ΤΑ ΝΕΑ, 13/10/1988

Εθνικός ύπνος με... πράσιν' άλογα

ΕΝΑ θέαμα με στοιχεία «ουόν μαν σόον», μιούζικαλ και «νποθεώρησης» που ανοίγει μ’ ένα γάμο, κλείνει με τον εθνικό «ύπνο» και τιτλοφορείται «Πράσινα άλογα» θα παρουσιάσει από αύριο Παρασκευή και για εξήντα παραστάσεις ο Τζίμης Πανούσης στο υπόγειο «Μετρό» του Γκύζη.

Η σχετική συνέντευξη Τύπου δόθηκε χτες, αφού οι δημοσιογράφοι διέσχισαν τη λαϊκή αγορά της οδού Κάλβου («διαλέγουμε πάντα να δίνουμε συνέντευξη τη μέρα που έχει λαϊκή αγορά». τόνισε ο κ. Πανούσης) κι αφού έφτασαν από μία δαιδαλώδη σκάλα στο πατάρι του «Μετρό», σε τόνους ανάλογους με την προετοιμαζόμενη μουσική παράσταση. Ο κ. Πανούσης είπε ότι το θέαμα έχει «σκελετό» («μικρού παιδιού», διευκρίνισε, «και τον δείχνουμε») και διαθέτει τρία βασικά νούμερα: ένα επιστημονικής φαντασίας που αναφέρεται σε μια μελλοντική εποχή μετά από πυρηνικό πόλεμο και περιλαμβάνει ζωντανή σκηνή ποντικοφαγίας (!), ένα ποδοσφαιρικής ηθογραφίας όπου περιγράφεται μια εγχείρηση, ενώ το τρίτο χαρακτηρίζεται ως νούμερο «φεμινιστικής αναγούλας».

Διαθέτει, επίσης, μια 20λεπτη «έκπληξη», αρκετά τραγούδια και μάλιστα ένα... μεταμοντέρνο, «γκάλοπς» που θα γίνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της δίωρης παράστασης, ώστε ο κ. Πανούσης να τηρείται ενήμερος για την ακροαματικότητά του, ενώ το κοινό θα συμμετέχει ενεργά.

Θα υπάρχει επίσης μια δρακοντοκτονία, όπου ο Άγιος Γεώργιος θα σκοτώνει τον τηλεοπτικό δράκο, οι καλλιτέχνες θα χτυπούν επί σκηνής κάρτα εργασίας, ενώ θα κυριαρχεί στο πάλκο ένας τύμβος σπασμένων πιάτων. «Θα είναι ένα θέαμα», κατέληξε ο καλλιτέχνης, «"multimedia", για να μην πω τίποτα βαρύτερο».

Όλα αυτά τα σημεία και τέρατα έγραψε και σκηνοθέτησε ο Τζίμης Πανούσης, που συνέθεσε και τη μουσική, ενώ μαζί του θα πρωταγωνιστούν οι, του ίδιου μήκους κύματος, Σοφία Φιλιππίδου και Γιάννης Παλαμίδας.

Ο κ. Πανούσης έκλεισε τη συνέντευξη αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε. «Φέτος, η επικαιρότητα ήταν τόσο έντονη και σουρεαλιστικά αφοπλιστική», είπε, «ώστε πραγματικά κάποιος που θέλει να τη σχολιάσει σηκώνει τα χέρια ψηλά...».

Το «Μετρό» θα είναι ανοιχτό κάθε βράδυ εκτός Δευτέρας, οι παραστάσεις αρχίζουν στις 10.15 και η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 1.200 δρχ. και 900 για τους φοιτητές.