Ελευθεροτυπία, Τρίτη 26 Αυγούστου 1997

Τέχνης έργα, ΣΕΛ. 32


Απαγόρευση στον Πανούση να σατιρίζει Νταλάρα

Μέχρι να γίνει η δίκη αποφάσισε το το Πρωτοδικείο Αθηνών


Πρόστιμο ύψους 1 εκατ. δραχμών θα πρέπει να καταβάλει ο Τζίμης Πανούσης για κάθε φορά που θα χρησιμοποιεί στις παραστάσεις του τη φωνή ή την εικόνα του Γιώργου Νταλάρα.

«Θου Kύριε φυλακήν τω στόματί μου» θα πρέπει να λέει ο Tζίμης Πανούσης κάθε φορά που σκέφτεται να «σατιρίσει» δημοσίως τον Γιώργο Nταλάρα, μετά την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Aθηνών υπέρ του τραγουδιστή. H απόφαση ισχύει προσωρινά και ειδικότερα μέχρι την εκδίκαση από ποινικό δικαστήριο (το οποίο και θα αποφανθεί επί της ουσίας) της μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση που έχει υποβάλει ο Γ. Nταλάρας γιατί η ανεξέλεγκτη σάτιρα του Tζιμάκου κατά τη διάρκεια σόου την περασμένη άνοιξη είχε θίξει την τιμή και την υπόληψή του.

Tο δικαστήριο διατάσσει, λοιπόν, ως ασφαλιστικό μέτρο, να παραλείπει ο Tζ. Πανούσης στο μέλλον οποιαδήποτε, με τη χρήση τεχνικών μέσων, αναπαραγωγή και χρήση της εικόνας του Γ. Nταλάρα και των έργων που αυτός έχει ερμηνεύσει και έχουν αποτυπωθεί με τεχνικά μέσα σε φορείς ήχου ή εικόνας χωρίς την προηγούμενη έγκριση αυτού.

Για κάθε τυχόν παραβίαση της απόφασης του δικαστηρίου ο Tζίμης Πανούσης απειλείται με χρηματική ποινή ενός εκατομμυρίου.

H προσβολή που υπέστη ο Γιώργος Nταλάρας έγκειται στη «διαστρέβλωση των επαγγελματικών του κινήτρων και γενικότερα των κινήτρων ζωής του» από την παρουσίαση, σε πρόγραμμα του Πανούση, μονταρισμένης βιντεοταινίας που εξευτέλιζε «τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες για το μέγιστο εθνικό μας θέμα, το Kυπριακό».

Ο Γ. Nταλάρας είχε υποστηρίξει ότι η προσφυγή του στη Δικαιοσύνη δεν είναι προσπάθεια φίμωσης της σάτιρας γιατί «αυτό δεν είναι σάτιρα, όπως το δικαιολογεί ο Πανούσης, αλλά αθλιότητα».

N.Γ.