Σας προτείνουμε το μουσικό έπος Πανούση: Της Πατρίδος μου η Σημαία

Flash.gr 27/10/2000

Δεν ξέρουμε αν πραγματικά θα τιμωρηθεί για τη δολοφονία που ομολόγησε, όμως παράλληλα ετοίμασε το show του στο οποίο αυτοπαρουσιάζεται. Της πατρίδας μου η σημαία, ο τίτλος της παράστασης που έκανε πρεμιέρα την 25η Οκτώβρη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Εμφανίζεται εκεί ...αφιλοκερδώς, μιας και την αμοιβή του θα την προσφέρει στη γυναίκα του και στο παιδί του. Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη νύχτα, ο Τζίμης παρουσιάζει τα νέα του τραγούδια που θα προκαλέσουν για μια ακόμη φορά. Νότιος κώλος, Αντε γαμήσου εργατιά, 17 Νοέμβρη, Ωδή στο μαλάκα είναι μερικοί από τους τίτλους των νέων εμπνεύσεων του. Και όπως ο ίδιος υποστηρίζει, είναι εμπορικός και ποιοτικός μαζί, απλώς και μόνο για να έχει μια καβάντζα για κάθε ενδεχόμενη αποτυχία.

Για λίγες παραστάσεις ο Τζίμης στη διάθεση όλων των φίλων και θαυμαστών του. Ε, δεν χρειάζεται να κουραστεί και παραπάνω, η ροκιά στη ζωή καλή, αλλά και η σπιταρόνα στο Μαρούσι ακόμη καλύτερη.

ΚΡΙΤΙΚΗ - Γιώργος Αλοίμονος

Παρακολουθήσαμε την πρεμιέρα του μουσικού έπους του Τζίμη Πανούση Της Πατρίδος μου η σημαία, στο Γυάλινο θέατρο και φύγαμε με ανάμικτα συναισθήματα. Η παράσταση ξεκίνησε με μόνο μισή ώρα καθυστέρηση. Ολοι ντυμένοι με εργατικές φόρμες που παρέπεμπε σε εργοτάξιο. Στις οθόνες έπαιζε κάποιο κανάλι της Απω Ανατολής με χαμηλωμένη την φωνή. Αφού οι μουσικοί απότησαν φόρο τιμής στον Αλλάχ και αφού ενημερωθήκαμε ότι δεν θα έρθει η Κα Λουκά, εμφανίστηκε ο Τζιμάκος με ροζ φλοκάτη, αδυνατισμένος, και κοντοκουρεμένος και ένα φιλμάκι για τον καταναλωτισμό να ακολουθεί.

Το πρώτο μισάωρο ήταν μουδιασμένος σαν να έβγαινε για πρώτη φορά στην σκηνή. Τα αστεία μαζεμένα. Οι πρώτες αναφορές γίνονται στην πρόσφατη δικαστική διαμάχη και μας αποκάλυψε ότι όλη η ιστορία ήταν φτιαχτή, διαφημιστικό κόλπο. Και μας διαβεβαίωσε ότι θα βγει καινούργια αφίσα με την αμερικάνικη σημαία για να νιώσουν κάποιοι οικεία. Ακολούθησαν βιντεάκια και καινούργια τραγούδια που ήταν καλά αλλά όχι όπως τα παλιά.

Το εύρημα...

Και ξαφνικά ενώ νομίζαμε ότι θα επρόκειτο για μια συνηθισμένη βόλτα του καλλιτέχνη στα τραπέζια, πέσαμε έξω. Ο Τζιμάκος πήγε σε ένα τραπέζι και μίλησε με νεαρά καλλιτέχνη από την Ρωσία που επ' αμοιβή ρεφενέ ανέβηκε και έκανε ντουέτο γυμνή -αλλά καλυμμένο το πρόσωπο- με τον Πανούση το γνωστό τραγούδι Sex Bomb. H παράσταση εξελίχθηκε στα γνωστά μοτίβα βιντεάκια και τραγούδια -και μάλιστα καινούργια-, με αναφορές στα ελληνοτουρκικά και τα ΜΜΕ.

«Το όνειρο μου ήταν να παίξω στην Συγγρού»:

Ενα ακόμα όνειρο του Τζιμάκου είναι η διεθνή καριέρα κάτι που μας απέδειξε ότι την μπορεί. Πρώτο καμπανάκι διάλειμμα, και επιστροφή. Αναφορές στους γνωστούς και τον ακατονόμαστο, αλλά και σε Αννα Βίσση και Χριστόδουλο. Εκπληκτικά βιντεάκια για την Ολυμπιάδα. «Να στέλνετε τα παιδία σας στα έκτροπα του Πολυτεχνείου» είπε ο Τζιμάκος «γιατί μπορεί να γίνουν και υπουργοί»: ίσως να ήταν η ατάκα της βραδιάς. Αργότερα μίλησε και για την περιπέτεια της υγείας του, που έγινε τραγούδι. Και σαν επίλογος φανταστικό ποτ-πουρί ασμάτων με φανταστικές φραστικές υπερβάσεις.

Συμπέρασμα: Πρόκειται για μια καλή παράσταση, σε έναν πολύ καλό χώρο, που σε κάποια σημεία δεν κυλάει. Υπάρχουν επαναλήψεις, όπως τα τηλέφωνα που έχουν χάσει την φρεσκάδα τους, και σημειώθηκε απουσία αναφοράς σε πρόσωπα που περίμενα την Πανούσεια σάτιρα όπως για την κα Αγγελοπούλου. Ο Πανούσης παραμένει ο απόλυτος κοινωνικός Παλιάτσος που δικαιούται να τους κράζει όλους γιατί κράζει και τον εαυτό του. Τα χρόνια τον έχουν επηρεάσει σε μια περισσότερο εσωτερική σάτιρα που ίσως να αποδεσμεύει μια αυτολογοκριτική που του στερεί από το απογειωτικό χιούμορ που έχει αποδείξει ότι διαθέτει. Στο σύνολο το αποτέλεσμα είναι καλό και προτείνεται. Αυτό που προτείνεται στον καλλιτέχνη είναι η παρουσίαση και άλλων τραγουδιών από το παρελθόν και διαφυγή από συνταγές του παρελθόντος που του στερούνε τόλμη και σε εμάς γέλιο. Θα ξανάπαμε...!