Περιοδικό ΣΟΚ, 31/10/2000, Σελ. 32-33

Όλα στη φόρα

ΠΑΝΟΥΣΗΣ Vs ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ

Γύρω-γύρω όλοι -Δικαιοσύνη, Μικρούτσικος, Λουκά (!)- και ο Πανούσης στη μέση. Ένας χαμός. Πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε.

Όταν ο Τζίμης Πανούσης αποφασίζει να δουλέψει σε νυχτερινό κέντρο, τότε συνήθως υπάρχει και σκάνδαλο. Στο παρελθόν είχε τη γνωστή αντιδικία με τον Νταλάρα λόγω της σάτιρας εναντίον του μέσω των παραστάσεων. Τώρα όμως απευθείας με τη δικαιοσύνη. Όμως τι ακριβώς συνέβη;

Ένα από τα πιο ακραία που έκανε για το «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» ήταν μια αφίσα με την ελληνική σημαία και το κομμουνιστικό σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού. Η απόφαση αυτή όμως φαίνεται πως βρήκε αντίθετη τη Δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του γνωστού καλλιτέχνη για περιύβριση συμβόλου και ηθική αυτουργία σε παράνομη αφισοκόλληση. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Η συνέχεια είναι που έχει όλο το ζουμί.

Η «ΜΠΗΧΤΗ» ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ

Σαφώς ενοχλημένος από την όλη ιστορία, ο Τζίμης έκανε δηλώσεις υποστηρίζοντας τη θέση του. Μεταξύ των άλλων είπε λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου: «Τώρα κατεβάζουν τις αφίσες των καλλιτεχνών. Σε λίγο θα μας καίνε ζωντανούς στα τηλεπαιχνίδια των "Μικρούτσικων". Αν ο εισαγγελέας απαγορεύσει την αφίσα με το τιμημένο σφυροδρέπανο, θα αναγκαστώ να κατασκευάσω καινούργια, μαύρη, με τίτλο "Κάτω η Χούντα"».

Η μπηχτή εναντίον του Ανδρέα Μικρούτσικου χωρίς λόγο στην παρούσα φάση δεν μπορούσε να περάσει ντούκου. Έτσι, φροντίσαμε να επικοινωνήσουμε αμέσως μαζί του.

«Είναι δυνατόν να απαντήσω στον Πανούση; Ή μάλλον όχι, θα του απαντήσω: Συμπαρίσταμαι στον "αγωνιστή" Τζίμη Πανούση. Τα άλλα περιττεύουν», μας είπε ο Ανδρέας Μικρούτσικος, μη μπορώντας να μιλήσει περισσότερο αφού τα γυρίσματα της εκπομπής δε του άφηναν άλλα χρονικά περιθώρια.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ο Τζίμης Πανούσης έφτασε στα δικαστήρια στις 12 το μεσημέρι, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου. Στο προαύλιο ήταν μαζεμένος κόσμος που φώναζε υπέρ, αλλά και κατά του Τζίμη. Ξεχώρισαν, από τους υποστηριχτές, ο Ρέλλος (γνωστός από την εκτόξευση καφέ εναντίον του Κορκολή) και η Λουκά από την άλλη πλευρά, η οποία σε κάποια φάση πιάστηκε στα χέρια με μια fan του Πανούση.

Ο Τζίμης συνομιλούσε με το φίλο του Αντώνη Καφετζόπουλο όταν ο τελευταίος δέχτηκε φραστική επίθεση της Λουκά: «Όλοι εσείς οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές είστε πόρνοι και μοιχοί. Εσείς καταστρέψατε την Ορθοδοξία. Ντροπή σ' όλους σας που ήρθατε να τον υπερασπιστείτε», για να της απαντήσει «Εγώ είμαι Τούρκος. Άσε να μιλήσω και μετά με βρίζεις».

Η ΔΙΚΗ

Μάρτυρες υπεράσπισης του Πανούση ήταν ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ν. Δασκαλοθανάσης και ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος.

«Οι προθέσεις των καλλιτεχνών δεν μπορούν να θεωρηθούν υβριστικές. Κάθε έργο πρέπει να το βλέπουμε συνολικά. Δεν είχε πρόθεση να προσβάλει τη σημαία και το αποτέλεσμα δεν αλλοιώνει το εθνικό μας σύμβολο. Είναι ένας τρόπος διαφήμισης της παράστασης», είπε ο πρώτος στην κατάθεσή του.

Ο δε Καφετζόπουλος τόνισε: «Όταν πληροφορήθηκα τη δίωξη εις βάρος του Τζίμη νόμιζα ότι προσεβλήθησαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υποβλήθηκε μήνυση από τον Περισσό. Τα εθνικά μας σύμβολα ανήκουν σε όλους. Είναι απαράδεκτο να συλλαμβάνονται άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους. Ο Πανούσης είναι συνεπής σ' αυτό που κάνει και καλοπροαίρετος. Όλα αυτά είναι δικολαγνία για το δημόσιο βίο».

Στην απολογία του ο Πανούσης είπε: «Αισθάνομαι άσχημα που διασύρομαι για πολλοστή φορά. Είμαι καλλιτέχνης και όχι εγκληματίας. Πρόκειται για αφίσα και όχι για σημαία. Τότε, να μηνύσουμε και τη σημαία της Παραγουάης».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Τζίμη Πανούση σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 μηνών για περιύβριση του εθνικού συμβόλου, ενώ τον απάλλαξε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη αφισοκόλληση.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ