Έθνος, 12/10/1989

ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΘΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ

Επίθεση κατά Μένιου

Μόνο οι εξωγήινοι θα μας σώσουν...» υποστηρίζει ο Τζίμης Πανούσης. Φημολογείται μάλιστα ότι έναν από αυτούς τους τετράμετρους τον πήρε ο Άρης για δεύτερο ξένο».

ΣΟΦΗ χαρακτήρισε την κουβέντα του Χαρίλαου Φλωράκη ο Τζιμης Πανούσης και την επανέλαβε με το δικό του στιλ.

«Δε θα προκάνουμε», είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δημοφιλής σόουμαν, όχι γιατί το πρόγραμμά του στο «Μετρό» ξεκινά... Παρασκευή και 13 (Οκτωβρίου) αλλά γιατί «δε μας μένουν παρά 10 χρόνια ζωής ακόμη...» Κι αυτό...

«Το λέει ο Νοστράδαμος, το λέει και ο Τζίμης Πανούσης, το 1999 θα έχουμε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1990 κιόλας — θα το δείτε — θα αποκαλυφθεί ο Αντίχριστος, που δεν είναι άλλος από τον Γκόρμπι...»

Ευφυής, με ανεξάντλητο και επίκαιρο χιούμορ — πέρα από τις μεταφυσικές του τάσεις — ο Τζίμης Πανούσης έδωσε σαφώς και τις αιτίες και το περιεχόμενο και τους σκοπούς της παράστασής του, που θα λήξει στις 10 Δεκεμβρίου.

Πρώτα απ’ όλα «πρέπει να πάρουμε το αίμα μας πίσω. Δεν το ανέχομαι ως καλλιτέχνης όλος ο κόσμος να μιλάει για τον Κουτσόγιωργα και τους άλλους, να έχει ανέβει η ακροαματικότητά τους στα ύψη και κατά συνέπεια· να μας κλέβουν τη δουλειά. Καιρός να επιστρέφει το θέαμα στα νυχτερινά θέατρα γιατί... μπουχτίσαμε από το βουλευτικό θέατρο. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» τόνισε.

Την καλλιτεχνική του αυτοδυναμία θα επιδιώξει ο Τζίμης Πανούσης από του χρόνου. «Θέλω να μείνω μονος μου στην πίστα. Το επόμενο βήμα θα είναι να μείνει η πίστα μόνη της».

Προς το παρόν, θα εμφανίζεται με το «ροκ κουαρτέτο ντίτζιταλ» Μυθικές Ταξιαρχίες, που αποτελείται από τους Σπύρο Πάζιο - κιθάρα, Γ ιώργο Καραγιαννίδη μπάσσο, Ηλία Αχλαδιώτη - ηλεκτρονικά τύμπανα και Ορέστη Πλακίδη - πιάνο, συνθεσάιζερ και πρόγραμμα κομπιούτερ. Ολοι τους σκοπεύουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό κατά τη διάρκεια του δίωρου προγράμματος για να απαλύνουν τον εκλογικό πόνο του κόσμου.

Με ασύρματα μικρόφωνα, που του δίνουν τη δυνατότητα να τραγουδήσει και έξω από το ανακαινισμένο κέντρο (Κάλβου 83 και Γκύζη), θα ερμηνεύσει τον «Παπουτσωμένο Λόγο», το «Κονσέρτο για κομπιούτερ» αλλά και το νούμερο με τη γενειοφόρο μητέρα-πατρίδα που θηλάζει ένα μωρό, που ξέφυγε από το πιθάρι του Λευτέρη Πανταζή...

Οι θεατές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ένα βιντεοκλίπ του μέλλοντος. Χωρίς ήχο...

Τέλος, ως γνήσιος «Υπηρέτης του Δημοσίου... θεάματος», ο Τζίμης Πανούσης τιτλοφορεί τη φετινή του παρά­σταση «Δουλειές του... κεφαλιού».