Αδιόρατες σταγόνες χιούμορ

Με στιγμές λαμπρού λαζοπούλειου χιούμορ, αλλά και υπερβάλλοντος συναισθηματισμού για τα πιο άγρια γεγονότα των ημερών, οι προχθεσινοί Δέκα Μικροί Μήτσοι, με μια εντυπωσιακή υπερπαραγωγή, πέτυχαν τουλάχιστον το γέλιο της ψυχικής αποσυμπίεσης

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Η... εμπόλεμη παρέα των «Δέκα Μικρών Μήτσων» του Λάκη Λαζόπουλου, με τον Τζίμη Πανούση ως Μπιν Λάντεν και το Χρήστο Ευθυμίου ως μία από τις γυναίκες του, στο κέντρο, με φόντο τα βράχια και τις σπηλιές του «Αφγανιστάν» των τηλεοπτικών πλατό έφερε γέλιο ψυχικής αποσυμπίεσης. Δεν νίκησε όμως στην τηλεθέαση τον «Βig Βrother» και το ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού Η... εμπόλεμη παρέα των «Δέκα Μικρών Μήτσων» του Λάκη Λαζόπουλου, με τον Τζίμη Πανούση ως Μπιν Λάντεν και το Χρήστο Ευθυμίου ως μία από τις γυναίκες του, στο κέντρο, με φόντο τα βράχια και τις σπηλιές του «Αφγανιστάν» των τηλεοπτικών πλατό έφερε γέλιο ψυχικής αποσυμπίεσης. Δεν νίκησε όμως στην τηλεθέαση τον «Βig Βrother» και το ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού

Πιο ώριμοι από την περασμένη φορά, πιο κεφάτοι, αν και μια ιδέα πιο κουρασμένοι από παλιά, ίσως γιατί βάρυνε και σε αυτούς η ηλικία, ίσως γιατί παρακολουθούν την επικαιρότητα, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό τις εξελίξεις (επισημαίνουν την γκριμάτσα, αλλά τους διαφεύγει η αιτία που την προκάλεσε) οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι» του Λάκη Λαζόπουλου, υπήρξαν απολαυστικοί.

Το επεισόδιο θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο μέρη, τα οποία ήταν μάλλον άνισα. Όχι γιατί τους έλειπε η προσοχή στη λεπτομέρεια μιας ακριβής παραγωγής, αλλά γιατί όταν γέρνει στον συναισθηματισμό ο Λάκης Λαζόπουλος γίνεται διδακτικός, σαν δημοδιδάσκαλος, και τα σχόλιά του έχουν την ακατέργαστη γλυκεράδα των δελτίων ειδήσεων, ακριβώς ό,τι δηλαδή έχει στόχο το χιούμορ του.

Στο πρώτο μέρος κάνουν από «αέρος επίθεση» στη σκληρή επικαιρότητα των βομβαρδισμών ο ταξιτζής-μούτσος και ο κολλητός του, οι δύο πιο ανατρεπτικές συνειδήσεις των Μήτσων. Βρίσκονται σε διθέσιο αεροπλανάκι με κατεύθυνση το Αφγανιστάν και το χιούμορ τους αδίστακτο: Μούτσος: «Επειδή Αφγανίζονται οι Αμερικανοί πρέπει να Αφγανιστώ κι εγώ;», περνούν υποτίθεται πάνω από την Κύπρο, «Τι είναι αυτό;», «Η Κύπρος», «Κύπρος, Κύπρος, τι μου θυμίζει; Μια εκκρεμότητα δεν είχαμε με την Κύπρο;».

Ο στρατηγός

Και μετά η χήρα Μήτση με το γιαούρτι 0% λιπαρά στα χέρια έχει απέναντί της τον στρατηγό, ο οποίος θέλει να πολεμήσει στο Αφγανιστάν: «Και μην ξεχάσεις να μου φέρεις από εκεί μια μικρή σπηλιά, ένα κομμάτι βράχο-κόρα και λίγη άμμο», «Τι να την κάνεις την άμμο;», «Θέλω τη δική μου στην Αιδηψό το καλοκαίρι, να μην εξαρτώμαι από την άμμο των άλλων».

Η τραγουδίστρια-Μήτση, όμως, τα 'χει με τον «Μεγάλο» Αδελφό, που έδιωξαν τη Μαιρούλα... «Όχι επειδή είναι ξαδέλφη μου, αλλά ήταν η καλύτερη». Αλλά δεν της γλιτώνουν ούτε οι υπόλοιποι που έμειναν στο σπίτι: «Τους ακούς στις συζητήσεις; Τι εμβαδόν σκέψης είναι αυτό, τι Πλάτων, τι Σώκρατες-ντρανκ-δε-κόνιουμ!». Λεπτή ή άγρια, η ειρωνεία βρίσκει κέντρο εδώ, όπως και «της» κομμώτριας από τους πιο απολαυστικούς νέους χαρακτήρες, καθώς κινούνται στα όρια του ρατσιστικού κυνισμού, χωρίς να τον φοβάται ο Λάκης Λαζόπουλος: «Τι βλέμμα ήρεμο ο Μπιν Λάντεν, τι γλυκιά έκφραση!», λέει «η μία» κομμώτρια, «Γιατί να μην είναι ήρεμο, τι να τον πειράζει τον Μπιν Λάντεν, ένα γεράκι που πετάει στα 5.000 μέτρα, και (σαν να τον βρίζει), τη Σπηλαιολόγα!».

Τρομοκράτης

Ο Μπιν Λάντεν δεν έμεινε σε χλωρό κλαρί, με αποκορύφωμα την εμφάνιση του Τζίμη Πανούση στον ρόλο του τρομοκράτη, που έρχεται αίφνης στη χώρα μας και βρίσκεται στο σπίτι της χήρας Μήτση, την οποία ερωτεύεται και θέλει να κάνει την πέμπτη σύζυγό του. Μιλάει αποκλειστικώς αγγλικά, τουριστικά βεβαίως, και παρακολουθούμε με υπότιτλους τι λέει στη χήρα Μήτση: «Ντοντ μπιλίβ δις ντέρτι θινκς ιν τελεβίζιον» «μην πιστεύεις αυτά τα βρώμικα πράγματα στην τηλεόραση». Θέλει να φάει Τσιζ-Μπους και να πάρει τηλέφωνο τη μητέρα του. Ευγενέστατα ρωτάει «κεν άι τέικ φρομ ζίροου»­ μπορώ να πάρω από μηδέν;

Η καλύτερη στιγμή πάντως των Μήτσων ήταν οι ολοκαίνουργιοι Θεσσαλονικείς του. Δυο νέοι, με φραπεδιές σε μπαλκόνι και το τάβλι ανάμεσά τους, αραχτοί, σατιρίζουν τη διαφορά ρυθμών μεταξύ των δύο πόλεων, αλλά και κυβερνητικού ενδιαφέροντος, με τη χαρακτηριστική προφορά και τα λεκτικά σουσούμια των Θεσσαλονικιών. Ρίχνει ζαριά ο ένας εκ των δύο, 4-1, λέει, «το σημειώνω και κάνουμε τις κινήσεις μετά», «Ρε συ, κοίτα τα σύννεφα πώς τρέχουν, σαν τους Αθηναίους», «είδες το Μετρό, έγινε;», «Πού να το δούμε, είναι κάτω από τη γη», «Μπα, δεν το 'φτιαξαν, μόνο λένε πως η Θεσσαλονίκη είναι ερωτική πόλη, έρχονται, το κάνουν και φεύγουν, μας τρώνε και τα μύδια».

Πολύ καλές στιγμές είναι το «επιμύθιο» κάθε σκετς, σαν μια πινελιά φωτεινού χρώματος, που μένει στο βλέμμα, όπως η ατάκα του επαρχιώτη Μήτσου, ο οποίος συζητάει για τους βομβαρδισμούς με τη σύζυγό του, κάνουν κριτική στους Αμερικανούς, «σουτ», του λέει, «μας ακούν οι δορυφόροι» και αμέσως αλλάζει ύφος εκείνος, παίρνει αδιάφορο βλέμμα τάχα και λέει το «άσχετο», «Ο Αβραμόπουλος, τι κάνει;». Αυτές οι σχεδόν αδιόρατες σταγόνες καυστικού χιούμορ, είναι πάντα οι καλύτερες.

Ωστόσο η αίσθηση ότι οι χαρακτήρες έχουν μείνει ακίνητοι στο πέρασμα των χρόνων, σαν μάσκες με παγωμένη έκφραση, είναι έντονη, όταν η κριτική ματιά του Λάκη Λαζόπουλου επιλέγει να εκφραστεί με εύκολο συναισθηματισμό, απευθυνόμενη στο θυμικό του κοινού, όπως στο δεύτερο μέρος του επεισοδίου, που ήταν και το πιο αδύναμο. Είναι οι στιγμές που το «χιούμορ» γίνεται διδακτικό σαν σε σχολική παράσταση, όπως η αντίδραση του ταπεινωμένου υπαλληλάκου, ότι τάχα απαγορεύεται στους Έλληνες να έχουν ελεύθερη γνώμη ή να αντιδρούν στους βομβαρδισμούς. Η κριτική εδώ μάλλον μοιάζει να 'χει προσκολληθεί στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ο Βig Βrother νίκησε μπάλα και «Μήτσους»

Ο Τζίμης Πανούσης ως Οσάμα Μπιν Λάντεν και η παρέα του Λάκη Λαζόπουλου στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους» (Μega) τα βρήκαν σκούρα από τον «Βig Βrother». Παρά το γεγονός ότι οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι» έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση, με νέο επεισόδιο, για τη φετινή σεζόν, δεν τα έβγαλαν πέρα (σε επίπεδο τηλεθέασης) με την παρέα των εγκλείστων στο σπίτι του «Βig Βrother» (Αntenna) στην Παιανία.

Μάλιστα οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι» νικήθηκαν όχι μόνον από τον «Μεγάλο Αδελφό», που εκείνη την ώρα ήταν απέναντί τους, αλλά και από τον αγώνα ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού τον οποίο κάλυψε απευθείας ο Αlpha. Στον «Βig Βrother», που ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, οι 1.385.000 τηλεθεατές (15,3%, τηλεθέαση κατά μέσον όρο, σύμφωνα με στοιχεία της ΑGΒ Ηellas) παρακολούθησαν τους συγκατοίκους να δείχνουν την έξοδο στον Γιώργο Τριανταφυλλίδη, στη Ρέα Αντωνιάδου και στον Πρόδρομο Καθηνιώτη. (Την ερχόμενη Κυριακή οι τηλεθεατές θα αποφασίσουν με την ψήφο τους για το ποιος θα εγκαταλείψει το σπίτι της Παιανίας).

Στο μεταξύ, 305.000 λιγότεροι τηλεθεατές (συνολικά 1.080.000 φαν του ποδοσφαίρου) παρακολούθησαν το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού (11,9%), ενώ στην τρίτη θέση πλασαρίστηκαν οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι», με συντονισμένους στη συχνότητα του Μega ­κατά μέσον όρο­ 964.000 τηλεθεατές (10,6%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Μεγάλος Αδελφός» έφθασε να έχει ανώτατη τηλεθέαση 20% (με τηλεμερίδιο 47% ήτοι περίπου ένας στους δύο που είχαν εκείνη την ώρα ανοιχτή την τηλεόρασή τους έβλεπε Βig Βrother), ο αγώνας ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού 13,7% (μερίδιο 32%) και οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι» 12,3% (μερίδιο 29%).


ΤΑ ΝΕΑ , 16-10-2001, Σελ.: P05
Κωδικός άρθρου: A17168P051