ΣΟΚ, 30/11/1999, τεύχος 256, σελ.14

Ο Τζίμης συνεχίζει

Νέες βολές Πανούση προς Νταλάρα!

Τι κι αν απαγορεύεται στον Πανούση να καταφέρεται εναντίον του Νταλάρα, σύμφωνα με δικαστική απόφαση; Εκείνος συνεχίζει με έμμεσο τρόπο...

Εδώ κι ένα μήνα ο Τζίμης Πανούσης εμφανίζεται στο «Άλσος». Η αφίσα του, που έχει κατακλύσει τις κολόνες, τα φανάρια και τους τοίχους της πόλης, είναι ενδεικτική του σόου του αλλά και προσδιοριστική ως προς τον κύριο στόχο.

Ακόμα και μέσω αυτής εκτοξεύει βολές κατά του Γιώργο Νταλάρα. Κάτι σαν προειδοποιητικά πυρά για το τι επακολουθεί στο κέντρο.

Η αφίσα αυτή είναι εμπνευσμένη από το εξώφυλλο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που έχει μετονομαστεί ως «Ελευθερομαρία». Ως βασικός τίτλος αναφέρεται το όνομά του και ο χώρος όπου παρουσιάζεται τον πρόγραμμα («Ο Τζίμης Πανούσης στο Άλσος»).

Ακριβώς από πάνω, με έντονα γράμματα, έχει μπει ο τίτλος της παράστασης «Με Λένε Πόπη Νο 2, Η Επιστροφή» και ως υπέρτιτλος έχει μπει η φράση «Με τη συμμετοχή του Ακατονόμαστου».

Οι βολές αυτές στοχεύουν κατευθείαν στο Γιώργο Νταλάρα, αφού, από τότε που το δικαστήριο απαγόρευσε στον Πανούση τη μελλοντική συκοφαντική συμπεριφορά εναντίον του Νταλάρα -και όχι να χρησιμοποιεί τ' όνομά του, όπως εσφαλμένα επικράτησε-, εκείνος συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριό του τη λέξη «Ακατονόμαστος» εννοώντας τον Γιώργο Νταλάρα.

Και δεν περιορίζεται εκεί, αφού ως γνωστόν το «Με Λένε Πόπη» αποτελεί στίχο του κομματιού «Θεσσαλονίκη - Γιάννενα Με Δυο Παπούτσια Πάνινα» που τραγουδάει ο Νταλάρας σε διασκευή του Γκόραν Μπρέγκοβιτς από σέρβικο παραδοσιακό άσμα έχοντας στο πλευρό του τη θαυμάσια πιτσιρίκα Αντιγόνη Ψυχράμη.

Όπως θα γνωρίζετε, ο Πανούσης, χρόνια τώρα, καταφέρεται εναντίον του Νταλάρα μέσω των παραστάσεων του, γεγονός που οδήγησε τους δύο άντρες σε δικαστική διαμάχη, απ' την οποία ο Τζίμης βγήκε ηττημένος. Παρά το συγκεκριμένο γεγονός, δεν το έβαλε κάτω αφού πέρσι έριξε τις μπηκτές του, μέσω των παραστάσεων του στο «Κεντρί» με τίτλο «Με Λένε Πόπη». Φέτος δίνει τη συνέχεια στο «Άλσος».

Στο τωρινό πρόγραμμα βέβαια γίνεται μια παρέλαση γνωστών Ελλήνων που σατιρίζονται. Στο εξώφυλλο της... Ελευθερομαρίας γίνεται αναφορά και στον πρώην υπουργό Πολιτισμού με την ατάκα: «Διορισμοί Θάνος στους Μικρούτσικους».

Βλέπετε, ο Γιώργος Νταλάρας δεν είναι ο μόνος. Ακόμη, στην αφίσα υπάρχει άλλη μια σημείωση που αφήνει αιχμές, χωρίς να προσδιορίζει σε ποιους απευθύνεται. Συγκεκριμένα λέει: «Αυτή τη φορά τα έσοδα των παραστάσεων θα τα μοιραστούν "αφιλοκερδώς" ο επιχειρηματίας του "Άλσους" Τάσος Τζιβουζίσης και ο επιχειρηματίας του... άγχους Τζίμης Πανούσης. Πότε θα σταματήσει το παραμύθι με τις φιλανθρωπίες των καλλιτεχνών που βουλώνει τις τρύπες του επάρατου καπιταλισμού;».

Σ' ό,τι τώρα αφορά τις βολές προς τον Νταλάρα, εμείς ήρθαμε σε επαφή με τον δικηγόρο του καλλιτέχνη κ. Βασίλη Καπερνάρο, ο οποίος, αφού τον ενημερώσαμε, δεν θέλησε να σχολιάσει.

Ωστόσο, ο στόχος του Πανούση είναι ορατός μέσω αφίσας!