ΕΘΝΟΣ, 24/11/1993

«Μεστό» μήνυμα από τον Τζίμη

Ο ΤΖΙΜΗΣ Πανούσης κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να δώσει το «μήνυμα» του τελευταίου του δίσκου «Vivere Pericolosamente», κατά τη χθεσινή, επίσημη παρουσίασή του, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Βλέποντας, όμως, ότι οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης αρνούνταν – άγνωστο γιατί – να τον αντιμετωπίσουν με την δέουσα σοβαρότητα, αναγκάστηκε να επικαλεσθεί τη βοήθεια μιας «συναδέλφου από την Ανατολική Γερμανία». Η Μισέλ – αυτό ήταν το όνομα της «παλιάς συντρόφισσας» – αντί να χασομερήσει με δηλώσεις και άχρηστα σχόλια αποφάσισε να δώσει το «μήνυμα» μ’ ένα διαφορετικό τρόπο: Υπό τους ηλεκτρικούς ρυθμούς του κομματιού «Νεοέλληνας» άρχισε να λικνίζεται προκλητικά και να πετάει ένα-ένα τα αραχνοΰφαντα, με αστραφτερά, ασημένια πούλια, ενδύματά της – ήτοι ένα σάλι, ένα μίνι κι ένα μπουστάκι – αποκαλύπτοντας τα γυμνά κάλλη της και αφήνοντας «άφωνους» τους δημοσιογράφους με τη «μεστότητα» του μηνύματός της. Όσοι το έλαβαν, καλώς. Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν, αναγκαστικά στις ατάκες του Τζίμη:

Για το εξώφυλλο του δίσκου: «Πρώτα φτιάχνω το εξώφυλλο και μετά τα τραγούδια. Είναι ένα αισιόδοξο εξώφυλλο, αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε, οι γυναίκες – πελάτισσες αντιδρούν αρνητικά. Δείχνει μια σφυροδρεπανοφόρα εγκυμονούσα».

Για το σφυροδρέπανο: «Είναι ένα μουσικό σφυροδρέπανο. Είναι η ελπίδα που εγκυμονεί... Εσείς που ρωτήσατε από τον “902” είστε; Σας κατάλαβα. Η Αλέκα Παπαρήγα με απογοήτευσε τελευταία γιατί αφήνει αφέλειες. Είναι χαραγμένη με σφυροδρέπανο, παιδιά».

Για τον ήχο του δίσκου: «Στηρίζεται σε ελληνικούς ρυθμούς, έχει και πολλά στοιχεία house. Το house είναι ελληνικό είδος μουσικής. Αν αναλύσετε τη λέξη Καζαντζίδης, θα δείτε ότι αποτελείται από τη λέξη “κάζα” που σημαίνει “σπίτι” και “άδω” που σημαίνει “τραγουδάω το θάνατο”. Σπιτικά τραγούδια θανάτου, εμείς έχουμε από το 1950, όταν οι Αμερικάνοι ακόμα είχαν βάλει τη νεολαία τους στην μπρίζα με τον Πρίσλεϊ».

Για τα σουξέ του δίσκου: «Ο δίσκος είναι ποδοσφαιρικών προδιαγραφών. Περιέχει 11 τραγούδια και κρατάει όσο ένα ημίχρονο, περίπου, με τις καθυστερήσεις. Οι επιτυχίες είναι σίγουρες, αλλά η μεγαλύτερη είναι ένα τραγούδι που ’χω γράψει για τον Σωτήρη τον Κούβελα. Όταν τό ’γραφα περίμενα ότι ο Κούβελας θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη “Νέα Δημοκρατία” αλλά δυστυχώς παρεμποδίστηκε και κέρδισε αυτός ο παλιός “Εκοφίτης”, ο Έβερτ».

Για τον τίτλο: «Vivere Pericolosamente». Δεν ξέρω τι σημαίνει στ’ αγγλικά αλλά στα ελληνικά σημαίνει «να ζεις επικίνδυνα». Ο ήρωας του άλμπουμ είναι ο κατ’ εξοχήν Έλληνας μικρομεσαίος που καταναλώνει τη ζωή του στο οκτάωρο, που λιώνει στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Εμείς μαζεύουμε τα υγρά, τα βάζουμε στο μπλέντερ και ιδού το αποτέλεσμα».

Πάνω: Το καινούριο άλμπουμ του Τζίμη Πανούση. Αριστερά: Και ξαφνικά η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου μεταβλήθηκε σε καμπαρέ. Αιτία ο Τζίμης Πανούσης και η αποκαλυπτική Μισέλ.