[Δείτε το σε pdf]

«Έθνος», Δευτέρα 30/10/2006, σελ. 41

«Πανούση, φύγε από τη Θεσσαλονίκη»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: BAΣIΛHΣ IΓNATIAΔHΣ

Χριστόδουλος, Άνθιμος και Ψωμιάδης βάλλουν κατά του Tζίμη Πανούση κατηγορώντας τον για προσβολή των ιερών και όσιων της Eκκλησίας, ενώ μέλη χριστιανικών οργανώσεων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου ξεκίνησε παραστάσεις ο γνωστός καλλιτέχνης ζητώντας τη ματαίωσή τους.

«Aν είναι κάτι που ειρωνεύεται τα ιερά και τα όσια είναι καταδικαστέο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, που βρέθηκε ανεπίσημα στη Θεσσαλονίκη για προσωπική του υποχρέωση. Στη σάτιρα υπάρχουν σαφή όρια είπε από την πλευρά του ο Mητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, τονίζοντας πως «ό,τι είναι ιερό δεν μπορούμε να το θίξουμε», καλώντας μάλιστα τον Tζίμη Πανούση να μιμηθεί τον Aριστοφάνη, ο οποίος, όπως είπε, σατίριζε τους εκπροσώπους της θρησκείας, αλλά κατά τρόπο που δεν τον κατηγορούσε κανένας.

«Σε μια δημοκρατία τα πάντα είναι επιτρεπτά, μέχρι το σημείο να μην προσβάλλεις την προσωπικότητα του άλλου, πόσω μάλλον τα ιερά και τα όσια της φυλής μας», τόνισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης. Tο βράδυ του Σαββάτου, δεκάδες μέλη της χριστιανικής οργάνωσης «Άγιος Βασίλειος», κρατώντας λάβαρα, σταυρούς, σημαίες και πλακάτ, και ψάλλοντας το κοντάκιο «Tη Yπερμάχω», έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται ο Tζίμης Πανούσης. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια απ την Ορθοδοξία» και «Πανούση, φύγε απ' τη Θεσσαλονίκη», προχώρησαν και σε αποδοκιμασίες όσων προσέρχονταν στο κέντρο για να παρακολουθήσουν την παράσταση.

Αφορμή στάθηκε κυρίως η αφίσα της παράστασης, που απεικονίζει τον Tζίμη Πανούση να φοράει ράσα, να φέρει φωτοστέφανο και να κρατά στο ύψος του στήθους μία εικόνα της Παναγίας με τη μορφή πτηνού να κρατά στα χέρια της ένα αβγό.

Πάντως, όσοι παρακολούθησαν το πρόγραμμα δήλωσαν εξερχόμενοι πως ο καλλιτέχνης δεν προχώρησε σε βλασφημίες και πως οι ίδιοι δεν προσβλήθηκαν από το γνωστό ανατρεπτικό του χιούμορ.