Ελευθεροτυπία, 03/12/1986

«Το τελευταίο ζεϊμπέκικο στην Αθήνα»...

ΩΣ ΕΛΛΗΝ Μάρλον Μπράντο θα εμφανίζεται ο Τζίμης Πανούσης στο πρόγραμμα «Το τελευταίο ζεϊμπέκικο στην Αθήνα» - κατά «το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», που θα αρχίσει μεθαύριο Παρασκευή στο «Μετρό» το νέο μουσικό χώρο στη συμβολή των οδών Γκύζη και Κάλβου.

«Στην ελληνική βερσιόν» είπε ο ίδιος σε χθεσινή συνέντευξη τύπου «θα δειχθεί και η σκηνή με το βούτυρο, με ιθαγενή Μαρία -όχι τη Σνάιντερ, που θα ναι η έκπληξη της παράστασης».

Αστειευόμενος με ύφος σοβαρό, όπως άλλωστε και στη σκηνή ο Πανούσης εξήγησε πως είναι ένα μέρος της παράστασης θα είναι έντονα κινηματογραφικό. Εκτός από βίντεο κλιπς και σλάιντς στις οθόνες του κέντρου θα προβάλλεταθ ένα κολάζ ταινιών «όπου θα δειτε την Βουγιουκλάκη να παίζει στο «Σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι». Έτσι θα καταφέρω να την βγάλω στην Ευρώπη.»

Επειδή, όπως είπε, τελευταία παρατηρείται ένας γενικός χαβαλές, ότι ροκ είναι να τα ρίχνουμε όλα στη μούρη του ακροατή στο όνομα μιας ροκ ελευθερίας», φέτος ο ίδιος εμφανίζεται με το όνομά του και όχι με αυτό των «Μουσικών Ταξιαρχιών» αν και οι μουσικοί (Σπ. Πάζιος, Β. Γκίνος, Η. Αχλαδιώτης, Γ. Καραγιαννίδης) είναι οι ίδιοι.

Οι «καλλιτεχνικές φιλοδοξίες» του, σημειώνει είναι:

«Να αποδείξει ότι το ροκ δεν είναι έρωτας και η αγάπη δεν είναι ζάλη.

Να αποδείξει ότι ο Μικρούτσικος δεν είναι ένας ούτε δύο αλλά τουλάχιστον τρεις.

Να αποδείξει ότι το ελληνικό ροκ δεν είναι κατά βάθος αλεπού, είναι σκουλήκι.

Να λύσει την παρεξήγηση με το φιλοθεάμον κοινό ως προς το θέμα της ανταμοιβής του. Ο Τζιμάκος, αγαπητοί φίλοι, δεν σας ζήτησε διαμέρισμα, βίντεο, τροχόσπιτο και άλλα τέτοιου είδους αγαθά που απλόχερα του παρέχετε. Εγώ απλά σας πρότεινα να ξαναπαίξουμε παιδικά παιχνίδια».

Εν τούτοις, ο Πανούσης που αισθάνεται ότι «το αστείο παιχνίδι του με τα μέσα και τους χώρους μαζικής ενημέρωσης κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γίνει καριέρα - μανιέρα - επάγγελμα» παραδέχεται ότι «τελικά αναγκάζεσαι να έχει μία επαγγελματική σχέση αν και δεν μ' αρέσει.

Επειδή λοιπόν, συμπλήρωσε επταετία με τον ίδιο τρόπο έκφρασης, τούτη τη φορά «»θα είναι η τελευταία φορά που παρουσιάζομαι με τη μορφή. Του χρόνου θάναι διαφορετικά. Μπορεί να κάνω μόνο θέατρ,ο ή μόνο σινεμά, ζωγραφίζω κιόλας.

Στο «Μετρό» ο Πανούσης θα δώσει 40 παραστάσεις.