ΤΑ ΝΕΑ, 10/06/1989

«Η Ζάλη των Τάξεων», μια τρελή-τρελή βιβλιοκασέτα

«Και τραγούδια θα φτιάχνω και βιβλία θα γράφω και πίνακες θα ζωγραφίζω και φωτογραφίες θα τραβάω και εκπομπές θα κάνω, μέχρι να πάρω το αγρόκτημα, γιατί κάθε χρόνο ακριβαίνουνε». Με τη δήλησω αυτή ο πολυ-καλλιτέχνης κ. Τζίμης Πανούσης -ο επιλεγόμενος και Τζιμάκος- παρουσίασε χθες το πρώτο του βίβλιο με τίτλο «Η Ζάλη των Τάξεων», που περιλάμβανει κείμενα από την έκπομπη «Δούρειος Ήχος», την οποία παρουσιάζει στον TOP-FM.

Κατ' αρχήν, δεν πρόκειται ακριβώς για βιβλίο: «Η Ζάλη των Τάξεων»ν είναι μία... βιβλιοκασέτα, ήτοι ένα βιβλίο με όλα τα εξωτερικά γνωρίσματα βιντεοκασέτας, της θήκης συμπεριλαμβανομένης. Ο Τζιμάκος, αφού πρώτα έδειξε στους παριστάμενους πώς δουλεύει μία βιβλιοκασέτα («όπως κάνουν αυτοί που πουλάνε τα τάπερ») έκανε σαφές ότι το μήνυμα του βιβλίου αναδεικνύεται στην πρωτοποριακή του συσκευασία:

«Η επαναστατική βιντεοκασέτα είναι μία σφαλιάρα του λόγου στην καταλυτική επέλαση της εικόνας. Θα διατίθεται από τα βίντεο κλαμπ, οι θαμώνες τους θα την αγοράζουν και μόλις πηγαίνουν να την παίξουν θα σπάει το βίντεο. Το βιβλίο αυτό είναι ένα δόλωμα, για να χτυπηθεί η εικόνα. Το έκανα έτσι, για να κομπλάρω το βίντεο, αν και ο εκδότης και η γυναίκα μου είχαν αντιρρήσεις, λέγοντας ότι το εξώφυλλο αποδυναμώνει το κείμενο».

Ερωτηθείς για το διαφαινόμενο κίνδυνο παρεξήγησης των προθέσεων του, ο κ. Πανούσης απάντησε ότι του αρέσει να παίζει με το προϊόν που παράγει. «Με κατατρέχει ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός και προσπαθώ να βρω τρόπους να περνάω μηνύματα».

Ως προς το γενικό τίτλο της βιντεοκασέτας, ο Τζιμάκος πιστεύει πως «οι τάξεις είναι ζαλισμένες τώρα και μόνο στην Κίνα έχουν αρχίσει να ξεζαλίζονται κάπως», χαρακτηρίζοντάς παράλληλα τα 40 κείμενα του βιβλίου «προφητικά». Προσέτι, ο καλλιτέχνης δήλωσε ενθουσιασμένος με την ιδέα ότι το βιβλίο του βρίσκεται σε έναν εκδοτικό οίκο («Γνώσεις») που στο παρελθόν έχει εκδώσει τα «Άπαντα του Στάλιν». Η «Ζάλη των Τάξεων» είναι αφιερωμένη «στον Άρη Βελουχιώτη και Θεσσαλονίκης» -του μπάσκετ- έσπευσε να διευκρινίσει ο Τζιμάκος.

Καθώς η συνέντευξη περιστραφεί σε θέματα απτόμενα της προεκλογικής περιόδου, η εκτίμηση του συγγραφέα ήταν ότι «θα υπάρξει αποσταθεροποίηση και έτσι θα περάσουμε ωραία τουλάχιστον για 1-2 χρόνια».

Επίσης, ο κ. Πανούσης εκμυστηρεύτηκε τα προσωπικά του σχέδια για την ημέρα των εκλογών: «Σκέφτομαι να κάνω σκανταλιές. Σχεδίασα να κλειστώ μέσα στο παραβάν για να μη βγαίνω με τίποτα, αλλά ανακάλυψα ότι τα εκλογικά τμήματα έχουν τρία παραβάν, πράγμα που δυσκολεύει την κατάσταση. Πάντως, προτιμώ το ψηφοδέλτια χωρίς μπλε και πράσινους κόκκους».

Οι αμέσως προσεχείς κινήσεις του Τζιμάκου στο στίβο της τέχνης θα είναι ένας δίσκος και μία... σαπουνόπερα. Ο πρώτος αναμένεται να κυκλοφορήσει σε δύο μήνες, ενώ το δεύτερο εγχείρημα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της συγγραφής, προορίζεται μάλλον για το ραδιόφωνο και φέρει τον τίτλο «Μικρέ, πικρέ μου αράπη». «Μου αρέσει να τσαλαβουτάω σε όλα τα είδη. Ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να σας καλέσω στην έκθεση ζωγραφικής μου» κατέληξε ο Τζίμης.