Έθνος, 10/06/1989

«Μόνη λύση το παραβάν»

«Μόνη λύση το παραβάν» (Έθνος, 10/06/1989)

Η ΠΡΟΤΑΣΗ του Τζίμη Πανούση γι' αυτές εκλογές είναι να τις σαμποτάρουμε. Και ένας τρόπος είναι να μπαίνουν οι ψηφοφόροι στο παραβάν να μη βγαίνουν, καθώς το Σύνταγμα δεν προβλέπει τη χρονική διάρκεια κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ή τη χρησιμοποίηση ενός φάκελου, που θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει και να βγαίνει από τις κάλπες σαν το τσάι στο καυτό νερό.

«Ελπίζω στην αποσταθεροποίηση», είπε. «Κι αν πρόκειται να γίνει. Όλο το καλοκαίρι θα φαγώνονται και θα είμαστε πλήρεις από το θέαμα».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι η εποχή μας «ευνοεί το τσαρλατανισμό».

Για το παιχνίδι των εκλογών είπε πως δεν του αρέσει να το παίζει ο ίδιος και για τις ένοπλες δυνάμεις που δρουν τελευταία όλο και πιο συχνά στον τόπο μας, τόνισε ότι άλλοτε συμφωνεί με τη δράση τους και άλλοτε όχι. Βρίσκει όμως ότι τους λείπει το χιούμορ και ότι παίζουν με τα όπλα του συστήματος.

Ο Τζίμης Πανούσης παρουσίασε χτες ένα βιβλίο του, που βέβαια δεν είναι σαν όλα τ’ άλλα, όπως δεν έχει κάνει τίποτα κοινότοπο ως τώρα. Έχει τη συσκευασία βιντεοκασέτας. Απευθύνεται στους φανατικούς βιντεόφιλους. Τίτλος του «Η ζάλη των τάξεων». Στο εξώφυλλο ο συγγραφέας προτρέπει όσους θα το πιάσουν στα χέρια τους να κόψουν τις 240 σελίδες του βιντεοβιβλίου και να μην το βάλουν στο βίντεο να το δουν, αλλά να το διαβάσουν.

«Η ζάλη των τάξεων» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Γνώσεις» μετά τα «Απαντα του Στάλιν» και την «Κληρονομιά του Ομαρ Τορρίχός».

Ο Τζίμης Πανούσης στη χτεσινή παρουσιάση του βιβλίου του είπε ότι το μήνυμα του βιβλίου ξεκινάει από τη συσκευασία του. «Η επαναστατική βιβλιοκασέτα είναι μια σφαλιάρα του λόγου στην καταλυτική επέλαση της εικόνας. Θέλει να ξεγελάσει τιυς θαμώνες των βιντεοκλάμπς και να τους παρασλτρει τεχνηέντως να μην κοιτάνε μόνο αλλά και να διαβάζουν».

Το αφιερώνει «Στον Άρη Βελουχιώτη και Θεσσαλονίκης» (εννοεί στην ομάδα μπάσκετ του Άρη Θεσσαλονίκης).

Οι σελίδες του βιβλίου του περιλαμβάνουν κείμενα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του «Δούρειος Ήχος».