[Διαβάστε το άρθρο σε μορφή pdf]

ΤΑ ΝΕΑ, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2006

[20 ΕPΩTHΣEIΣ]

Τζίμης Πανούσης

ΟΡΘΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ

Tο κοινό καθορίζει τα όρια της σάτιρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΙΕΡΕΙΔΗΣ

Ο Τζίμης Πανούσης επανέρχεται στα καλλιτεχνικά δρώμενα με το νέο πρόγραμμά του «Vasileros Bromas - είδα τον Χάρο με τα μάτια σου», με το οποίο σημαδεύει το έμβλημα του Ελληναρά όπως λέει. H «νόσος των φτηνών» αντιμετωπίζεται με «προσευχή και αχαλίνωτο σεξ», σημειώνει. Τι προσδοκά από τη νέα παραγωγή του; Να μαζέψει χρήματα και να φύγει από την Αθήνα, την οποία χαρακτηρίζει ως πρωτεύουσα της νεοφιλελεύθερης Ζιμπάμπουε των Βαλκανίων.

Ποιον ή ποιους «φωτογραφίζετε» με το «Vasileros Bromas»;
Ο Τζίμης Πανούσης Το πουλάκι. Το ξανθό μογγολάκι που είναι αγνώστου μητρός και το φωνάζουν Laki. Ως όρθιος κωμικός, έρχομαι αντιμέτωπος με την εξέκιουτιβ μούσα μου και αναφωνώ... είδα τον Χάρο με τα μάτια σου.

Γιατί το πρόγραμμα στο Luna Dark θα ολοκληρωθεί το Πάσχα; Σημαίνει κάτι αυτό;
Θα συνεχίσουμε και μετά το Πάσχα. Γενικώς αποφεύγω να ολοκληρώνω. Το Τάο και η Τάντρα στον έρωτα και την τέχνη είναι ο διονυσιακός μου μπούσουλας.

Ποιους «σημαδεύετε» αυτή τη φορά;
Έχω βάλει στο σημάδι το έμβλημα του Ελληναρά: το τσαρούχι του αμερικανοτσολιά. Το «Vasileros Bromas» είναι υπαρξιακό μιούζικαλ με ειδικές ατάκες, βίντεο κολάζ, 3d σκηνικά και ηλεκτρικά τραγούδια με εφηβικές ανησυχίες. Γροθιά στο στομάχι είναι οι μουσουλμανικές φωτογραφίες που απαντούν στα σκίτσα του Μωάμεθ. Επίσης, πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον η εμφάνιση της Καλομοίρας που ανοίγει και από μέσα της βγαίνει μια τούρτα!

Ποια είναι τα αίτια της «νόσου των φτηνών»;
Όλα είναι κανονισμένα από τις μεγάλες δυνάμεις και τον Μεγαλοδύναμο. Μια χαρά είμαστε στον ρόλο της κότας, που κάνει την πάπια και προετοιμάζεται να βαδίσει ως χήνα... Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου γι' αυτό είναι ακριβό το ενοίκιο. Ήλιος, θάλασσα, αρχαία είναι σπάνια και πανάκριβα φασίλιτις. Δεν ημπορεί να τα απολαμβάνει ο κάθε χλιμίντζουρας τζάμπα. Αν κοιτάξουμε προσεχτικά τα φιρμάνια της Τουρκοκρατίας και τα συμβόλαια των τραπεζικών δανείων, θα διαπιστώσουμε ότι είμαστε χρεωμένοι μέχρι τα τρισέγγονά μας στους συμμάχους. Να γιατί ψοφολογάμε στη φτήνια και τη μιζέρια.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση;
Με προσευχή και αχαλίνωτο σεξ. Επίσης καλή λύση είναι η επανάσταση. Ο περιορισμός της κατανάλωσης στα απολύτως απαραίτητα. Να μπει φρένο στην ενσωματωμένη δημοσιογραφία. Να πληρώνουν φόρους μόνο οι πλούσιοι. Να έχουμε ανακλητούς άρχοντες με αλλεπάλληλα δημοψηφίσματα άμεσης δημοκρατίας από τα τερματικά των προποτζήδικων. Να τελειώνουμε επιτέλους με τους εγκάθετους δωσίλογους.

Κάνετε λόγο για τους Τελευταίους των Μη Ικανών. Ποιους εννοείτε;
Τους ατάλαντους απογόνους των πολιτικών που μας κυβερνούν σε αυτή την άθλια κληρονομική δημοκρατία του κώλου. Τους χρηματόδουλους γλείφτες της εξουσίας και των πλουσίων, τους ασφαλιστές, τους ασφαλίτες. Τις πόρνες που μεταμφιέζονται σε τραγουδίστριες, τους ερωτευμένους με το κινητό τηλέφωνό τους, τους τιμωρημένους με πλαστικές κάρτες από την τραπεζική διαιτησία, τους οπαδούς και τους σημαιοφόρους με τα καμένα βούρλα στον εγκέφαλο.

Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;
Νομίζω ότι είναι καλύτερα να καθήσει στο σπίτι του και να παρακολουθήσει τη θαυματουργή τηλεόραση.

Τι προσδοκάτε από το νέο σας πρόγραμμα;
Να μαζέψω χρήματα και να φύγω από την Αθήνα, την πρωτεύουσα της νεοφιλελεύθερης Ζιμπάμπουε των Βαλκανίων. Ακόμα θέλω να δοκιμάσω τις αντοχές των υλικών της ορθόδοξης σαλάτας, να αποκαλύψω τον ύπουλο ρόλο της τράπουλας (που είναι σύνθετη λέξη από το trap και το ούλα) και να προβλέψω την κυκλοφορία οδοντόκρεμας με τζόκερ για τις ουλοπαγίδες.

Προσέχετε όταν μιλάτε στο κινητό σας;
Συνήθως ενεργοποιώ τη δόνηση και το βάζω εκεί που φαντάζεστε.

Δύο χρόνια με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Το σχόλιό σας.
Από το ΠΑΣΟΚ στο χειρότερο.

Και για το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση;
Εδώ η σάτιρα σηκώνει τα χέρια ψηλά.

H σάτιρα έχει όριο;
Ασφαλώς, και το καθορίζει αποκλειστικά και μόνο το κοινό.

Λέγεται ότι φλερτάρατε με τη θρησκεία. Γιατί δεν προχωρήσατε;
Προχωρώ και μάλιστα στα τέσσερα. «Τάμα Σούτρα» αναλογιζόμενος. Ναζί κανείς ή Χριστιανός;

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο σας;
«Κώδικας Gamisi, είδα τον Χάρο με τα μάτια σου».

Αποφεύγετε την τηλεόραση;
Όπως ο Διάολος το λιβάνι.

Γιατί αφήσατε το ραδιόφωνο;
H παγκοσμιοποιημένη λογοκρισία έχει πολλά ποδάρια. Αποφάσισε και διέταξε, «τέλος ανοχής».

Σε ποιον θα λέγατε «ευχαριστώ»;
Σε όλους, είμαι ευγενής μέχρι αηδίας.

Τι προσβάλλει την αισθητική σας;
Ο κανιβαλικός καπιταλισμός.

Με τι δακρύσατε τελευταία φορά και πότε;
Με το «Χτυποκάρδια στο θρανίο» την προηγούμενη εβδομάδα στην τηλεόραση.

Όταν κάνετε την προσευχή σας τι λέτε;
Δεν απαντώ. Είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.

ΤΑ ΝΕΑ , 17/03/2006 , Σελ.: N18
Κωδικός άρθρου: A18490N181
ID: 511590