθεσία
Πόλη: Αθήνα
Περιοχή:
Γκάζι
Διεύθυνση:
Ιερά Οδός 30

Επικοινωνία Τηλέφωνα: 210 3460377