Πελοπόννησος 14 Γενάρη 2008

«Πλάκα» σε ανοιχτή ακρόαση

Πού ξεκινούν και πού σταματούν τα όρια της σάτιρας; Σε αυτό το ερώτημα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει τα δικαστήρια της χώρας καλείται να απαντήσει και το Μονομελές Πρωτοδικείο της Πάτρας, έπειτα από την αγωγή που υπέβαλε σε βάρος του περφόρμερ Τζίμη Πανούση ένας πατρινός, ο οποίος δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια μιας μουσικής παράστασης που έκανε στην Πάτρα το 2001.

Ο Τζίμης Πανούσης κάλεσε στο τηλέφωνο τον Αντώνη Μαραγκό, συνταξιούχο αστυνομικό, παριστάνοντας τον «Κούρδο μετανάστη» και τα όσα του έλεγε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ακούγονταν από το κοινό της παράστασης.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2001, στις 1 : 15 τα ξημερώματα. Εκείνη την ημέρα ο καλλιτέχνης έδινε παράσταση στο κέντρο «Χάραμα» της Πάτρας.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης κάλεσε στο τηλέφωνο το συνταξιούχο αστυνομικό και άρχισαν να μιλάνε δημόσια.

Μεταξύ άλλων, ο καλλιτέχνης του είπε «συ δεν ήσουν στην Αστυνομία, δε με γνωρίζεις, με ξέχασες, είμαι Κούρδος και θα σε τακτοποιήσω, δε με θυμάσαι;». Στη συνέχεια της συνομιλίας ο Τζίμης Πανούσης τον προκάλεσε με « αστεϊσμούς» του τύπου «δώσε μου τη γυναίκα σου, θα σας συγυρίσω. Φοράς στολή; Είσαι με το Πασόκ;».

Ο συνταξιούχος αστυνομικός υπέβαλε αγωγή κατά του καλλιτέχνη που συζητήθηκε προ ημερών στο Μονομελές Πρωτοδικείο διεκδικώντας το ποσό των 75.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη και «για απειλή».

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τα δικαστήρια της Πάτρας απασχολεί μια υπόθεση με αυτό το αντικείμενο. Ο ενάγων υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί ούτε για την ταυτότητα αυτού που τον καλούσε ούτε και ότι επρόκειτο ουσιαστικά για μια φάρσα που αποτελούσε τμήμα της παράστασης. Από την πλευρά του ο Τζίμης Πανούσης τονίζει ότι ενημέρωσε μετά το τέλος της παράστασης τον ενάγοντα και ότι δεν είχε δόλο ούτε σκοπό να του προκαλέσει τρόμο. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα.

[ ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ]

 

Η ΠΛΕΥΡΑ ΠΑΝΟΥΣΗ Τον ενημέρωσα αμέσως μετά το σόου

Ο καλλιτέχνης τοποθετείται μέσω του δικηγόρου Βασίλη Λαδά, στην αντίκρουση που κατέθεσε στο Δικαστήριο : «Πρέπει να σημειώσω ότι δεν υπήρχε πρόθεση από μέρους μου να απειλήσω τον αντίδικο με οποιονδήποτε τρόπο, αφού το τηλεφώνημα αυτό έγινε κατά τη διάρκεια μιας μουσικής παράστασης που έδωσα στο κέντρο των Πατρών. Αποτελούσε τμήμα της πιο πάνω μουσικής παράστασης και πρέπει να σημειώσω ότι ούτε τον αντίδικο γνώριζα, ούτε και τους άλλους δύο κατοίκους της Πάτρας στους οποίους έγιναν αντίστοιχα τηλεφωνήματα. Τα τηλέφωνά τους μου τα υπέδειξαν πρόσωπα από το συνεργείο ηχοληψίας. Πρέπει να αναφέρω ότι αμέσως μετά από αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις, ενημέρωσα τα πρόσωπα αυτά και τον αντίδικο ότι πρόκειται για τηλεφώνημα που έκανα ο ίδιος και ότι είναι μέρος μιας μουσικής παράστασης που θα ακολουθούσε. Αρά, δεν υπήρχε κανένα έδαφος παραπλάνησης ή απειλής ή πρόκλησης φόβου στα πρόσωπα αυτά, αφού αμέσως δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Δεν υπάρχουν τα υποκειμενικά στοιχεία του αδικήματος, αφού δεν ενήργησα με δόλο και ούτε είχα γνώση ή θέληση να προκαλέσω τρόμο ή ανησυχία».

Ο καλλιτέχνης έχει επίσης καταθέσει και την άποψη του επίκουρου καθηγητή της Ιστορίας της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τένχης της Καλών Τεχνών Νίκου Δασκαλοθανάση, σχετικά με τις μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης, υποστηρίζοντας ότι «αν ο κατηγορούμενος σε ένα σύνθετο πολυεπίπεδο σατιρικό πρόγραμμα που γίνεται χρήση πολυμέσων και τεχνολογικών διαδικασιών που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης - επικοινωνεί με το μηνυτή, τούτο γίνεται για να ευαισθητοποιήσει το κοινό ως προς κάποιο θέμα όχι προσωπικού, αλλά ευρύτερου ενδιαφέροντος».

Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΝΑΓΟΝΤΑ Τον τρομοκράτησε χωρίς μια συγνώμη

Μιλώντας στην «Π» ο συνήγορος του ενάγοντος Απόστολος Κυριαζής, τονίζει ότι ο πελάτης του διεκδικεί το παραπάνω ποσό για την ηθική βλάβη που υπέστη.