1 εκατ. για κάθε «σχόλιο»

ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΤΖΙΜΗ ΠΑΝΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΤΙΡΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ

Το δικαστήριο απαγόρευσε στον Τζίμη Πανούση να χρησιμοποιεί εφεξής τη φωνή και την εικόνα του Γιώργου Νταλάρα στη σάτιρά του

Το δικαστήριο απαγόρευσε στον Τζίμη Πανούση να χρησιμοποιεί εφεξής τη φωνή και την εικόνα του Γιώργου Νταλάρα στη σάτιρά του.

Όλα άρχισαν με ένα βίντεο που προέβαλε ο Τζίμης Πανούσης στο τελευταίο πρόγραμμά του υπό τον τίτλο «Προσεχώς Βουλγάρες». Ο Γιώργος Νταλάρας, τον οποίο είχε σατιρίσει και στο παρελθόν με τη φράση «Δεν συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας», εμφανιζόταν σε μονταρισμένες σκηνές να «απαντά» στις ατάκες του σόουμαν για τις συναυλίες στην Κύπρο. Ο δε Τζίμης Πανούσης σχολίαζε πως ο τραγουδιστής συμμετέχει «για οικονομικούς λόγους και μ' αυτό τον τρόπο προωθεί την καριέρα του και αυξάνει τις τραπεζικές του καταθέσεις».

Ο Γιώργος Νταλάρας αποφάσισε, γι' αυτό το τελευταίο, να καταφύγει στα δικαστήρια. Η μήνυσή του πήρε τον δρόμο και του τμήματος ασφαλιστικών μέτρων (για απαγόρευση προβολής του μονταρισμένου βίντεο), αλλά και των ποινικών δικαστηρίων (για συκοφαντική δυσφήμηση). Στις 23 Ιουλίου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, συζητήθηκε η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων, όπου προσήλθε ο Γιώργος Νταλάρας, όχι όμως και ο Τζίμης Πανούσης (που βρισκόταν στην Αντίπαρο και είχε πληρεξούσιο δικηγόρο). Ο τραγουδιστής δήλωνε πως δεν επιθυμεί να φιμώσει τη σάτιρα, αλλά προσέθετε: «Δεν πιστεύω πως αυτό που έκανε ήταν σάτιρα. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο και με όλα αυτά μειώνει την προσωπικότητά μου, αλλά και τα κίνητρα της δουλειάς μου». Τον είχε δε χαρακτηρίσει «θρασύδειλο, που δεν έχει μπέσα και τιμή». Ο Τζίμης Πανούσης, από την πλευρά του, αν και δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, τοποθετήθηκε, μετά, με λακωνική δήλωσή του: «Στην τελευταία διαφημιστική εκστρατεία του Γιώργου Νταλάρα για την καινούργια του κασετίνα, δεν συμμετέχει ο Τζίμης Πανούσης».

Το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί για να εκδώσει την απόφασή του, ενώ το ποινικό σκέλος της υπόθεσης έχει προγραμματισθεί για το 1998. Χθες ήρθαν τα μαντάτα. Η απόφαση, δηλαδή, του δικαστηρίου, που είναι προειδοποιητική για τη μελλοντική σάτιρα του Τζίμη Πανούση εις βάρος του Γιώργου Νταλάρα. Ορίζει να επιβάλλεται εφεξής πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου δραχμών στον σόουμαν, για κάθε φορά που θα σατιρίζει τον τραγουδιστή με τον ίδιο τρόπο, όπως και στο κέντρο του (από 4 έως 19 Απριλίου), στο πρόγραμμα «Προσεχώς Βουλγάρες». Και απαγορεύει την χρήση του ίδιου βίντεο.

Η απόφαση (αρ. 21663/97) του τμήματος ασφαλιστικών μέτρων γράφει, επί λέξει, πως «απαγορεύεται στον Τζίμη Πανούση να χρησιμοποιεί με τεχνικά μέσα τη φωνή και την εικόνα του Γιώργου Νταλάρα, γιατί αυτό συνιστά προσωπική επίθεση εναντίον του και προσβάλλει άμεσα την τιμή και την καλλιτεχνική του υπόσταση, ξεπερνώντας κάθε όριο της καλώς εννοούμενης σάτιρας».

«ΤΑ ΝΕΑ» αναζήτησαν χθες τον Τζίμη Πανούση, αλλά στάθηκε αδύνατον να τον εντοπίσουν. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Νταλάρας δήλωνε στα «ΝΕΑ»:

«Όταν μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία και βγαίνει μια θετική απόφαση, δεν μπορεί να μην είναι αυτό μια ηθική ικανοποίηση. Δεν μπορώ, από την άλλη πλευρά, να μη λυπάμαι που άνθρωποι έξυπνοι και ταλαντούχοι θα πρέπει να νουθετηθούν εκ των άνω για να φέρονται με τον σωστό τρόπο.

Δεν είμαι διατεθειμένος να αφήσω οποιονδήποτε να με λοιδορεί και να με προσβάλλει. Ήξερα τι είναι χιούμορ και τι είναι αθλιότητα. Δεν πήγα να χτυπήσω το χιούμορ, αλλά την αθλιότητα. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να παλεύει και ο άλλος να σαρκάζει από την ασφάλεια του σπιτιού του.

Οι σοβαροί άνθρωποι όταν θέλουν να είναι σοβαροί ασχολούνται με σοβαρότητα με τα πράγματα που καταπιάνονται. Αλλιώς δεν πρέπει να καταπιάνονται με αυτά».

ΤΑ ΝΕΑ, 26-08-1997
Κωδικός άρθρου: A15922P011