Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Σάββατο 1 Ιουνίου 2002

Είναι απρόβλεπτος, ανατρεπτικός και ευφυής. Και όσο και αν οι πολλοί διαφωνούν με τον τρόπο που υπηρετεί την τέχνη, δεν μπορούν να μην παραδεχθούν ότι είναι αληθινός και συνειδητοποιημένος. Δεν «πουλάει τρέλα», παρά μόνο ξεδιπλώνει τον ίδιο του τον εαυτό.

Με την ευκαιρία των παραστάσεών του στο «Χάραμα» που ολοκληρώνεται απόψε και αύριο, μίλησε στην«Π». Και μέσα από τον κατά βάση χιουμοριστικό μας διάλογο, έθιξε πολύ σοβαρά ζητήματα. Απολαύστε τον!

Ο Τζίμης Πανούσης τραγουδάει στο «Χάραμα» και μιλά στην «Π»

- Είναι αλήθεια ότι τα έσοδα από τις τρεις παραστάσεις σου στο «Χάραμα» θα διατεθούν υπέρ του Κυπριακού αγώνα;
«Είναι εν μέρει αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν παίρνω καμία αμοιβή. Όλα τα χρήματα θα διατεθούν στη... γυναίκα μου και στο παιδί μου!».

- Ακούσαμε ότι απόψε ένας μεγάλος λαϊκός καλλιτέχνης θα εμφανισθεί σαν guest star μαζί σου. Ισχύει;
«Είναι και αυτές εν μέρει σωστές. Θα υπάρχει ένα γκεσταριλίκι, ελπίζω να είναι και η Άντζελα Δημητρίου μαζί μας, που είναι και πολύ φίλη μου. Γενικά για την Κύπρο, είμαστε όλοι ενωμένοι: Δηλαδή ο Στινγκ, ο Νταλάρας, εγώ, η Άντζελα, ο Βολάνης, όλοι! Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον αγώνα των Κυπρίων».

- Δεν κινδυνεύεις να πληρώσεις πρόστιμο με κάποιο από τα ονόματα που ανέφερες;
«Ααα, του Βολάνη εννοείς! Γιατί και ο Βολάνης ακολουθεί. Ο Καπερνάρος τους έχει όλους αυτούς. Έχουμε χρήματα, δεν υπάρχει πρόβλημα! Πρέπει να το πούμε αυτό, δεν τα δίνουμε όλα τα χρήματα στην Κύπρο. Πρέπει να πούμε στον κόσμο, ότι βγαίνουνε τα έξοδα πρώτα. Και τα έξοδα μπορεί να είναι όσα θέλουμε. Δεν μας ελέγχει κανένας. Δηλαδή μπορεί να βγουν 100 εκατομμύρια δρχ. και τα έξοδα να είναι... 99 εκατομμύρια. Το ένα εκατομμυριάκι θα το δώσουμε στην Κύπρο. Ξέρετε για την εφορία... Όμως μένουν χρήματα και μπορούμε να πληρώσουμε για να κάνουμε τη δουλειά μας».

- Έμαθα ότι του χρόνου αποφάσισες να μας εκπροσωπήσεις στην Eurovision. Γιατί;
«Για την Eurovision έχω συζητήσει ήδη με τον Κατσαρό, με τον... Πατακό. Δηλαδή όλη η Χούντα θα ήθελε κάποια στιγμή να με στείλει. Γιατί εμείς έχουμε μεγαλώσει με τέτοια Χούντα, «Δελφίνι, δελφινάκι», «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε». Με αυτά τα τραγούδια μεγαλώσαμε και επειδή τα έχω στο πετσί μου, πιστεύω ότι κάποια στιγμή μια προβοκάτσια... γιουροβιζιονική θα γίνει!».

- Σε παλαιότερη συνέντευξη μου είχες πει ότι δεν θέλεις να κάνεις παιδί, για μην υπάρχει αντίγραφό σου. Τώρα τι άλλαξε και αποκτήσατε γιο;
«Δεν ήθελα τότε να κάνω παιδί σε συνεργασία με τη γυναίκα μου! Αλλά τώρα, με την εξέλιξη της επιστήμης και με τους κλώνους, νομίζω ότι ένα παιδί με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι μια επιστροφή στις ρίζες».

- Είσαι άθεος;
«Είμαι ένθεος και βαθύτατα μάλιστα! Πιστεύω στον άνθρωπο και στον ερμαφρόδιτο άνθρωπο».

- Μήπως ο σατιρικός καλλιτέχνης που βγάζεις προς τα έξω, έχει επισκιάσει τον συνθέτη Πανούση;
«Όχι, γιατί είμαι σοβαρός και στα δύο. Βασικά τραγουδοποιός είμαι και μέσα στην σάτιρα είναι τα τραγούδια μου. Μου αρέσει να εναλλάσσονται τα πράγματα, δηλαδή μετά από ένα μελό ή τραγικό τραγούδι να κάνω ένα αστείο. Να είναι και τα δύο μαζί στη ζυγαριά».

- Μήπως τελικά επιδιώκεις τον θόρυβο γύρω από το όνομά σου με τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις σου, μόνο και μόνο για να βρίσκεσαι στην επικαιρότητα;
 «Το αντίθετο ακριβώς! Προσπαθώ να καθίσω φρόνιμος, αλλά είναι η φύση της δουλειάς τέτοια. Δεν μ' αρέσει καθόλου αυτό που γίνεται και τραβάει πολύ αυτό το «παιχνίδι». Αυτή η άποψη είναι λάθος και υποτιμά και την άποψη του κόσμου. Δεν είναι ηλίθιος να άγεται και να φέρεται από διάφορους. Ο κόσμος καταλαβαίνει εάν είσαι ειλικρινής, αλλιώς σε πετάει στην άκρη».

- Είσαι ο ίδιος άνθρωπος, πάνω και κάτω από τη σκηνή;
«Όχι, υπάρχουν δύο προσωπικότητες. Όταν μπερδέψουμε αυτές τις δύο, τότε δεν είμαστε καλλιτέχνες. Και αυτό να το ακούν κάποιοι συνάδελφοι που μπερδεύουν τη ζωή με την τέχνη».

- Εχεις κάνει λεφτά από τη δουλειά σου;
«Δεν έχω παράπονο! Τα έξοδα για τις... αγωγές, τα βγάζω άνετα!»

- Εχεις ζηλέψει τα μεγάλα ονόματα της νύχτας;
«Τους λυπάμαι! Είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Δηλαδή το αντίτιμο μιας επιτυχίας είναι μεγάλο. Ξέρεις ο κόσμος είναι περίεργος, έχει και μία εκδικητικότητα. Κάποια στιγμή σε περιμένει να κάνεις το λάθος για να σε κατεβάσει και να σου αποδείξει ότι αυτός κάνει κουμάντο. Είναι πολύ δύσκολο, ιδίως εάν δεν έχεις την κοινωνική παιδεία, την μόρφωση και τα κότσια να αντεπεξέλθεις. Άμα την κάνεις αυτή τη δουλειά με την ψυχή σου, τότε δεν πληρώνεται».

- Υποχρεώνεσαι να κάνεις τα κέφια του κόσμου;
«Οχι, γιατί τα ίδια έκανα και πριν το κάνω επάγγελμα. Χαίρομαι που τώρα πληρώνομαι κιόλας!».

- Το όνειρό σου;
«Είναι εφιάλτης: Να ανατινάξω κάποιο σπίτι.... Δεν θα πω ποιο...» (γελάει)

- Ετοιμάζεις δίσκο;
«Από την προσωπική μου εταιρεία «Αφιλοκερδώς Α. Ε», θα εκδώσω με τίτλο «Της πατρίδας μου σημαία», καινούργια τραγούδια έπειτα από 9 χρόνια. Τελείωσα με τις δισκογραφικές εταιρείες. Ιδιαίτερα με τις πολυεθνικές».

- Γιατί με τις πολυεθνικές;
«Γιατί πρόσεχαν την... Μαντόνα περισσότερο από μένα!» (γέλια).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ