Απαγορεύεται η σάτιρα

Χμμμμ
Χμμμμ
Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών καταδικάστηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο Τζίμης Πανούσης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της προσβολής συμβόλου κράτους, ενώ απηλλάγη για το δεύτερο αδίκημα, της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη αφισοκόλληση. Αμέσως μετά την απόφαση ο γνωστός καλλιτέχνης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η απολογία του γνωστού καλλιτέχνη, ο οποίος τόνισε ότι με την επίδικη αφίσα δεν είχε πρόθεση να προσβάλει κανέναν. Επισήμανε ακόμη ότι τα όρια στην τέχνη τα βάζει το κοινό, ενώ, όπως είπε, δεν ενοχλήθηκε κανένας πολίτης παρά μόνο οι αστυνομικοί.

Κι ο Τζιμάκος θέλει τον Γερμανό του
Κι ο Τζιμάκος θέλει τον Γερμανό του
Αντιμέτωπος με την κα. Λουκά
Αντιμέτωπος και με την κα. Λουκά
Οι κατηγορίες, ως γνωστόν, αφορούν την αφίσα που κυκλοφόρησε ο Τζίμης Πανούσης ενόψει της νέας του δουλειάς, στην οποία απεικονίζεται η ελληνική σημαία με σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού. Μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Δασκαλοθανάσης, και ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος. Οπως είπαν οι μάρτυρες, η συγκεκριμένη αφίσα είναι σατιρική παράσταση, αλλά και συμβολική καλλιτεχνική γλώσσα, η οποία αν καταργηθεί, καταργείται και η τέχνη.


Flash.gr, Δευτέρα 23/10/2000