Ελευθεροτυπία, 10/06/1989

Η βιβλιοκασέτα του Τζιμάκου

ΜΙΑ βιντεοκασέτα παρουσίασε χθες ο Τζίμης Πανούσης. Όχι, ο γνωστός τραγουδοποιός δεν αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την σκηνοθεσία ή με την ηθοποιία. Βέβαια, ούτε αυτό μπορεί κανείς να αποκλείσει. Προς το παρόν πάντως να ασχολείται με την έκδοση ενός βιβλίου, που έχει το σχήμα βιντεοκασέτας με τίτλο «Η ζάλη των τάξεων. Βιντεοκασέτα. Σ-240».

Σαράντα ιστορίες περιέχει αυτό το βιβλίο, που ακούστηκαν το χρονικό διάστημα από 14.5.88 μέχρι 11.3.89 από την εκπομπή «Δούρειος Ήχος» στον TOP FM. «Το μήνυμα του βιβλίου γίνεται πιο σαφές με τη συσκευασία», είπε ο Τζίμης Πανούσης και πρόσθεσε: «Τα κείμενα είναι αρκετά προφητικά. Έχω πει από το Γενάρη, ότι θα εμφανίζονταν η φιλενάδα του Μητσοτάκη», είπε κάποια στιγμή χαριτολογώντας με το γνώριμο ύφος του. Μέσά από αυτά τα κείμενα, τα οποία έχουν επίκαιρο χαρακτήρα, σατιρίζοντας πρόσωπα και γεγονότα της πολιτικής μας ζωής, δοσμένα για τις ανάγκες μια ραδιοφωνικής παραγωγής.

«Μ' αρέσει να τσαλαβουτάω σε όλα τα είδη», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Μ' αρέσει να είμαι απ' έξω γιατί μόνο έτσι μπορείς να τους σαμποτάρεις, χωρίς να χάσεις το χιούμορ σου. Οι εκλογές είναι βρώμικο παιχνίδι που αρνούμαι να το παίξω. Θέλω να τις σαμποτάρω και να κάνω σκάνδαλα», συνέχισε. Εξάλλου για τη διεξαγωγή των εκλογών πρότεινε ορισμένες σκανδαλιές: «Να μπω μέσα στο παραβάν και να μη βγαίνω, εφόσον το Σύνταγμα δεν αναφέρει πουθενά για το χρόνο παραμονής εντός του. Ή... ένα φακελάκι ταμπόν με ένα κορδονάκι, το οποίο θα το ανεβοκατεβάσω μέσα στην κάλπη».

Όσο για τα σκάνδαλα: «Καλά κάνουν και υπάρχουν, γιατί έχει και ο κόσμος κάτι να ασχολείται». Όσο για τη λευκή ψήφο: «Τα ψηφοδέλτια με μπλε και πράσινους κόκκους είναι καλύτερα». «Ένας είναι ο εχθρός ο καταμερισμός της εργασίας» αναφώνησε κάποια στιγμή με τη βραχνή φωνή του.

Σ' έναν δύο μήνες, ο Τζίμης Πανούσης ετοιμάζει δίσκο και γράφει όπως είπε μία «σαπουνόπερα» για τηλεόραση ή για ραδιόφωνο με τον τίτλο «Μικρέ, πικρέ μου αράπη».