Εφημερίδα Espresso, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2002

Ο Πανούσης ξαναχτυπά!

Με αντιδράσεις από το σύνολο του ιερού κλήρου αποδοκιμάζεται άλλη μια φορά το νέο δημιούργημα του Τζίμ Πανούση για την καυστικότητά του. Ο Πανούσης ξαναχτυπά!

Με αρκετό χιούμορ αλλά και πολλά σχόλια ο Τζίμης Πανούσης μέσα από τα ανέκδοτά τραγούδια του, τα οποία δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα το περιοδικό «ΜΕΤΡΟ», δίνει νέα τροφή όχι μόνο για σχόλια αλλά και για αντιδράσεις, αφού ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης δεν αφήνει κανέναν ασχολίαστο. «Το φτηνό ζεϊμπέκικο για τον Γιώργο» είναι ο τίτλος του τραγουδιού που καταπιάνεται από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μέχρι με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τους ιερείς ποικίλουν, ενώ τα υπονοούμενα που αφήνει για πολλούς σχολιάζονται από το σύνολο του κλήρου δυσμενώς. «Γύρισα από τη Χαλκιδική/ μια αποφράδα Κυριακή/ απ' το γάμο του Ηλία/ Κατζολία μεγαλεία/ και ένα μαύρο κόμπο στο βρακί», είναι η πρώτη στροφή του τραγουδιού, που συνεχίζει: «Έτρεξα στο θέατρο Ψυρρή/ Μες των παπουτσιών την Κυριακή/ Πριν μιλήσω με τον Λάκη/ της καρδιάς το μπαλονάκι/ το 'σκασε και βγήκε στο σφυρί».

Στην τέταρτη στροφή, και την πιο επίμαχη ο δημιουργός λέει, «Στο ελληνάδικο Ιεζεκιήλ/ η συμφωνική του Ισραήλ/ ο Χριστόδουλος στην πόρτα/ άσπρα χάπια, μαύρα χόρτα/ life-στήλη άλατος με στυλ», ενώ στην τελευταία στροφή αναφέρει: «Θέλω παράθυρο να 'βγω/ των ειδήσεων τηλεοπτικό/ να την βγάλω λάου-λάου/ και του Χατζηνικολάου/ να του κατουρήσω την ψυχή».

Οι πρώτες αντιδράσεις, όπως ήταν φυσικό, ήρθαν από τον ιερό κλήρο Ελλάδος και το γραμματέα του πατέρα Εμμανουήλ, ο οποίος μας είπε: «Όσοι ασχολούνται με αυτά τα θέματα και μπλέκουν τους πάντες είναι σαν να μην γνωρίζουν τίποτα. Εγώ αν το διάβαζα θα του αντιπαρερχόμουν αμέσως».

Το λόγο αργότερα δώσαμε και στον αρχιμανδρίτη Τ. Κιλίφη, ο οποίος μας είπε: «Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ σε ένα τέτοιο θέμα. Δυστυχώς είναι ακαταλαβίστικα όλα αυτά και του κυρίου αυτού του δίνουμε υπόσταση χωρίς να την έχει. Είναι όλο αυτό που μας διαβάσατε μια ευτελέστατη ειρωνεία και λυπάμαι γι' αυτό».

Την δική του όμως άποψη παραθέτει και ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης από τους «παπαροκάδες», ο οποίος λέει: «Πιστεύω πως έτσι ήταν πάντα ο Πανούσης. Κάνει χαβαλέ και τίποτα άλλο. Αν όλα αυτά τα έλεγε κάποιος άλλος τότε σίγουρα θα μου προκαλούσε εντύπωση. Από τον Πανούση όμως όλα τα περιμένω. Όσο για τα χάπια και τα χόρτα μάλλον δεν πηγαίνουν στον Αρχιεπίσκοπο, αλλά στην πιο πάνω στροφή και στους Ισραηλίτες».

Νίκος Νικολίζας