Ελευθεροτυπία, 28/09/1990

Αντιαυταρχική ομοιοπαθητική

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΓΑΤΟΥΔΗ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

Αντιαυταρχική ομοιοπαθητική (Ελευθεροτυπία, 28/09/1990)

Πανούσης: Να βγούνε έξω, έστω και σ' αυτό το χάλι που ζούμε

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ομοιοπαθητική ήταν, όπως είπε ο Τ. Πανούσης, η χθεσινή συναυλία στα Προπύλαια που διοργάνωσε η ΕΦΕΕ ενάντια στον αυταρχισμό.

Τα Προπύλαια ήταν γεμάτα. Στις κολόνες του Πανεπιστημίου ανέμιζε η πρακτική εκδήλωση αλληλεγγύης των φοιτητών της κατάληψης της ΑΣΚΤ. «Ενα πολύχρωμο, μεγάλο πανό».

«Μπορεί να πρόκειται για στρατοκράτη, αστυφύλακα ή απλώς φύλακα», ερμήνευσαν δύο από τα παιδιά που το σχεδίασαν.

«Εχουμε έρθει εδώ στην καρδιά του νέφους όλοι εμείς, οι λίγοι μαζοχιστές του Λεκανοπεδίου. Θα είμαι ένας εναλλακτικός Αλκής Στέας, στην προσπάθεια να αναβαθμίσω το ρόλο του κονφερασιέ.

Πρέπει τα παιδιά, ο Δ. Γατούδης και ο Ν. Παπαματθαίου να βγούνε έξω, έστω και αν είναι αυτό το χάλι που ζούμε», προλόγισε ο Τ. Πανούσης.

Τα αιτήματα της χθεσινής συναυλίας, η αποφυλάκιση του Δ. Γατούδη και η απελευθέρωση του Ν. Παπαματθαίου. αποτελούσαν και κυρίαρχα αισθήματα του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί, ανθρώπων που εκπροσωπούσαν μια άλλη γενιά:

Γ. Ανωμερίτης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων και Εξορισθέντων 1967- 74:

«Η απήχηση της νεολαίας στη σημερινή συναυλία έχει να κάνει και με το καταναλωτικό και ευδαιμονικό κλίμα που έχει μεγαλώσει. Μέσα σ’ ένα κλίμα που του έλειπε η πείρα της στέρησης.

Η προσωρινή κράτηση του Δ. Γατούδη που έγινε φυλάκιση δίχρονη, προσβάλλει και θίγει τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και αποτελεί απειλή για την ελευθερία.

Συνδέεται με την ανόρθωση του αστυνομικού κράτους που αυτό δεν νοείται χωρίς δικαστές και συλλήψεις».

Των καλλιτεχνών που συμ μετείχαν.

Δ. Γαλάνη: «Σ' αυτή τη συ ναυλία δεν ήρθαμε για τη μαζικότητα. Αυτό είναι το τελευταίο που με απασχολεί. Ηρθαμε νια να δείξουμε την αντίθεσή μας στον αυταρχισμό. Σ’ αυτά που μας πνίγουνε. Η παθητικότητα μας έχει φάει τα σπλά­χνα».

Θ. Μικρούτσικος: «Η περίπτωση ιδιαίτερα του Δ. Γατούδη είναι δείγμα του αυταρχισμού της παρούσης κυβέρνησης. Το να φυλακίζουν έναν άνθρωπο που δεν θέλει να γίνει χαφιές».

Ν. Πορτοκάλογλου: «Φαντάζει σαν “ψιλά γράμματα” για τον κόσμο στην Ελλάδα, που ζει αυτές τις μέρες σε “συνθή­κες πολέμου”, ο σκοπός της σημερινής συναυλίας. Ετσι είναι φυσικό να υπάρχει μια νάρκωση της ευαισθησίας των ανθρώπων σε τέτοια θέματα».