Εξουσία, 24 Δεκεμβρίου 1996

ΥΠΑΡΧΟΥΝ και υγιεινές διαστροφές

Ένα βιβλίο-cd από το σόουμαν Τζίμη Πανούση παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι από τον εκδοτικό οίκο Όπερα. Πρόκειται για μια έντυπη δουλειά με μουσική υπόκρουση, γεμάτη με όσα έχει διαπράξει τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα λόγου της Στοάς του Βιβλίου και κατά τη διάρκεια της ο γνωστός καλλιτέχνης δεν έχασε ούτε στιγμή το ιδιόρρυθμο χιούμορ του.

Το βιβλίο περιέχει τους περισσότερους από τους στίχους που έχει γράψει και τραγουδήσει ο Τζιμακος, από την περίοδο που συμμετείχε στο συγκρότημα Μουσικές Ταξιαρχίες μέχρι σήμερα, ένα αληθινό γκάλοπ για το πώς τον βλέπει ο κόσμος, δέκα συνεντεύξεις του από το 1985-1993, δώδεκα έγχρωμες σελίδες με τολμηρά κολάζ φτιαγμένα από τον ίδιο, ενώ η έκπληξη για τον αναγνώστη θα έρθει όταν φθάσει στις σελίδες 115-120, όπου θα πρέπει να πάρει ένα κέρμα και να τις ξύσει για να μπορέσει να διαβάσει το περιεχόμενο.

Είναι προφανές πως δεν πρόκειται για ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, αλλά για μια ευχάριστη ανάπαυλα, προορισμένη να «ενοχλήσει» αρκετούς πουριτανούς.

To CD, που περιέχεται υπό μορφή ένθετου, αποτελεί το πρώτο βήμα του Πανούση μαζί με τις Μουσικές Ταξιαρχίες. Είχε κυκλοφορήσει σε πειρατική κασέτα το 1980 με τον τίτλο «Disco tsoutsouni» και είχε απαγορευτεί. Τα τραγούδια που περιέχονται είναι «Το ρετιρέ της ανωμαλίας», «οικογενειακή συνωμοσία», «Αποκάλυψη τώρα» κ.α.

Αντώνης Αντωνόπουλος