Το Βήμα, 24/10/2000

Σε 4 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο Τζίμης Πανούσης

Δε φαίνεται να ενοχλούν τον κ. Τζίμη Πανούση -μάλλον τον διασκεδάζουν- οι επικρίσεις που εξαπολύει εναντίον του η θρησκόληπτη κυρία Λουκά στο πραύλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Πίσω της διακρίνεται χαμογελαστός ο ηθοποιός κ. Α. Καφετζόπουλος.

Σε 4 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο Τζίμης Πανούσης

«Δεν είχα σκοπό να προσβάλλω τη σημαία, ούτε κανένα. Φτιάχνω καλλιτεχνικό έργο», είπε στην απολογία του ο Τζίμης Πανούσης, που καταδικάστηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για περιύβριση εθνικού συμβόλου.

Ο Τζίμης Πανούσης ήταν καυστικός και διάνθισε με χιούμορ την απολογία του, κατά την οποία έκανε γενικώς μια ανάλυση για τα εθνικά και παντός είδους σύμβολα, αναφέροντας ως παραδείγματα τις σημαίες της Παραγουάης και του Ολυμπιακού (η κατηγορία σε βάρος του αφορούσε τη διαφημιστική αφίσα για τη νέα του παράσταση στην οποία απεικονίζεται το σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού της ελληνικής σημαίας). Και κατέληξε λέγοντας: «Δεν Θα ξανάρθω στα δικαστήρια, εκτός αν θέλετε να κάνω παράσταση στα δικαστήρια. Η Δικαιοσύνη να πιάσει τον Σφηνιά, που έπνιξε τόσο κόσμο και όχι εμένα. Συγνώμη που λαϊκίζω, αλλά έχω αγανακτήσει».

Μετά την καταδίκη του ο καλλιτέχνης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.