Μηνιαία Επιθεώρηση Ελληνικής Ανεξάρτητης σκηνής

In Rock (τεύχος 47, Μάρτης '96, σελίδα 14)

ΣΥΛΛΟΓΗ 2 LP / 1 CD

Μουσικές Ταξιαρχίες και άλλες Αηδίες

Πέρυσι κυκλοφόρησε αυτή η συλλογή με τραγούδια του Τζιμάκου από του 5 δίσκους που ηχογράφησε στην ΕΜΙ ανάμεσα στα 1982-87. Το μονό cd περιέχει 18 κομμάτια ενώ παραδόξως -πράγμα απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα- το διπλό lp περιέχει 20 μολονότι θα μπορούσε να παραμείνει απλώς στο υλικό του 73λεπτου cd.

Οι τίτλοι που περιέχονται στο cd με χρονολογική σειρά είναι: «Το παιδί του σωλήνα», «Ερωτικό», «Για την γιορτή της μητέρας», «Ναγκασάκι», «Ανακωχή», «Ένα τραγούδι για το χειμώνα», «Πίσσα και πούπουλα (γαμάτε γιατί χανόμαστε)», «Εγώ», «Αχ Ευρώπη», «Π.Χ.», «Φασμπίντερ και ξερό ψωμί», «Μάγισσα μανούλα», «Κάγκελα παντού», «Πυγολαμπίδα», «Το τελευταίο ζεϊμπέκικο στην Αθήνα», «Το τραύμα», «Χημεία και τέρατα», «Καπρί σε φινί».

Οι δίσκοι από τους οποίους έχουν παρθεί τα τραγούδια είναι: α) «Μουσικές Ταξιαρχίες», 1982 (ηχογραφημένος μόνο σε μία βδομάδα με φωτογράφο εξώφυλλο και όχι μόνο τον cult «Μεγάλο Αρχηγό» Κ. Γκουζγκούνη), β) «Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν», 1984 (λογοκριμένο αγρίως με real time κλαρίνο και τη συμμετοχή της Μαντώς στο «Γιαγιά Πατίνι / Motorcycle granny»), γ) «Hard Core», 1985 (ηχογραφημένο ζωντανά 1-3/2/85, εδώ η λογοκρισία -μετά από μεγάλα πανηγύρια- τελικά δεν πέρασε), δ) «Κάγκελα παντού», 1986 (με το ομώνυμο 1ο βιντεοκλίπ του Τζίμη και την εικαστική παρέμβαση / κράξιμο στον Καραμπελιά), ε) «Χημεία και Τέρατα», 1987 (το τέλος μιας απερίγραπτης πορείας).

Η συλλογή αυτή δεν είναι η πρώτη του Τζιμάκου -αυτό δικαιολογεί την επιλογή των τραγουδιών, καθώς απ' έξω έμειναν ορισμένοι γεροί κράχτες- είναι όμως η αρτιότερη. Υπάρχει ένθετο στίχων, φωτογραφιών και ντοκουμέντων όπως το σκεπτικό του δικαστηρίου της Λάρισας της 12ης Ιανουαρίου 1982 (που σηκώνει χοντρό γέλιο) και την τελική καταδικαστική για τις ΜΟΥΣΙKΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ απόφαση.

Βεβαίως όπως κάθε συλλογή έτσι και αυτή είναι σε τελική ανάλυση αρπακτή από μεριά εταιρίας / καλλιτέχνη γιατί αφενός πώς στο διάλο θυμήθηκε η ΕΜΙ των Πανούση 8 χρόνια μετά; Αφετέρου αυτός είναι ο 10ος παρακαλώ δίσκος του Τζίμη.

Αυτά ως προς το τυπικό μέρος της απόφασης. Το ουσιαστικό είναι ότι τους 5 αυτούς δίσκους ΠΡΕΠΕΙ να τους έχετε ΟΛΟΙ όσοι συγκινήστε από την υπόθεση Ελληνικό ροκ. Το ουσιαστικό είναι ότι οι ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ μας άφησαν πίσω τέτοιες ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΕΣ που 1) Δεν παλιώνουν ΠΟΤΕ όσα χρόνια και να περάσουν 2) Δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Έτσι, εάν συμβεί κάτι από αυτά τα δύο τότε εγώ θα τα κατεβάσω δημοσίως! Απέδειξαν ασφαλώς ότι όσοι ροκάρουν έχουν ΚΑΙ ευαισθησίες «Ένα τραγούδι για το χειμώνα» και εκφέρουν πολιτική άποψη «Το παιδί του σωλήνα», «Ερωτικό» ΚΑΙ την περνάνε ζάχαρη! Όσο για τον Τζιμάκο τι να γράψω εγώ τώρα; Ο τύπος είναι ατέλειωτο ταξίδι, χίλια χρόνια να ζήσει...

Η συλλογή αυτή είναι τελικά από τους πιο φτηνούς τρόπους γνωριμίας ενός καινούργιου κόσμου, join the club, μην την ψάχνετε σε ecstasy και «ξύδια». Καθαρό μυαλό βρε!

Δημήτρης Παπαδημητρίου