Επτά χρόνια μετά το «αφιλοκερδώς»

Οριστικός νικητής της δικαστικής διένεξης με τον Τζίμη Πανούση ο Γιώργος Νταλάρας

527927_b

01/04/04 21:06

Αθήνα Οριστικός νικητής της δικαστικής διένεξης με τον Τζίμη Πανούση αναδείχθηκε την Πέμπτη ο Γιώργος Νταλάρας,καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της καταδίκης σε πεντάμηνη φυλάκιση, που είχε επιβληθεί στον πρώτο.

Η δικαστική διαμάχη των δύο γνωστών καλλιτεχνών χρονολογείται από το 1997, όταν ο Τζίμης Πανούσης, κατά τη διάρκεια μουσικού προγράμματος, εμφάνιζε τον Γιώργο Νταλάρα να τραγουδά σε βιντεοκλίπ και με ειδική μίξη εικόνας εμφανιζόταν να τρέχουν χρήματα από το στόμα του.

Το Εφετείο είχε δεχθεί ότι υπήρχε σκοπός εξύβρισης και προσβολής του Νταλάρα, γιατί τον εμφάνιζε ως μη διστάζοντα να εκμεταλλευτεί την ευαισθησία του κυπριακού λαού, με τη συμμετοχή του σε συναυλίες που δήθεν είχαν σκοπό την προβολή του Κυπριακού προβλήματος, ενώ εκείνος τις χρησιμοποιούσε ως μέσο πλουτισμού, γεγονός αναληθές.

Ο Αρειος Πάγος δέχθηκε ότι η καταδικαστική απόφαση έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και δεν υπάρχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον που να αίρει τον άδικο χαρακτήρα της εξύβρισης.

Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι, αν ο Τζίμης Πανούσης ήθελε να εκδηλώσει δικαιολογημένο ενδιαφέρον για την τέχνη ή να κρίνει δυσμενώς την καλλιτεχνική ή επαγγελματική εργασία του Γιώργου Νταλάρα ως ανθρώπου φιλοχρήματου και χωρίς εθνική ευαισθησία -πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα- δεν θα χρησιμοποιούσε τις εικόνες και φράσεις που χρησιμοποίησε, αλλά θα αναφερόταν σε πραγματικά περιστατικά και υπαρκτές ιδιότητες.

Ακόμα, ο Αρειος Πάγος απέρριψε τον ισχυρισμό του σατιρικού καλλιτέχνη για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος περί ελευθερίας της τέχνης, σημειώνοντας ότι το δικαίωμα αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να διαπράττει αδικήματα, όπως της προσβολής της τιμής τρίτου.


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ