Τέσσερις μήνες φυλακή για τον Τζίμη Πανούση - Αδέσμευτος Τύπος, 24/10/2000

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2000

Τέσσερις μήνες φυλακή για τον Τζίμη Πανούση

ΔΕΝ γλίτωσε τελικά τη φυλακή ο τραγουδιστής Τζίμης Πανούσης για την πασίγνωστη πια διαφημιστική του αφίσα, στην οποία εικονίζεται η ελληνική σημαία με ένα σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού. Χθες αργά το απόγευμα, το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον έκρινε ένοχο για προσβολή εθνικού συμβόλου και του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, ενώ τον απάλλαξε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη αφισοκόλληση. Μετά την έκδοση της απόφασης ο κ. Πανούσης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Υπενθυμίζεται ότι για την επίμαχη αφίσα ένας αστυνομικός κατέθεσε προ ημερών έγγραφη αναφορά στην Εισαγγελεία Αθηνών, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του τραγουδιστή, ο οποίος και συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στο σπίτι του στην Κηφισιά.

«Είμαι καλλιτέχνης και όχι κακοποιός...», είπε χθες ο κ. Πανούσης στην απολογία του. «Στην Τέχνη τα όρια τα βάζει το κοινό και αυτό θα με κρίνει. Πρόκειται για τη σημαία της πατρίδας του ήρωά μου, που μέσα σε όλο αυτό το χαμό με θρησκείες, κ.λπ., βγάζει το σταυρό και βάζει ένα σφυροδρέπανο. Εξάλλου, σημαία με κάθετες ρίγες και χωρίς σταυρό δεν υπάρχει...» κατέληξε.

Ωστόσο, στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για το αδίκημα της προσβολής εθνικού συμβόλου «και μάλιστα με ενδεχόμενο δόλο, γιατί το αποδέχθηκε...», ενώ ζήτησε την απαλλαγή του για την ηθική αυτουργία σε παράνομη αφισοκόλληση.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε, μεταξύ των άλλων,ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να ποινικοποιείται η Τέχνη. «Είναι γνωστό το ύφος του Τζίμη. Όποιος θίγεται να μην πάει να τον δει, ας τον κριτικάρει...», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους.

Από το πρωί, πάντως έξω από τι δικαστική αίθουσα είχαν μαζευτεί αρκετοί φίλοι του Πανούση, περίεργοι και άλλοι. Δεν ήταν δυνατόν να λείπουν, βέβαια, τα γνωστά επιφωνήματα «ντροπή» και «αίσχος» της «όπου γάμος και χαρά...» Ελένης Λουκά και ένα πανό το οποίο είχε αναρτήσει ο γνωστός «ταραξίας» των δικαστηρίων Δημήτρης Ρέλλος και το οποίο στη μια μεριά έγραφε: «Τσουκατογιαννοπουλικές κοτερομαχίες. Αερομαχίες στα νησιά. Σημαιομαχίες στη στεριά...» και στην άλλη: «Τζίμη ντεμοντέ, της μόδας είναι το μισοφέγγαρο και όχι το σφυροδρέπανο...»