Ο Τζίμης Πανούσης στα δικαστήρια

Η σάτιρα ερμηνεύτηκε αυτή τη φορά ως... αθώωση

Είναι θέμα φαντασίας, τελικά, η ερμηνεία της σάτιρας του Τζίμη Πανούση και, ως εκ τούτου, ο νόμος δεν μπορεί να την οριοθετήσει. Τάδε έφη, περίπου, ο Λάκης Λαζόπουλος, υπερασπιζόμενος τον γνωστό τραγουδοποιό που κάθησε για μία ακόμη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου για... ένα σφυροδρέπανο.

Το είχε προσθέσει «στης πατρίδος του τη σημαία», προκειμένου να διαφημίσει την περυσινή του παράσταση, προκάλεσε όμως τη σύλληψή του και την καταδίκη του σε τετράμηνη φυλάκιση. Ντροπαλός... όπως είναι συμφωνεί και ο δικηγόρος του Σπύρος Φυτράκης δεν είπε λέξη μπροστά στις κάμερες μετά την αθώωσή του. Αντιμετώπισε ωστόσο το δικαστήριο πολύ σοβαρά, διατυπώνοντας και το παράπονο για τις αμέτρητες αυτεπάγγελτες διώξεις που του έχουν ασκηθεί. Επί της ουσίας, παρομοίασε το επίδικο σφυροδρέπανο με τα γεννητικά όργανα του Ερμή του Πραξιτέλους! «Αν τα απομονώσεις από το άγαλμα είναι ένα σκέτο πορνογράφημα. Αν όμως δεις το γλυπτό στο σύνολό του πρόκειται για το τελειότερο δημιούργημα».

Ο καθηγητής της Ιστορίας Ν. Δασκαλαντωνάκης και ο Αντώνης Καφετζόπουλος, πάντα στο πλευρό τού συνήθους κατηγορουμένου, εξήραν την αγάπη του για την πατρίδα του, αλλά και για την ιδιότυπη σάτιρα. «Αν όριζε τη σάτιρα ο νόμος, δεν θα είχαμε τέχνη, θα μπαίναμε όλοι σ' έναν αυτόματο πιλότο», είπε με πάθος ο Λάκης Λαζόπουλος, ενώ ο Τζίμης Πανούσης «έριξε» μία άλλη ιδέα: «Όταν υποδύθηκα τον Μπιν Λάντεν, έπρεπε να με συλλάβετε και να με στείλετε στο Στρατοδικείο»...


ΤΑ ΝΕΑ, 06-12-2001, Σελ.: P09
Κωδικός άρθρου: A17211P092