4 μήνες στον Πανούση για τη «σημαία» (ΤΑ ΝΕΑ, 24/10/2000)

4 μήνες στον Πανούση για τη «σημαία»

Τζίμης Πανούσης. Οι σατυρικές του προθέσεις δεν έπεισαν το δικαστήριο

Για τις καλλιτεχνικές του επιλογές μέσα από το πρίσμα της σάτιρας έδωσε λόγο χθες στην Δικαιοσύνη ο τραγουδιστής Τζίμης Πανούσης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για περιύβριση εθνικού συμβόλου και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών. Την εισαγγελική παρέμβαση, όπως είναι γνωστό, προκάλεσε η αφίσα που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Τζίμης Πανούσης, στην οποία απεικονίζεται η ελληνική σημαία και στη θέση του σταυρού είχε τοποθετηθεί ένα σφυροδρέπανο.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, τόσο ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, όσο και ο καθηγητής της Ιστορίας Τέχνης Νίκος Δασκαλοθανάσης υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του κατηγορουμένου, αλλά και κάθε άλλου καλλιτέχνη να εκφράζεται ελεύθερα.

«Ζηλεύω την τόλμη του Τζίμη Πανούση είπε ο Α. Καφετζόπουλος ο οποίος για πολλά χρόνια είναι συνεπής σε αυτό που κάνει και καλοπροαίρετος. Με την αφίσα αυτή πιστεύω ότι σατιρίζει την Αριστερά».

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η αφίσα προσβάλλει το σύμβολο, γιατί παραπέμπει συνειρμικά μόνο στην ελληνική σημαία», πρόσθεσε ο κ. Δασκαλοθανάσης.

Όταν έφτασε η ώρα της απολογίας του ο κατηγορούμενος καλλιτέχνης υποστήριξε πως η επίδικη αφίσα είναι μέρος του έργου του. «Εγώ, συνέχισε ο Τζίμης Πανούσης, είμαι καλλιτέχνης, όχι εγκληματίας. Την αφίσα εγώ την έφτιαξα και την σχεδίασα εν όψει της νέας παράστασης που θα ανεβάσω. Αισθάνομαι άσχημα, γιατί για πολλοστή φορά διασύρομαι στα δικαστήρια...».

Μετά την καταδίκη του ο κατηγορούμενος, που δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο για τις σατιρικές προθέσεις του, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

ΤΑ ΝΕΑ , 24-10-2000 , Σελ.: N17
Κωδικός άρθρου: A16877N172