[Διαβάστε το άρθρο σε μορφή pdf]

ΤΑ ΝΕΑ, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2005.

TZIMHΣ ΠANΟYΣHΣ

«Mε πρίζωσε το παπαδοτσουνάμι!»

«Όχι άλλο μαχαίρι στο κόκαλο!» παρακαλεί ο Tζίμης Πανούσης που επιστρέφει για να μας πει αυτή τη φορά «ΟLΑSΚΑΤΑ» και να σατιρίσει τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα και την παχυδερμία...

Της Χάρης Ποντίδα

«Δεν σκέφτομαι τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν ελπίζω τίποτα. Είμαι πίθηκος», λέει ο Τζίμης Πανούσης που φωτογραφίζεται στην έρημο του ωχαδερφισμού μας ως... Οσάμα

Το Εκκλησιαστικό θέλει τον Τζιμάκο του, μας ψιθύριζε αυτές τις ημέρες μια φωνή από το υπερπέραν κι ένα πουλάκι καλό (μπορεί να ήταν και εκείνο που ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξή του) μετέφερε τη φωνή στον σωστό παραλήπτη. Και, ω του θαύματος, ο «συμπαγής καλλιτέχνης» είναι - τη σωστή στιγμή - και πάλι ανάμεσά μας για να παρουσιάσει, όπως λέει, «το ελληνικό τσίρκο "OLASKATA"»... Τσικνοπέμπτη ξεκινάει το πρόγραμμα, στο ολοκαίνουργιο «Κέντρο Θεαμάτων για ψαγμένους μικροαστούς Luna Dark», επί της Ιεράς Οδού.

Στόχος (και όνειρο ζωής); «Να περιορίσουμε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ στον Πανάθλιο Τάφο τους».

Εμ, 20 χρόνια στους διαδρόμους των δικαστηρίων - πολλές φορές και λόγω των πιο ευαίσθητων χριστιανο/εθνικοφρόνων - έχει το δικαίωμα διά να ομιλεί...

«OLASKATA» το φετινό σας πρόγραμμα. Αλλά, γίνεται πιο τσίρκο και πιο χάλια απ' αυτό που ζούμε σήμερα; Μήπως σας έκλεψαν (ήδη) την παράσταση (και τη δουλειά) οι παπάδες;

Μα, την ίδια δουλειά κάνω με τους παπάδες. Μόνο που αντί για ράσο φοράω κάτι πιο τολμηρό, σε κολλάν. Αυτοί διαχειρίζονται το μεταφυσικό κι εγώ το παρά φύσιν.

Ζηλεύετε λιγάκι;

Δεν ζηλεύω καθόλου. Ντρέπομαι για λογαριασμούς τους. Μια ζωή με θυμάμαι να φεύγω. Βολοδέρνω μεταξύ του «λάθε βιώσας» των Επικούρειων και του «ζωή και κόντρα» των Κυνικών.

Σοκάρεστε μ' αυτά που συμβαίνουν τελευταία;

Δεν σοκάρομαι με αυτά καθαυτά. Με σοκάρει η παχυδερμία και ο ωχαδερφισμός των συμπολιτών μου. Δεν αντέχω άλλο μαχαίρι στο κόκαλο. Έλεος!

Κάποια στιγμή, δεν μπορεί, θα σκεφτήκατε «τώρα ο αγώνας δικαιώνεται».

Δεν σκέφτομαι τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν ελπίζω τίποτα. Είμαι πίθηκος.

Πιστεύετε στην κάθαρση;

Πιστεύω εις έναν φαλλόν, σαν τέρας, τετρακέφαλο, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων.

Στην ελληνική Δικαιοσύνη;

Δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην ταξική δικαιοσύνη της πατρίδας μας.

Πατρίς, θρησκεία και τι άλλο (εκτός από σχιζοφρένεια);

Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια: κάτω η χούντα των δικαστών και των παπάδων.

Καμιά κασετούλα θα έχετε στο πρόγραμμα; Αποκαλύψεις θα γίνουν;

Έχω κασέτα με Κουλουσούσα και Χριστόδουλο σε τυφλό ραντεβού.

Τελικά ήταν η επικαιρότητα που σας έβαλε ξανά στην πρίζα;

To παπαδοτσουνάμι με πρίζωσε. Και οι συνέπειες της μικροαστικής καταστροφής που βιώνουμε. Επιστροφή στις πρίζες.

Ποιο ήταν το καθοριστικό γεγονός;

Δύο είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που με κινητοποίησαν: η ιλιγγιώδης αύξηση της παραγωγής όπιου στο Αφγανιστάν και η καλπάζουσα βία εναντίον των γυναικών που είναι η πρώτη αιτία θανάτου για το ασθενές φύλλο, παγκόσμια.

«Μας ζμπρώχνουν στον Μεσαίωνα»

Είστε πάνω από 20 χρόνια σ' αυτό τον χώρο. Είναι το ίδιο το κοινό τού '80 με το κοινό τού σήμερα;

To κοινό δεν αλλάζει, είναι ίδιο σε όλες τις δεκαετίες. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αγριεύουν χρόνο με τον χρόνο και μας ζμπρώχνουν στον Μεσαίωνα.


> INFO
Στο «Κέντρο Θεαμάτων Luna Dark» (Ιερά Οδός 30, τηλ. 210-3460.377), «OLASKATA», από αύριο και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 22.30 και Κυριακή στις 21.30.

ΤΑ ΝΕΑ , 02/03/2005 , Σελ.: P23
Κωδικός άρθρου: A18179P231
ID: 457724