Καταδίκη του κ. Τζίμη Πανούση

Καθημερινή, Τρίτη 24/10/2000

Τζίμης Πανούσης και Ελένη Λουκά έξω από την Ευελπίδων Ο κ. Τζίμης Πανούσης θα μπορούσε κάλλιστα να προτείνει μία συνεργασία στη γνωστή, γραφική κ. Ελένη Λουκά. Εκείνος θα έβρισκε μία ιδανική «παρτενέρ» και εκείνη έναν ιδανικό στόχο για τις σατανολογίες της. Η χθεσινή καταδίκη του καλλιτέχνη σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών (εξαγοράσιμη) δεν απαντά στο ερώτημα τι ήταν αυτό που προσεβλήθη περισσότερο, το πατριωτικό αίσθημα ή η αισθητική μας.

Καταδικάστηκε αλλά δεν έχασε το χιούμορ του

«Θριάμβευσε και πάλι η ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω... Τα υπόλοιπα θα σας τα πει η κ. Λουκά». Με απόλυτο χιούμορ -όπως αναμενόταν- δέχθηκε χθες ο καλλιτέχνης Τζίμης Πανούσης την απόφαση του Β' Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου που τον έκρινε ένοχο για περιύβριση εθνικού συμβόλου και τον καταδίκασε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, ήταν παρούσα και η... γνωστή «τηλεστάρ», Ελένη Λουκά, η οποία ακόμα και μετά την καταδικαστική απόφαση εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του, αποκαλώντας τον διαρκώς «Σατανά».

Αιτία για τη νέα του δικαστική περιπέτεια στάθηκε η αφίσα που διαφημίζει την παράσταση, την οποία ετοιμάζεται να ανεβάσει προσεχώς ο καλλιτέχνης. Στην αφίσα υπό τον τίτλο «Της πατρίδος μου η σημαία» απεικονίζεται το εθνικό μας σύμβολο μόνο που στη θέση του σταυρού υπάρχει το σφυροδρέπανο.

Ο ίδιος στην απολογία του δήλωσε πως «Είμαι καλλιτέχνης και όχι εγκληματίας. Είναι απλώς μια αφίσα, δεν είναι η σημαία. Η αφίσα είναι μέρος του έργου μου και δεν έχει σχέση με το εθνικό μας σύμβολο».

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης κ. Νικόλαος Δασκαλοθανάσης και ο ηθοποιός κ. Αντώνης Καφετζόπουλος. Ο Τζίμης Πανούσης θα ασκήσει έφεση μέσω του δικηγόρου του.


Καθημερινή, Τρίτη 24/10/2000