ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 24/10/2000, σελίδα 44

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Τέσσερις μήνες για τη σημαία

Τις αυστηρές παρατηρήσεις της κ. Ελένης Λουκά δέχεται ο Τζίμης Πανούσης υπό τα όμματα του Αντώνη Καφετζόπουλου, που δεν γλίτωσε κι αυτός την «κατσάδα».
Τις αυστηρές παρατηρήσεις της κ. Ελένης Λουκά δέχεται ο Τζίμης Πανούσης υπό τα όμματα του Αντώνη Καφετζόπουλου, που δεν γλίτωσε κι αυτός την «κατσάδα».
Του Νίκου Κατράκη

ΔΕΝ έλειψαν τα παρατράγουδα στη δίκη του γνωστού καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση, που δικάστηκε χθες για περιύβριση εθνικού συμβόλου ύστερα από αυτεπάγγελτη επέμβαση της Εισαγγελίας.

Ο Πανούσης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών για την περιύβριση εθνικού συμβόλου ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη αφισοκόλληση.

Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό, αφορά αφίσα του καλλιτέχνη που απεικονίζει θέμα που μοιάζει με την ελληνική σημαία και αντί σταυρού, έχει το σήμα του σιδηροδρέπανου.

Στο χώρο των δικαστηρίων είχαν συγκεντρωθεί άνθρωποι των τεχνών για να υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελευεθερίας στην έκφραση, ενώ δεν έλειψαν και τα «κωμικά».

Η διάσημη, πλέον, κ. Ελένη Λουκά ήταν εκεί και επιτέθηκε φραστικά στο γνωστό ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Λουκά: «Ντροπή σου, που ήρθες εδώ να τον υπερασπιστείς. Εσείς οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές είσαστε πόρνοι και μοίχοι...
Ο,τι θέλεις είσαστε. Καταστρέφετε την Ορθοδοξία».

Ο κ. Καφετζόπουλος, βέβαια, δεν έδωσε σημασία και δήλωσε ότι δεν θεώρησε καθόλου αστείο αυτό που έγινε. Να συλληφθεί δηλαδή και να «οδηγηθεί σιδεροδέσμιος ένας καλλιτέχνης» στο εδώλιο.

Καταθέτοντας ο κ. Καφετζόπουλος στην κατάμεστη αίθουσα είπε ότι όταν έμαθε ότι συνελήφθη ο Πανούσης αρχικά υπέθεσε ότι θα είχαν ενοχληθεί τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και όχι η Εισαγγελία.

Για τον Πανούση, είπε, ότι είναι σατιρικός καλλιτέχνης με εξαιρετική δυισδυτικότητα και τόλμη και ότι βασικό πεδίο της σάτιρας είναι η ελευθερία της έκφρασης. «Πρέπει να επιτρέψουμε στους πνευματικούς ανθρώπους», είπε, «να εκφράζονται και αθυρόστομα».

Προθέσεις

Στην δίκη κατέθεσε και ο καθηγητής πανεπιστημίου στην Ιστορία της Τέχνης κ. Ν. Δασκαλοθανάσης που τόνισε ότι «οι προθέσεις του καλλιτέχνη δεν μπορεί να θεωρούνται υβριστικές». Ο μάρτυρας ανέφερε μάλιστα και ανάλογο παράδειγμα, όπου η αμερικάνικη σημαία είχε το σήμα του χρηματιστηρίου κι αυτό το έργο πωλήθηκε έναντι πολλών εκατομμυρίων και δεν διώχθηκε ο δημιουργός του.

Εκεί βρέθηκε και ο γνωστός θαμώνας των δικαστηρίων κ. Α. Ρέλλος κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «ΤσουκατοΓιαννοπουλικές κοτερομαχίες στα νησιά κ.λπ.».