Νταλάρας - Πανούσης ξανά στα δικαστήρια

Χωρίς την παρουσία των αντιδίκων συζητήθηκε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αγωγή που έχει καταθέσει ο Γιώργος Νταλάρας κατά του Τζίμη Πανούση διεκδικώντας ως αποζημίωση για ηθική βλάβη το ποσό των εκατό εκατομμυρίων δραχμών.

Η αφορμή ήταν η ίδια που είχε οδηγήσει τον Γ. Νταλάρα πριν από λίγους μήνες στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων την οποία κέρδισε, αφού το δικαστήριο είχε απαγορεύσει στον Τζίμη Πανούση να χρησιμοποιεί συκοφαντικές και προσβλητικές εκφράσεις για τον καλλιτέχνη. Όλα ξεκίνησαν από το πρόγραμμα που παρουσίαζε ο Τζίμης Πανούσης στο κέντρο «Μύλος», κατά τη διάρκεια του οποίου σχολίαζε και τον Γ. Νταλάρα..

Από την πλευρά του Γ. Νταλάρα εξετάστηκε στο δικαστήριο ο φίλος του Παναγιώτης Χάρης, ο οποίος κατέθεσε ότι ο Πανούσης, συνδέοντας τον αγώνα του Γ. Νταλάρα για την Κύπρο με κίνητρα οικονομικά, τον υποτίμησε και τον προσέβαλε. Και πρόσθεσε πως ο Πανούσης με τον τρόπο αυτό ξεπέρασε τα όρια της θεμιτής σάτιρας, γνωρίζοντας πολύ καλά εκ των προτέρων πως όλα όσα έλεγε δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος, αν και είχε παρακολουθήσει το πρόγραμμα του Τζίμη Πανούση, δεν βρήκε ότι κάτι από όσα περιελάμβανε σε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί προσβλητικό για τον Γ. Νταλάρα, την καλλιτεχνική αξία του οποίου κανείς δεν αμφισβήτησε, όπως είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Στο τέλος του προγράμματος η εικόνα που έμενε στο κοινό ήταν αρνητική για τον Νταλάρα;

Λ. Λαζόπουλος: Όχι, ο Πανούσης είναι ένας σατιρικός καλλιτέχνης και η σάτιρα δεν έχει εξαιρέσεις.

Πρόεδρος: Δεν υπάρχουν όρια στη σάτιρα;

Λ. Λαζόπουλος: Υπάρχουν, αλλά δεν σταματούν στον Νταλάρα και τον Λαζόπουλο. Υπαρχουν μεγάλες αξίες και σύμβολα και εκεί σταματάς.

Το δικαστήριο, αφού άκουσε τις απόψεις και των δύο πλευρών, επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΤΑ ΝΕΑ, 22-05-1998
Κωδικός άρθρου: A16143P151