ΤΑ ΝΕΑ, 04/07/1995

Η ΕΤ2 για την εκπομπή του Τζίμη Πανούση

Στο αρχείο της ΕΤ2 μπήκε - για πάντα - η κασέτα που γύρισε ο Τζίμης Πανούσης «Κορίτσια ο Τζίμης» και δεν πρόκειται να προβληθεί ποτέ. Η σατιρική αυτή εκπομπή που κόστισε 5-6 εκατομμύρια και ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με θέμα τους γάμους του Παύλου και της Μαρίας Σαντάλ κρίθηκε από την διεύθυνση του καναλιού ότι στρεφόταν εναντίον της θρησκείας, των θεσμών και του Κοινοβουλίου.

Μάλιστα έγινε γνωστό πως στην περίπτωση που θα προβαλλόταν, ήταν πολύ πιθανόν να ζητηθούν ακόμη και ποινικές ευθύνες για το ύφος της εκπομπής.

Σε επιστολή του προς τον Τύπο, ο γενικός διευθυντής της ΕΤ2 Παναγιώτης Παναγιώτου σημειώνει πως είχε συμφωνηθεί με τον Τζίμη Πανούση η εκπομπή να είναι χιουμοριστική με θέμα τους «γάμους» του Λονδίνου και τελικά παραδόθηκε την τελευταία στιγμή μια εκπομπή «Που χρησιμοποιούσε τους "γάμους" μόνο σαν αφορμή, με άλλο περιεχόμενο και πάντως όχι το συμφωνημένο».

Στην ίδια επιστολή, ο κ. Παναγιώτου εξηγεί τους λόγους που η εκπομπή «Κορίτσια ο Τζίμης» κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να προβληθεί: «Το ύφος και η αισθητική της εκπομπής ήταν ιδιαίτερα ακραία, έξω από το ύφος, το ήθος, τη δεοντολογία και τη φυσιογνωμία τόσο της δημόσιας τηλεόρασης όσο και της ιδιωτικής».

Ειδικότερα όπως σημειώνει: «Έκανε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη" σε σχέση με την κυρία Μπακογιάννη. Ενεφάνιζε με μειωτικό τρόπο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τη μέθοδο του μοντάζ γελοιοποιούσε πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα και θεσμούς, όπως η Εκκλησία και το Κοινοβούλιο, σε σημείο δημιουργίας ενδεχομένως και ποινικών ευθυνών».

Και καταλήγει ο κ. Παναγιώτου: «θεωρήθηκε σωστό να μην προβληθεί η εκπομπή για λόγους ευαισθησίας έναντι των θεσμών και του κοινωνικού συνόλου και όχι βεβαίως από λογοκριτική πρόθεση που ουδέποτε εξάλλου καταλογίστηκε στην ΕΤ2 τον τελευταίο χρόνο».