ΤΑ ΝΕΑ, 14/10/1993

2.000 όχι στη φυλάκιση Σκυφτούλη

ΤΗΝ αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Σκυφτούλη ζήτησαν χθες 2.000 άτομα υπό τους ήχους των τραγουδιών του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Τζίμη Πανούση, του Διονύση Τσακνή και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Χθες το βράδυ η Επιτροπή Συμπαράστασης στον φυλακισμένο Ε. Σκυφτούλη οργάνωσε συναυλία - διαμαρτυρία στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ με αίτημα την άμεση αποφυλάκισή του.

«Ζητάμε τώρα με τους ήχους της μουσικής να αφεθεί ελεύθερος ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης για να σταματήσει επιτέλους η οδύσσεια ενός αθώου ανθρώπου», είπαν από τα μεγάφωνα του σταδίου τα μέλη της επιτροπής, λίγο πριν οι καλλιτέχνες ανέβουν στη σκηνή.

Οι τέσσερις μουσικοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και οι 2.000 θεατές - κυρίως νέοι - σιγόνταραν με τις φωνές τους τα τραγούδια.

Εξάλλου, προσφυγή κατά της διάταξης του 27ου τακτικού ανακριτή κ. Νεκτάριου Βαζαίου, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Σκυφτούλη, κατέθεσαν χθες οι συνήγοροι υπεράσπισής του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Στην προσφυγή επισημαίνεται η αναγκαιότητα της αποφυλάκισης του Επαμ. Σκυφτούλη, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του από την απεργία πείνας που ξεκίνησε πριν από 22 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σκυφτούλης βρίσκεται στη φυλακή από τις αρχές Αυγούστου με την κατηγορία ότι συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ, στο Θησείο, στις 26 Φεβρουάριου 1992.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση του 35χρονου κοινωνιολόγου «προοδευτικώς επιδεινώνεται», όπως ανέφερε προς «ΤΑ ΝΕΑ» ο θεράπων γιατρός του και διευθυντής της Β' Παθολογικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου κ. Γ. Περάκης. Από κλινική άποψη, ο ασθενής παρουσιάζει υπόταση, σκοτοδίνη, ζαλάδες, εφιδρώσεις και ψυχρά άκρα.

Από εργαστηριακή άποψη, το σάκχαρο του αίματός του βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και υπάρχει διαταραχή των ηλεκτρολυτών.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποιο σύστημα θα παρουσιασθούν βλάβες και πότε», λέει ο κ. Περάκης. «Οι ηπατικές δοκιμασίες, πάντως, είναι θετικές, που σημαίνει ότι ο βιολογικός κύκλος του ασθενούς έχει επηρεασθεί. Ο ασθενής παρακολουθείται συνεχώς εργαστηριακά».

Αντίγραφο της τελευταίας ιατρικής γνωμάτευσης εστάλη χθες από το Τζάνειο Νοσοκομείο στον εισαγγελέα Πειραιώς.