αθηνόραμα.gr - 08/04/2005

LUNA DARK

Τζίμης Πανούσης και στάνταρ και plus

Όπως τον ξέρουμε, με τα γνωστά τραγούδια, καλαμπούρια, σάτιρες και stand up, αλλά και με σχολιασμό των πρόσφατων γεγονότων. Και με το κοινό πάντα να συρρέει για να δει τον Τζιμάκο, που είχε λείψει από τις σκηνές.

Τζίμης Πανούσης
Τζίμης Πανούσης

«Ola Skata», λοιπόν, ο τίτλος της παράστασης και... Πανούσης είναι, ό,τι θέλει κάνει. Ρολά χαρτιού υγείας για να στηρίζονται τα λουλούδια στα τραπέζια, μια extreme κούκλα σε γωνιά της αίθουσας, «φαλλικά» βιντεοκλίπ, Χριστόδουλος εν μέσω ποιμνίου (κυριολεκτικά: ανάμεσα σε πρόβατα), πάντα ενάντια στη μυθολογία της «τιμημένης εργατιάς» και της «καλής νεολαίας», παραποιήσεις λυρικών τραγουδιών όπως π.χ. «Έφυγες νωρίς» της Αρβανιτάκη (βάλτε άλλο ρήμα, σεξουαλικής συμπαραδηλώσεως), φιλμάκι με τον «αρραβωνιαστικό του Αρχιεπίσκοπου», ο ίδιος ως Νάνα Μούσχουρη και Χάρι Μπελαφόντε και φυσικά τηλεφωνικές φάρσες ή stand up με πελάτες. Στο κλείσιμο δεν λείπει η «μαλ... του Νεοέλληνα» υπό τους ήχους του Ζορμπά. Ο Πανούσης στα live του είναι περισσότερο ένας ομολογητής του πνεύματος των '70s μέσα από μια ροκ ματιά. Ενάντια στην εξουσία αλλά και στο δογματισμό των στρατευμένων αριστερών, ενάντια στον καθωσπρεπισμό, υπέρμαχος της ελευθερίας στον έρωτα κ.λπ. Είναι δηκτικός και συχνά τα λέει έξω από τα δόντια, όπως αγαπάει και το καλαμπούρι της στιγμής κι όποιον πάρει ο Χάρος, κάτι που μοιραία έχει λαϊκή απήχηση. 'Αλλωστε η εξουσία, πριν φτάσει να εκφραστεί σε πόστα και αξιώματα, ελλοχεύει στον ίδιο τον θεατή που σίγουρος κάθεται στο κάθισμά του να διασκεδάσει εκ του ασφαλούς - όχι όμως με τον Πανούση, στην περίπτωση του οποίου οι γυναίκες που βρίσκονται σε τραπέζια προσβάσιμα κρύβουν τις τσάντες τους μην τις βρεί ο «αθεόφοβος» και τις ψάξει.Πριν απ' όλα θα 'λεγα ότι είναι συνδυασμός ροκά και ηθοποιού του δρόμου, όπως συνέβαινε πριν από αιώνες. Δουλεύει όχι τόσο με υπαινιγμούς αλλά μάλλον με «σφαλιάρες» για τους κάθε λογής βολεμένους.

Τζίμης Πανούσης
Τζίμης Πανούσης

Και με την πάροδο του χρόνου, αυτό πέρασε στη συνείδηση του κόσμου πιο πολύ ως στάση ταυτισμένη με την περσόνα του: δεν πάμε στον Πανούση τόσο γι' αυτά που θα πει και θα κάνει (αφού πολλά από αυτά είναι γνωστά και επαναλαμβανόμενα) αλλά για τον Πανούση τον ίδιο, που δηλώνει με την παρουσία του ένα «Όχι» διαφορετικής ποιότητας. Εκείνο που σημειώνω ως ενδεικτικό της συγκίνησης που κρύβει ως άνθρωπος, παρά την τάση του να τα ξεχαρβαλώσει όλα, είναι ότι τραγούδησε χωρίς καμία σατιρική διάθεση όχι μόνο ένα παραδοσιακό κομμάτι, αλλά και το «Σ' έχω κάνει θεό» της Στανίση, παρά το comeback του τραγουδιού από τον Μαζωνάκη. Ο χώρος είναι νέος, στο σημείο αν θυμάμαι καλά που ήταν τα λούμπεν μπουζούκια «Καβούρια» (εμπειρία!), μεγάλος και όντως dark, καθαρά συναυλιακός, νεολαιίστικος.

Χάρης Καλογερόπουλος
hkalogeropoulos@athinorama.gr

INFO
LUNA DARK Ιερά Οδός 30, 2103460377. Ποτό στο μπαρ 20eu, ελάχιστη κατανάλωση στο τραπέζι 30eu, φιάλη ουίσκι 140eu, κρασί ανά δύο άτομα 70eu. Έναρξη 10:30, Κυρ 9:30. Από Πέμ. έως Κυρ.