ΤΑ ΝΕΑ, 07/07/1995

«Λογοκρισία»

Του Λευτέρη Παπαδόπουλου

ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΩ πολύ τον Τζίμη Πανούση. Αυτά που γράφει, αυτά που λέει, αυτά που χάνει, τις περισσότερες φορές, για να μην πω όλες, μου αρέσουν. Γελάω. Και σκέφτομαι, και μελαγχολώ. Και πάλι γελάω. Γιατί ο καλλιτέχνης αυτός, σημαδεύει, σχεδόν πάντα, το καίριο. Με ακραίο τρόπο, ίσως, κάποτε. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, δραστικό.

Συμπαθώ, λοιπόν, τον «Τζιμάκο». Γι’ αυτό και δεν άφησα στην άκρη, χωρίς να το διαβάσω, ένα ρεπορτάζ της Α. Ανδριτσάκη («Ελευθεροτυπία», Δευτέρα 3 Ιουλίου), με τίτλο «Δεν άντεξαν το χιούμορ του Πανούση» και υπότιτλο «Η ΕΤ2 έκοψε την εκπομπή του “Κορίτσια ο Τζίμης”», γιατί «δεν συνάδει με τη φυσιογνωμία της κρατικής τηλεόρασης».

Λίγες αράδες από αυτό το ρεπορτάζ: «Τελικά, μερικές αξίες σ’ αυτό τον τόπο παραμένουν αναλλοίωτες. Μία απ’ αυτές είναι η πρώην, νυν και αεί ΥΕΝΕΔ, που αποφάσισε,τελευταία στιγμή, ότι δεν άντεχε το χιούμορ του Τζίμη Πανούση, αν και ίδρωσε η ίδια επί πολλούς μήνες να τον πείσει να συνεργαστεί μαζί της...».

Γενικός διευθυντής της ΕΤ2 είναι ο Παν. Παναγιώτου. Ένας «σαραντάρης», που πήρε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, έχει γράψει πολλά και αξιόλογα χιουμοριστικά κείμενα, στον «Σχολιαστή» και την «Ελευθεροτυπία» και άνοιξε την πόρτα της «πρώην ΥΕΝΕΔ», σε σημαντικά πρόσωπα όπως ο Βασ. Βασιλικός, ο Βεργόπουλος, ο Καραποστόλης, η Τσαλίκογλου, ο Βέλτσος, ο Πατρίκιος και ο Τσουκαλάς.

Ο Παν. Παναγιώτου «έκοψε» την εκπομπή του Πανούση. Αλλά, Παναγιώτου και λογοκρισία, δεν πάνε μαζί. Τι, λοιπόν, συνέβη; Τηλεφώνησα στον γενικό διευθυντή της ΕΤ2 και έμαθα τα εξής: Σ’ ένα σημείο της εκπομπής, ο «Τζιμάκος», ως βουλευτής, μιλάει στη Βουλή και λέει ότι η 17 Νοέμβρη είναι η πιο αποτελεσματική οργάνωση! Απευθύνεται, κατόπιν, στην κ. Μπακογιάννη, που τον άντρα της, ως γνωστόν, τον σκότωσε η 17Ν και τη ρωτάει, «έτσι δεν είναι;». Και εκείνη, συναινεί!

Δεύτερο σημείο: Ο κ. Έβερτ, εμφανίζεται, κάπου, με τους σωματοφυλακές του. Ο Τζίμης λέει πολλά, για να καταλήξει στο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τραμπούκος!

Τρίτο σημείο: Η Άννα Μαρία, στους γάμους της με τον Κωνσταντίνο, φιλάει μια εικόνα. Και ο Πανούσης σχολιάζει αυτό είναι φοβερά... λεσβιακό!

Τέταρτο: Ερωτάται ο υπουργός Τύπου, αν πήγε στη Μύκονο και έκανε έρωτα με... ομοφυλόφιλους! Και άλλα...

Καταλήγω: Καταλαβαίνετε τι χαλασμός κόσμου θα είχε γίνει, αν ο Παν. Παναγιώτου... άντεχε το χιούμορ του «Τζιμάκου» και έδινε «πράσινο φως» για τη μετάδοση της εκπομπής;