ΕΘΝΟΣ, Σάββατο 21/10/2000, σελίδα 21

ΓΙΑ ΠΕΡΙΥΒΡΙΣΗ ΣΥΜΒΟΛΟΥ

Σύλληψη Πανούση

ΕΘΝΟΣ, Σάββατο 21/10/2000

ΕΘΝΟΣ, Σάββατο 21/10/2000

«Τώρα κατεβάζουν τις αφίσες των καλλιτεχνικών μας παραστάσεων. Σε λίγο θα μας καίνε ζωντανούς στα τηλεπαιγνίδια των Μικρούτσικων».

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

'Οταν ο Εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της αφίσας διέταξε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του καλλιτέχνη. Αμέσως αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του στην Πολιτεία, και τον συνέλαβαν.

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε ο γνωστός τραγουδοποιός επειδή χρησιμοποίησε σφυροδρέπανο αντί σταυρού στην ελληνική σημαία

Της Μαίρης Μπενέα

Στο μάτι του... κυκλώνα βρέθηκε ακόμη μια φορά ο γνωστός τραγουδοποιός Τζίμης Πανούσης, που χθες το μεσημέρι συνελήφθη για περιύβριση συμβόλου και το απόγευμα οδηγήθηκε στον εισσαγγελέα. Αφορμή υπήρξε και πάλι, όπως και τόσες φορές κατά το παρελθόν, η αφίσα με την οποία διαφημίζει την καινούρια του παράσταση, που έχει τον τίτλο «Της πατρίδας μου η σημαία» και ανεβαίνει στο «Γυάλινο Θέατρ» της οδού Συγγρού.

Το θέμα της αφίσας του Τζίμη Πανούση ήταν η ελληνική σημαία, μόνο που στη θέση του σταυρού είχε το... σφυροδρέπανο.

Το γεγονός πληροφορήθηκε ο εισαγγελέας κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, που είχε υπηρεσία χθες, ο οποίος και διέταξε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του καλλιτέχνη. Αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του τραγουδιστή στην Πολιτεία χθες το μεσημέρι, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην Ασφάλεια, στη συνέχεια στη Σήμανση και ακολούθως στην Εισαγγελεία, όπου ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του για περιύβριση συμβόλου. Από τα κρατητήρια της Ασφάλειας ο Τζίμης Πανούσης έκανε στο «Εθνος» την παρακάτω δήλωση:

«Τώρα κατεβάζουν τις αφίσες των καλλιτεχνικών μας παραστάσεων. Σε λίγο θα μας καίνε ζωντανούς στα τηλεπαιγνίδια των Μικρούτσικων. Αν ο εισαγγελέας απογορεύσει την αφίσα με το τιμημένο σφυροδρέπανο, θα αναγκαστώ να κατασκευάσω καινούρια, μαύρη, με τίτλο «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ, από 25η Οκτωβρίου στο «Γυάλινο». Τζίμης Πανούσης».

Βολές κατά του εισαγγελέα . Ντογιάκου εξαπέλυσε ο συνήγορος του καλλιτέχνη, κ. Τάκης Παππάς, ο οποίος υποστήριξε ότι «πρέπει να ασχοληθεί πειθαρχικά ο Άρειος Πάγος με την περίπτωση Ντογιάκου». Και συμπλήρωσε: «Ο Πανούσης έχει 23 χρόνια αθωωτικές αποφάσεις για το ίδιο αδίκημα. 'Εχει περάσει ως δημιουργός και συνεπώς μπορεί μα χρησιμοποιεί κάποια πράγματα στις παραστάσεις του.

Αυτό το γνωρίζει ο εισαγγελέας. Και αφού το γνωρίζει και η αφίσα είναι μέρες στους δρόμους, δεν μπορεί ξαφνικά Παρασκευή μεσημέρι να χαρακτηρίζει το αδίκημα διαρκές και να κινεί την αυτόφωρη διαδικασία. Θα μπορούσε να ασκήσει ποινική δίωξη, αν πιστεύει ότι υπάρχει αδίκημα και να διατάξει μια προανάκριση. Οχι τη σύλληψη ενός καλλιτέχνη, που έχει και πρόβλημα υγείας και κινδυνεύει να περάσει το Σαββατοκύριακο στη φυλακή».

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι η ποινική δίωξη εναντίον του έχει ασκηθεί εδώ και 4 μέρες, ενώ προχθές δόθηκε η εντολή για τη σύλληψή του. Αργά το βράδυ ο Τζίμης Πανούσης, οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και αναμένοταν να γίνει η δίκη του.