Ριζοσπάστης, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2000

Της πατρίδας μου η... σημαία

Το μάθατε! Η ελληνική σημαία πλέον δε θα κυματίζει οριζόντια, όπως μέχρι τώρα κυμάτιζε στην Ακρόπολη, αλλά κάθετα, με τις ρίγες της προς τα κάτω και αντί για σταυρό το σφυροδρέπανο. Και γι' αυτό ξέρετε ποιος φταίει, ο γνωστός τραγουδοποιός Τζίμης Πανούσης, που «ξανασχεδίασε» τη γαλανόλευκη μετά από συνωμοσία γνωστών αγνώστων μυστικών κέντρων και κατόπιν αυτού ό,τι ξέρουμε μέχρι τώρα πάει περίπατο. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί η γνωστή ποινική δίωξη, που κατέληξε σε τετράμηνη φυλάκιση που ασκήθηκε στον καλλιτέχνη; Για να διωχτεί μια αφίσα, η οποία διαφήμιζε το πρόγραμμα του κέντρου που θα εμφανίζεται ο Τζιμάκος, θα πρέπει να απεικονίζει πραγματικά την ελληνική σημαία. Και για να γίνουμε πιο σοβαροί, γιατί το θέμα τελικά, δεν είναι η πανηγυριώτικη εμφάνιση της κυρίας Λουκά εν είδει κλοουνιστικής ατραξιόν ούτε οι εθνικιστικές κορόνες περί ιερών και οσίων του κ. Ψωμιάδη. «Είναι του διαβόλου αυτά τα πράγματα και είναι πόρνοι και μοιχοί οι καλλιτέχνες», η πρώτη. «Να, πού μας οδηγεί ο εκσυγχρονιστικός κατήφορος» ο δεύτερος και η αλήθεια, τελικά, πού βρίσκεται!..

Στο κράτος δικαίου, βλέπετε, που ζούμε, όλα κυλούν ρολόι, δεν παραποιούνται πλέον ιδέες, δεν αμαυρώνονται ιδανικά, δεν ξεφτιλίζονται αξίες. Το μόνο που μας ξεφτίλισε είναι η διαφημιστική «σημαία» του Πανούση.

Τον καλλιτέχνη σαν δημιουργό δεν τον κρίνουμε, έχει γράψει και καλά τραγούδια και κακά. Τα καλά τα ακούμε, τα κακά όχι. Αλλά παρ'όλα αυτά, ρε παιδιά, να ανάψουμε και τη δικαστική πυρά και να ετοιμάσουμε όσους δε γουστάρουμε γι' αυτήν;.. Μήπως κινδυνεύει και ο υποφαινόμενος, που, μέσα από γελοιογραφίες, έχει «παραποιήσει» άπειρες φορές εθνικά σύμβολα; Και το χιούμορ, ρε παιδιά, πού βρίσκεται; `Η, μήπως, τελικά δε μας ενοχλεί η σημαία, αλλά το άλλο, το ... ακατονόμαστο το σφυροδρέπανο, που μοστράριζε φαρδύ πλατύ σ' όλους τους φανοστάτες των δρόμων της Αθήνας; Λέω, μήπως... Γιατί αν μας ενοχλεί αυτό, το πράγμα πάει αλλού, έξυπνοι είσαστε, καταλαβαίνετε...

Πάντως, όπως και να έχει το πράγμα, τα εθνικά σύμβολα τα αφήνουμε στην ησυχία τους και δε βρίσκουμε κάθε φορά ευκαιρία να εκφράσουμε τα συντηρητικά μας ανακλαστικά μέσω αυτών, κύριοι εισαγγελείς και δικαστές. Αντε τώρα, γιατί υπάρχει και ο άλλος, ο «εθνικός» μας ιεράρχης, που είχε πάρει το λάβαρο της Αγίας Λαύρας και του είχε αλλάξει την Παναγία, θυμόσαστε πότε, στις περίφημες λαοσυνάξεις. Εκεί είμαστε ανεκτικοί; `Η, μήπως, μας ευχαριστεί το θέαμα και δεν το λέμε; Εε;!!..

Κώστας ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ