ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν δέχθηκε συμβιβασμό ο Νταλάρας - 5 μήνες στον Πανούση

Τα όρια που χωρίζουν τη σάτιρα από τη συκοφαντική δυσφήμηση προσπάθησαν να προσδιορίσουν χθες οι δικαστές του 5ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, τους οποίους απασχόλησε η αντιδικία ανάμεσα στον Τζίμη Πανούση και τον Γιώργο Νταλάρα. Ύστερα από πολύωρη αποδεικτική διαδικασία, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή στον Τζίμη Πανούση, τον οποίο κήρυξε ένοχο για το αδίκημα της απλής εξύβρισης κατ' εξακολούθηση, μετατρέποντας την αρχική κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Είχαν προηγηθεί οι επανειλημμένες προσπάθειες από την εισαγγελέα και τον πρόεδρο του δικαστηρίου να λήξει με συμβιβαστικό τρόπο η διαμάχη των δύο καλλιτεχνών. Όλες όμως οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό, αφού η δήλωση που κατέθεσε στο δικαστήριο ο Τζίμης Πανούσης δεν ικανοποίησε τον μηνυτή του.

Ο Γιώργος Νταλάρας από την αρχή της κατάθεσής του ξεκαθάρισε ότι δεν βάλλει κατά της σάτιρας, μίλησε όμως για μακροχρόνια και άδικη συμπεριφορά του Τζίμη Πανούση με το πρόσχημα της σάτιρας. Και πρόσθεσε ότι τον είχε θίξει ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη το βίντεο που προέβαλε ο κατηγορούμενος σε παράστασή του το 1996, αφήνοντας υπονοούμενα ότι δίνει συναυλίες για την Κύπρο έναντι αμοιβής. «Αυτό που έκανε ξεπερνούσε τα όρια», κατέληξε ο Γιώργος Νταλάρας.

Ο αντίλογος ήρθε διά στόματος των ηθοποιών Αντώνη Καφετζόπουλου και Λάκη Λαζόπουλου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα βέλη του Τζίμη Πανούση στην επίμαχη παράσταση ήταν σατιρικά.

Θέση που διατύπωσε στην απολογία του και ο κατηγορούμενος καλλιτέχνης, λέγοντας ότι «τα όρια της σάτιρας τα προσδιορίζει ο κόσμος και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ο Νταλάρας είναι το όριο της σάτιρας». Μετά την καταδίκη του, ο Τζίμης Πανούσης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.


ΤΑ ΝΕΑ, 4-11-2000, Σελ: Ν27
Κωδικός άρθρου: A16886N272