Τζίμης Πανούσης

Πούστευε και μη ερευνά

Ο Τζίμης Πανούσης είναι γνωστός για τις δραστηριότητες του τις καλλιτεχνικές, έχει φανατικούς οπαδούς και εχθρούς - όλοι ξέρουμε τις κόντρες του με διάφορους ακατονόμαστους, όπως τους χαρακτηρίζει στα βιβλία του.

Δύο νέες εκδόσεις κυκλοφόρησαν πρόσφατα. «Πούστευε Και Μη Ερεύνα» είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου και αποτελείται από κείμενα που σχολιάζουν και σατιρίζουν τα πάντα -από την πολιτική πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, τα τηλεοπτικά μέσα και τις κουτσομπολίστικες εκπομπές, το δήθεν και το lifestyle, μέχρι τις μικροαστικές αντιλήψεις και το συντηρητισμό μας.

Αντιβιοτικά θεωρεί ο ίδιος αυτά τα πεζογραφήματα «για βία αγίων και αγωνίες αμαρτωλών» που πλαισιώνονται από χιουμοριστικά γκράφιτι. Αλλεργικός στο οπαδιλίκι όλων των τύπων, από κόμματα και οργανώσεις μέχρι ποδοσφαιρικές ομάδες και πατρίδες, ο Τζίμης Πανούσης μας μιλά για ό,τι παρατηρεί γύρω του, δίνοντας τη δική του εκδοχή των πραγμάτων.

Εξάλλου, όπως μας πληροφορεί, «εδώ στην όμορφη Ζιμπάμπουε των Βαλκανίων επιθυμεί να αποκαλύψει ότι το περίφημο ΚΥΣΕΑ (όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης) σημαίνει απλά: Κυβέρνηση Σεσημασμένων Αμερικανοτσολιάδων».

Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε ταυτόχρονα και η «Μικροαστική Καταστροφή», μια συλλογή ανατρεπτικών ποιημάτων και ψηφιακές ζωγραφιές που επεξεργάστηκε ο ίδιος στον υπολογιστή του και απευθύνονται σε μεγάλα παιδιά.

ΜΕΤΡΟ, τεύχος 121, Δεκέμβρης 2005