Σημερινή, 30/10/2006

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ μελών χριστιανικών οργανώσεων, αλλά και της επίσημης Εκκλησίας προκάλεσε διαφημιστική αφίσα για το πρόγραμμα του Τζίμη Πανούση, το οποίο ο καλλιτέχνης παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη. «Όταν είναι κάτι που ειρωνεύεται τα ιερά και τα όσια είναι καταδικαστέο», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα ο καλλιτέχνης, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε τη σάτιρά του και στην Κύπρο.

Μέλη χριστιανικών οργανώσεων θέλησαν - όπως είπαν-να εκφράσουν τον «αποτροπιασμό» τους για τις θρησκευτικές αναφορές του καλλιτέχνη στο πρόγραμμά του, καθώς και για τη διαφημιστική αφίσα, που έχει αναρτηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης, μέσω της οποίας -όπως υποστηρίζουν- «προσβάλλεται το σύμβολο της ελληνικής πίστης». Στη διαφημιστική αφίσα, ο Τζίμης Πανούσης εμφανίζεται ντυμένος με ράσα, στο λαιμό του κρέμεται μενταγιόν, όπου απεικονίζεται η Παναγία με τη μορφή πτηνού, ενώ γύρω από το κεφάλι του υπάρχει φωτοστέφανο.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε, χθες, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, λέγοντας: «Όταν είναι κάτι που ειρωνεύεται τα ιερά και τα όσια, αυτό είναι καταδικαστέο». Επίσης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώ­της Ψωμιάδης σημείωσε: «Σε μία δημοκρατία τα πάντα είναι επιτρεπτά, μέχρι όμως το σημείο εκείνο που δεν θα προσβάλλεις την προσωπικότητα του άλλου και ιδιαίτερα να ξεπερνάς τα όρια της προσβολής των ιερών και όσιων της φυλής μας».